Учнівські зошити: основні види та особливості їхнього застосування

shepetivka

Історія цієї приналежності досить давня. Спочатку вона виготовлялася не з паперу, а з дерев'яних або кістяних пластин. Для письма застосовувалися палички з гострим кінцем. Також досить часто використовували для написів поверхню каменю та папірус. З появою паперу всі інші варіанти були забуті. 

Для розвитку та навчання

Сьогодні зошити використовуються як навчальна приналежність, а також для ведення особистих і тематичних записів. Сучасні варіанти мають обкладинки різної щільності та різноманітне оформлення. В каталозі магазину Панама https://panama.ua/categorys/164593/ представлені зошити з широким і вузьким призначенням, які входять у такі групи:

  • Класичні учнівські. До цієї категорії відносяться варіанти у клітинку, лінійку або косу лінійку. Вони застосовуються у навчальному процесі, а також для заміток і ведення записів різної тематики. Важливими характеристиками є наявність або відсутність полів, спосіб кріплення (клей, спіраль, скоби, скріпки), кількість аркушів, якість друку, щільність обкладинки та сторінок. Стандартний формат – А4. Моделі з 48 чи 96 аркушів часто мають щільну обкладинку з бумвініла. Такий матеріал стійкий до дії вологи, надійно захищає аркуші від механічних пошкоджень, а також дозволяє використовувати такий варіант у похідних умовах.
  • Робочі. Це різновид навчального посібника, в якому містяться завдання для самостійної роботи з певного предмета. Такий зошит не є підручником, але часто служить доповненням до певного видання. Більша частина таких посібників призначена для підготовки до школи або для навчання молодших школярів, Але є й спеціальні посібники для середнього та старшого шкільного віку, для студентів і навіть для тих, хто підвищує свій професійний рівень. Основні завдання таких брошур – закріплення теоретичної інформації за допомогою виконання завдань безпосередньо на сторінках робочого зошита, оперативний контроль рівня знань. Спрямованість може бути найрізноманітнішою. Наприклад, творчий розвиток, вироблення важливих якостей і навичок, формування певних умінь. Представлені у трьох видах – інформаційні, для самоконтролю, змішані. Всі вони складаються з декількох частин, в яких завдання поступово ускладнюються. Форма постановки завдань досить різна – вирішити приклад чи самостійно скласти задачу на підставі вихідних даних, вибрати зі списку правильну відповідь, вставити пропущене слово або термін. Брошури для навчання – це різновид інформаційних варіантів. Вони часто називаються тематичними, відрізняються досить вузькою спрямованістю, є самостійним виданням. Характерний приклад – прописи.
  • Нотні. Використовуються для запису музичних творів за допомогою нот. Окремі екземпляри можуть бути доповнені тематичною інформацією, але найчастіше основним елементом служать 5 лінійок, які утворюють нотний стан. Основні критерії підбору – зручний формат, якість друку, щільність обкладинки, вертикальна або горизонтальна форма.

Попри те, що гаджети активно наступають, школярі та студенти продовжують вести записи у зошитах. А використовуються паперові носії не тільки у процесі навчання, а й на стадії підготовки до нього.

0
репостів
0
репостів