Розділ Бізнес

Шепетівський суд "заробив" більше пів мільйона гривень за 2019 рік

Автор 06 серпня 2019, 13:44

Відповідно до бази даних комп’ютерної програми «Д-3» за І півріччя 2019 року до Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області надійшло 666 позовних заяв.

Як прозвітував Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області, за подання цих заяв до Державного бюджету України фактично сплачено судовий збір у розмірі 595 780 грн.

Судоовий збір — збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат.

Платниками судового збору є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи-підприємці, які звертаються до суду.

Судовий збір є порівняно новим видом судових витрат, що з'явився після прийняття Закону України «Про судовий збір» 8 липня 2011 року. До того за подання заяв до суду сплачувалося державне мито.

Закон регулює:

  • розміри ставок судового збору;
  • пільги щодо сплати судового збору;
  • порядок сплати судового збору;
  • повернення судового збору;
  • відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати;
  • зарахування судового збору до Державного бюджету України.

Правила розподілу сплаченого судового збору у складі судових витрат регулюють відповідні положення процесуальних кодексів.

0
репостів
0
репостів