Розділ Події

Історичний день в житті Шепетівки

Народне Віче в Шепетівці Народне Віче в Шепетівці Дзекан Денис

Сьогодні, без перебільшень, був історичний день для нашого міста. Шкода, що йому передували трагічні події в Києві, де загинув наш земляк Дзявульський Микола Степанович та про все - по порядку.

Розпочалось Віче молитвою Митрополита Хмельницького і Кам'янець-Подільського Київського Патріархату Антонія за загиблих на Євромайдані та шепетівчанина Дзявульського Миколи Степановича зокрема. Після молитви Митрополит Антоній зазначив, що коли піднімається рука на життя свого ж народу, прощення від Бога не буде ніколи. Він дивувався, як треба довести до крайньої точки ситуацію, що Священий синод постановив не поминати владу за богослужіннями, а поминати лише народ, як символ влади, хоча у всі роки поминали.

Слово взяв Орест Юзвенко і розповів про те, як вони декілька днів тому двома бусами в Київ звозили продукти, теплі речі, ковдри, які передали для мітингуючих шепетівчани, про те як із вдячністю в очах їх зустрічав Микола Степанович. Він зауважив, що всіх нас єднає спільна земля та спільна мета - квітуча країна, яка не буде будуватись на крові.

Надалі мікрофона передали для начальника Шепетівського МВ УМВС Бакуна Сергія Михайловича. Він відмітив повне порозуміння з мітингуючими і ще раз підкреслив, що шепетівська міліція з народом. Він сказав, що його завдання №1 не допустити пострілів в Шепетівці і він перший стоятиме проти ймовірних провокаторів, а всі його підлеглі стоятимуть за ним та не допустять насилля на нашій землі.

Полумяниим вийшов виступ голови місцевого осередку партії "УДАР" Олександра Окуневича. Він відразу ввів в курс мешканців щодо мети зібрання сьогоднішньої позачергової сесії міської ради - висловлення недовіри міському голові Антонюку Сергію Андрійовичу, який з його слів "це вовк, який намагається вдягнути овечу шкіру", а люди підтримали ці слова гучними оплесками.

Слово передали Єсиповій Ользі Степанівні, яка виступила зі словами осуду на адресу президента Януковича В.Ф., який втопив країну в крові. Також вона зачитала вірша про спецпризначенців із Беркута, відео із декламуванням авторки якого вже стало вибухом українського інтернету.

Завершив першу частину Віче своїм контрастним виступом Одуд Богда Михайлович - голова місцевого осередку ВО "Свобода". Він почав з різкого осуду діяльності депутатів Партії Регіонів та зокрема депутата Буряка Сергія, який обирався від нашого округу, засудив "блюдолизів" мера, депутатів міської та обласної рад, які сліпо виконували волю Януковича. Він закликав не стелитися під діючу владу, тому що влада розсипається, коли повстає народ. Виголошуючи промову, його войовничий голос почав тремтіти та ледве не почав плакати, коли почав згадувати свого однопартійця та побратима Дзявульського Миколу Степановича.

Після виступів депутати міської ради та певна кількість активістів пішли до зали засідань міської ради, щоб провести ХLVІІІ (позачергову) сесію міської ради VІ скликання. Всі, хто не помістились до зали залишились біля входу в міськвиконком, де надалі проводили Віче та чекали результату засідань.

Перед засіданням стався курйозний випадок - депутат від комуністичної партії Дем’янов Анатолій Анатолійович, ледь не навкарачки спробував втікти із засідання, але люди взяли його за руки та тлумаками посадили на його депутатське місце. Засідання розпочалось з хвилини мовчання в пам'ять загиблих на Майдані в Києві. Так як міський голова побоявся бути присутнім, засідання вів секретар міської ради Липкань Анатолій Всеволодович. На порядок денний було поставлено лише два питання: висловлення недовіри міському голові та перейменування площі біля будинку культури на честь Дзявульського Миколи Степановича.

