Розділ Культура

Дітям показали пам’ятки скіфо-сарматського періоду

Автор Лілія Линник 06 лютого 2019, 13:39

Тридцятого січня у краєзнавчому відділі обласного літературно-меморіального музею М.Островського відчинила свої двері для відвідувачів пересувна виставка «Пам’ятки скіфо-сарматського періоду». Це стало можливим завдяки підтримці благодійної організації «Благодійний фонд «Всесвітня спадщина» Міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО» у співпраці з ГО «Фактор державного значення з охорони історико-культурних цінностей» (м. Харків). Виставка представлена копіями золотих прикрас, виконаних у «звіриному стилі», багато оздоблену зброю. Тут мають місце скіфські акінаки, колекція дзеркал, мечі, кинджали, ножі періоду Лурістан.

На початку VII ст. до н. е. до Північного Причорномор’я зі сходу (з-за Волги) вдерлися скіфи. Ці кочівники відіграли величезну роль в історії. Їхнє утвердження у причорноморських степах змінило не тільки ситуацію у регіоні, але й долі багатьох народів. Учені дослідили велику кількість документальних матеріалів, за якими можна уявити різні сторінки історії та культури скіфів.

Багато інформації містять праці давньогрецького вченого Геродота, який жив у V ст. до н. е. Він зібрав відомості про історичні події у Малій та Передній Азії, Єгипті, Македонії, Фракії, Північному Причорномор’ї. Зважаючи на велике значення цих праць, вчені назвали Геродота «батьком історії».

Протягом кількох тисячоліть скіфи та сармати залишили по собі величні пам’ятки – кургани. Ці земляні споруди над похованнями й досі височать у безмежних українських степах. Значна частина величних курганів виявилась усипальницями степових можновладців. Завдяки археологічним дослідженням у їхніх похованнях серед численних речей знайдено унікальні твори давнього золотарства. Деякі з них виготовлені місцевими майстрами, інші мають іноземне походження: награбовані у бойових походах, сплачені як данина, привезені купцями з далеких країн. Вони різняться за художніми та технічними особливостями, орнаментами, сюжетами, композиційними вирішеннями.


Реклама: Швидко та безкоштовно досталяють суші у Львові https://origami.lviv.ua/. Також пропонуємо десерти, супи та піци. А головне у нас смачно, замовляйте та переконайтесь!


Найбільш дослідженими пам’ятками Скіфії є кургани скіфських царів, споруджені переважно на рубежі V–IV століть до н. е. Археологи дослідили цілу низку курганів: Солоха та Могила у Запорізькій області, Чортомлик біля м. Нікополя, Куль-Оба неподалік м. Керчі, Товста Могила поблизу м. Мелітополя. Більшість із них була пограбована у давнину. Не пограбовані «царські» кургани зберегли унікальні витвори мистецтва: вази та чаші зі сплаву золота і срібла, дорогоцінну зброю, золоті нашивні бляшки для одягу й головних уборів тощо.

Всесвітньовідомими є золотий гребінь із зображенням бою між вершником і двома пішими воїнами (курган Солоха), нагрудна золота прикраса (пектораль) з Товстої Могили.

Яскравий і неповторний колорит у давнє мистецтво України внесли кочові скіфи. У скіфських курганах знайдено чудові вироби давньої торевтики, створені кращими майстрами того часу. У похованнях царів та аристократії збереглося оздоблення з дорогоцінних металів — для піхов мечів, сагайдаків, кінського спорядження, вбрання.

Особливою оригінальністю і самобутністю відзначаються твори, виконані у так званому скіфському звіриному стилі. Головних персонажів – оленя, гірського козла, коня, хижаків родини котячих – подано у своєрідній манері, яка гармонійно поєднувала реалізм зі стилізацією окремих деталей. Художники зображували тварину у певному ракурсі, підкреслюючи видові ознаки, пластику тіла, внутрішній динамізм і напругу. Кожен мотив, сповнений конкретного змісту, був магічним амулетом-оберегом, звертанням до могутніх містичних сил.

Ювелірні вироби виготовляли, як правило, тисненням або карбуванням, іноді у вигляді мініатюрної скульптури. На території Скіфії, а також у грецьких містах-державах Північного Причорномор’я працювали талановиті майстри, які виконували замовлення, зважаючи на смаки скіфської еліти. Поряд з творами місцевих ювелірів широкого вжитку набули античні високохудожні твори з Ольвії, Пантікапеї, Середземномор’я.

Запрошуємо усіх до нашого музею, де можна буде ознайомитися з цими артефактами на виставці, переглянути документальний фільм з історії Скіфії та прослухати цікаву розповідь.

Останнє редагування 06 лютого 2019, 13:48
0
репостів
0
репостів