Розділ Культура

У Шепетівці відкрилася виставка «Биківня 1937-1938: польська лінія»

Автор 06 листопада 2023, 16:09

У Музеї пропаганди відкрилася виставка «Биківня 1937-1938: польська лінія», розроблена спільно Національним історико-меморіальним заповідником «Биківнянські могили» та Польським інститутом у Києві. Про це повідомили на сторінці музею.

На відкриття виставки завітали учні гімназії №4 м. Шепетівка та дізнались про політичні репресії 1937-1938 років, які охопили не лише українців, а й представників національних меншин та іноземних громадян, що проживали на території УРСР. Наукова співробітниця зазначила, що метою виставки є висвітлення специфіки масових політичних репресій у польському середовищі Києва, показ окремих доль поляків, уродженців Польщі, українців, розстріляних у порядку виконання «польської операції НКВС» і похованих на території таємної спецділянки у Биківнянському лісі.

Виставка є двомовною, відтак, усі матеріали, включно з підписами під ілюстративними матеріалами, подаються українською та польською мовами.

На стендах виставки розповідаються історії актора Яна Думницького, священника Сигізмунда Кваснєвського, громадського діяча Валентина Радіна-Уцехівського, бухгалтерів Люціана Михальського і Кіндрата Сидорука, чоботаря Казимира Галинського, поштового працівника Володимира Урбановича-Пілецького, службовця Франца Сульковсього, домогосподарки Кароліни Ковальської, селянина Станіслава Лінчевського, слюсаря Яцентія Сломчинського та педагога Софії Козачківської.

Виставка містить маловідомі матеріали з фондів Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного, Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського, Наукової бібліотеки імені М. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка, приватних зібрань.

Відвідати виставку «Биківня 1937-1938: польська лінія» ви можете щодня з 09:00 до 17.00.

Нагадаємо, виставка експонуватиметься у Музеї пропаганди до 31 грудня 2023 року.

0
репостів
0
репостів