Розділ Культура

Староволинський бал у Грицеві

Автор 02 жовтня 2013, 21:54
21 вересня цього року, в актовій залі Грицівського ВХПУ № 19 (колишньому маєтку Грохольських) відбувся Благодійний “Староволинський бал”, приурочений десятій річниці Хмельницької обласної громадської організації Фонд Сталого Розвитку “Стара Волинь”.
Стара Волинь сьогодні це 102 дійсних члени - активні, цілеспрямовані, дієві, творчі особистості.

На бал приїхало понад 80 осіб. Багато гостей відвідують бал щорічно і тому почувалися досить комфортно. Але були й такі, які вперше приїхали в Гриців, тому, щоб перезнайомити їх між собою, присутніх розбили на групи і запропонували тему для обговорення “З3 засоби зцілення”. Саме таким був девіз цьогорічного балу: “3асоби зцілення”. Модератори груп успішно виконали завдання перезнайомити між собою людей, які приїхали на бал з Києва, Житомира, Івано-Франківська, Хмельницького та інших міст. А ще кожна група (а їх було 10) визначила і презентувала свій засіб зцілення.

Відкриття благодійного балу розпочалося з виступу камерного квартету “Гармонія — Нобіле” Івано-Франківської обласної філармонії. Сім років поспіль приїздить на свято цей музколектив. Чудова музикальна програма - вальси, мазурки, чарівні мелодії, які супроводжують виступи та презентації талантів Старої Волині.

Не дивно, що ми зустріли тут професійних музикантів, як то голову Подільського культурно-просвітницького товариства імені Ференца Ліста Євгенію Богдан-Бєлову, художників - Надію Елеон, самобутніх поетів — членів Шепетівської літературно-мистецької студії “Доля”, багато інших творчих особистостей. До речі, студієць Анатолій Огарєв презентував пісню “Осінній вальс”, яку написав на слова Віри Кухарук.

Серед гостей - Наталія Бєлякова, президент Хмельницької Торгово-промислової палати, яка щиро привітала учасників свята і презентувала власний вірш про Україну. Шанує поетичне слово і сама пише вірші заступник начальника департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та туризму Хмельницької ОДА Марія Хоменко.

Свій день народження святкувала з староволинцями Валентина Маковська, заступник директора Хмельницької обласної наукової бібліотеки ім. М. Островського.

Щорічно приїздить на свято подружжя з Києва - Тетяна та Олександр Литвинови. Тетяна - незалежний тренер, учасник цьогорічної Кримської весни розвитку на тему: “Майбутнє громадянського суспільства України”. Цього року вони стали повноправними членами Старої Волині, що засвідчили отримані сертифікати. А ще Оксана Арзамасцева, яка нині є Президентом ХОГО “Стара Волинь”, вручила сертифікати Марії Хоменко, Джеральдіні Шульц, хмельничанам-підприємцям Ользі Камінській та Володимиру Пітику, представникам грицівської молоді.

Приємно відмітити, що молоде крило організації міцніє з кожним роком.

Староволинців привітав директор Корпусу Миру в Україні Дуглас Тешнер, який прибув на бал з дружиною. Він зазначив, що в Грицеві ось уже протягом 13 останніх років постійно працюють волонтери Корпусу Миру, які допомагають місцевим діючим громадським організаціям розвиватися та покращувати менеджмент. Волонтери Корпусу Миру, безкорисливі і самовіддані, зав'язують міцні дружні зв’язки з грицівчанами на все життя. В даний час Корпус Миру ось уже другий рік представляє в Грицеві Джеральдіна Шульц, надзвичайно приємна і миловидна жінка.

Учасники цікаво провели час і з задоволенням танцювали. Особливо сподобався гостям танець зі стрічкою. Слід відмітити, що на цьогорічному балу було багато молоді, школярів та дітей дошкільнят, які сміливо вальсували в чудових бальних сукнях.

Приємною несподіванкою стала зустріч з гостем балу киянином - Олексієм Толкачовим, автором книги про нове суспільство “Омріяна Україна”. Олексій - автор численних статей в українських ЗМІ. Він у студентські роки активно займався політикою, стояв біля витоків “ПОРИ”, нині позапартійний, але щиро вболіває за майбутнє країни.

Поєднуючи посади президента Європейської Асоціації Українців та голови Громадського комітету національної безпеки України Толкачов забезпечує ефективну взаємодію громадянських інституцій Європейського Союзу з українським громадянським суспільством.

Він закликає не говорити про Любов, а діяти з любов’ю в усіх сферах суспільного життя. А для цього потрібно навчитися любити себе. На превеликий жаль, українці не люблять себе. Домінує або жертовність, або споживацький егоїзм.

Навчившись любити, люди дбатимуть не лише про себе, але й про інших людей, щоб своєю думкою, дією, поведінкою зробити навколишній світ краще. Вони демонструватимуть нові цінності, нові моделі поведінки, ставатимуть взірцями моральності, порядності, людяності. Вони виступлять новими моральними авторитетами – кожен у своєму середовищі. Хтось – в сім’ї, хтось – серед друзів, а хтось – у своєму колективі чи місцевій громаді. Люди з новим світоглядом будуть прикладами для наслідування. І нехай поки що це лише мрії. Дуже скоро люди з новим рівнем свідомості, з любов’ю до себе і до ближнього закладуть нову якість суспільства – простір любові, творчості й гармонії.

Вірш Наталії Гнатюк “Простір любові” став ніби продовженням слів Олексія Толкачова:

Простір Любові – духовне зростання,
Сльози від щастя і біль від чекання.
Простір Любові – тепло від лампади,
Творче натхнення і сила Громади.

Буде правильним сказати, що всі ці люди приїхали до колись маловідомого Грицева з поваги до екс - президента ХОГО Фонду сталого розвитку “Стара Волинь”, нині - регіонального представника програми “Бібліоміст” в Хмельницькій області, експерта з розвитку сільських громад, тренера Наталії Гнатюк, яка є ініціатором створення майже всіх громадських організацій Грицева та каталізатором ініціатив, що нуртують в селищі.

Далі відбулася благодійна акція на встановлення скульптури в честь Грицівської Божої Матері роботи Оскара Сосновського - чарівні дівчата з букетиками квітів у декоративних кошичках пройшлися між гостями.

На завершення свята, як це у нас заведено, різали і роздавали коровай.

Старовинний маєток прощався з друзями і наступного року чекатиме на нові творчі зустрічі і повернення в його стіни КРАСИ, ДОБРА та ЛЮБОВІ.

Фотозвіт із балу ви можете переглянути в нашій фотогалереї

Останнє редагування 03 жовтня 2013, 00:27
0
репостів
0
репостів