Щодо першого питання виникли певні складнощі, адже за діючим регламентом міської ради, депутати не мають право висловлювати недовіру міському голові частіше ніж один раз в шість місяців. Тому депутати першою чергою вирішили змінити регламент, на що секретар зауважив, що такі зміни вступлять в дію лише з моменту опублікування в ЗМІ, тому запропонував лише внести зміни в регламент, а голосування щодо недовіри меру провести вже тоді, коли буде опубліковане рішення щодо цих змін. Та Олександр Окуневич запропонував швидший шлях вирішення проблеми - відразу після прийняття опублікувати рішення на офіційному сайті міської ради. Але і тут не обійшлось без складнощів, як виявилось адміністратор офіційного сайту міста зник з міста і не відповідає на телефонні дзвінки, окрім нього, як виявилось, ні в кого немає доступу до управління сайтом - просто колосальна халатність з боку працівників міськвиконкому, - хочу зауважити. Та в нагоді став сайт, який ви зараз читаєте - рішення про зміни до регламенту було опубліковано на ньому, після чого воно вступило в юридичну силу.

Доки вирішувалось питання щодо публікації, депутати одноголосно ухвалили рішення щодо перейменування площі біля будинку культури на площу Героїв Майдану, щодо встановлення меморіальної дошки в музеї ім. Островського на честь Дзявульского Миколи Степановича, перейменування вулиці Шварца на його честь та подання в обласну держадміністрацію висунення його на звання Героя України посмертно. До того ж, стало відомо про рішення президента йти на дострокові вибори та повернення до Конституції 2004 року, що викликало схвальну реакцію як в залі, так і на вулиці.

Коли Антонюк зрозумів, що ні його відпустка заднім числом, ні махінації щодо офіційного сайту не пройдуть, він телефоном повідомив секретаря, що сам складає з себе повноваження міського голови та люди йому не повірили і вимагали від депутатів все таки провести голосування. Такого тиску з боку шепетівчан депутат Трофімчук Ігор Петрович не очікував, після чого заявив, що вийти з Партії Регіонів його змусили силою, але тим не менше, він написав заяву про складання з себе депутатсьских повноважень та вийшов із зали.

Після таємного голосування лічильна комісія оголосила результати, де 35 депутатів одноголосно позбавили мерського крісла Антонюка Сергія Андрійовича. Зал зустрів це рішення бурхливими оплесками, з вулиці також було чути схвальні вигуки Народного Віче.

Коли депутати вийшли до Народного Віче, стало відомо ще про рішення Судилківської сільскої ради про перейменування їх головної вулиці Леніна на вулицю Героям Майдану. Всі зустріли цю новину також оплесками. В піднесеному настрої шепетівчани вирішили закінчити Віче мирною ходою по вулиці Карла Маркса та Проспекту Миру.

На завершення Одуд Богдан Михайлович нагадав людям, що завтра о 13 годині відбудеться панахида за загиблим Дзявульським Миколою Степановичем, а всі хто бажає вшанувати його пам'ять, зможуть це зробити на площі Шевченка.

Від себе хочу додати, що приємно, що шепетівчани нарешті показали свою активну громадську позицію та поклали край зловживанням провладної партії та міського голови, шкода що свідомість у багатьох прокинулась лише після смерті хорошої людини...

Загалом участь в заходах взяли близько 5000 чоловік. Тепер головне контролювати надалі дії міської ради та міської влади взагалом, щоб збудувати разом квітуче та успішне місто, а для цього потрібно працювати всім разом. Від імені адміністрації сайту хочу подякувати нашим відвідувачам, які нас відвідали вчора аж 3000 чоловік, це не рахуючи двох тисяч відвідувачів в групах нашого сайту в соціальних мережах. Ми будемо надалі намагатись оперативно та правдиво вас інформувати про ці значущі події нашого міста.

Фотозвіт із місця подій

Останнє редагування 21 лютого 2018, 01:24

Відео

0
репостів
0
репостів