Розділ Бізнес

Змінились години, на які Укренерго просить перенести споживання електрики: пояснюємо чому

Автор 24 травня 2024, 12:32

НЕК «Укренерго» повідомив, що сьогодні ліміти споживання діють з 00:00 до 24:00. При їх перевищенні вводяться графіки погодинних відключень. Наразі на Хмельниччині протягом дня погодинних відключень не буде. Відключення будуть лише у вечірні години згідно раніше анонсованими нами графіку.

Вчора, 23 травня, для подолання дефіциту в енергосистемі, на запит «Укренерго» було активовано аварійне постачання електроенергії в Україну з 09:00 до 24:00 з енергосистем Румунії, Польщі, Словаччини.

Сьогодні вночі, з 02:00 до 07:00, також застосовувалась аварійна допомога з Польщі та Румунії.

Саме тому, НЕК «Укренерго» просить людей переносити енергоспоживання на день – з 11:00 до 17:00

photo 2024 05 24 12 29 43

Чому тепер треба економити вночі?

Бо ситуація в енергосистемі змінилась. Російські терористи за останні півтора місяця розбили майже всі теплові й суттєво пошкодили гідроелектростанції. Певний час паводок допомагав нам тримати систему вночі. Зараз він закінчується, води стало менше, а сонця – більше.

Наразі ситуація настільки складна, що навіть вночі Укренерго вимушене брати аварійну допомогу від країн-сусідів. А вдень, якщо він ясний і сонячний, активно працюють СЕС (сонячні електростанції) і ми можемо обходитись без відключень. Більш того, якщо день сонячний - то і на вечір доступної електроенергії буде більше, бо ГАЕС змогли накопичити воду і спрацюють її у вечірній пік споживання. І навпаки – якщо день буде похмурий, то відключення можливі протягом всієї доби.

Через терористичні атаки росії на цивільну енергетичну інфраструктуру Україна наразі не має стільки резервів, як раніше. Дефіцит електроенергії зберігатиметься протягом місяців. Російські пропагандисти дивуються, що українська енергосистема взагалі ще функціонує. Це можливо завдяки щоденному подвигу енергетиків по всій країні – диспетчерів, інженерів, підстанційників, ремонтних бригад. Той режим роботи, який є зараз – результат надзусиль.

На жаль, найближчим часом ми можемо запропонувати лише один сценарій - уважно стежити за прогнозом погоди й нашими повідомленнями. Ми робимо все можливе, щоб мінімізувати відключення. Вчора на сьогодні, за прогнозом, була щільна хмарність – і ми попередили про можливі відключення на весь сьогоднішній день. Але на ранок хмари розійшлися і ясна погода дозволила працювати СЕС на повну потужність. Тому день Україна прожила без відключень. Увечері вони знову будуть.

Ми навчилися жити в режимі надзусиль, але поки не вміємо розводити хмари руками. Як тільки ситуація дозволить нам мати більше джерел генерації - стане легше.

Останнє редагування 24 травня 2024, 12:59
0
репостів
0
репостів