Розділ Бізнес

У Шепетівці клієнту ПриватБанку видали зношені та старі долари: що говорять у фінустанові про якість валюти

Автор 23 вересня 2023, 11:16

Клієнт ПриватБанку поскаржився на видачу зношених та старих купюр. Йдеться про долари. Працівники фінустанови розводять руками та не можуть відповісти на питання, чому Національний банк України не обмінює їх на новіші.

Як зазначається у скарзі, що опублікували на сайті "Мінфіну", випадок стався у відділенні міста Шепетівка Хмельницької області. Клієнт говорить, що старі та зношені купюри приймати ніхто не хоче. Працівники ПриватБанку заявляють, що при їх перезамовленні все одно видаватимуть такі самі.

"На питання "коли будуть нові та чому НБУ вам не обмінює на новіші не пошкоджені" тільки розводять руками, кажуть "перезамовляйте хоч сто разів будуть такі самі на видачу". А НБУ в курсі, що ці зношені та старі ніхто не хоче приймати? Коли це свавілля припиниться? Або обновіть долари в касах Привату на видачу новими або зобов’яжіть всі обмінники приймати будь-які нормальні купюри", - наголошується у скарзі клієнта.

Реакція ПриватБанку на ситуацію

У фінустанові зазначили, що видають купюри, які попередньо пройшли перевірку. Тож вони є платіжними.

"ПриватБанк здійснює видачу валюти для фізичних осіб згідно з чинними вимогами НБУ. Всі банкноти без ознак підробки чи значного пошкодження придатні для операцій як купівлі, так і продажу, без жодних обмежень щодо року випуску банкнот іноземної валюти і їх номіналу. Також зазначимо, що у відділенні банку видаються купюри, які попередньо пройшли перевірку, відповідно, під час видачі пропонуються платіжні купюри. У разі, якщо вас не задовольнив стан купюри, ви можете відмовитись її приймати.

Роз’яснення НБУ щодо обміну готівкової іноземної валюти

На основі аналізу звернень громадян НБУ виділив дві ключові проблеми. Перша виникає під час обміну іноземних банкнот з ознаками значного зношення або пошкодження, друга – банкнот давніх років випуску. Для кожного випадку є чіткі вимоги чинного валютного законодавства.

Якщо банкнота має ознаки значного зношення або пошкодження, незалежно від її року випуску клієнту можуть запропонувати здійснити операцію інкасо. Її можуть здійснювати уповноважені установи, що мають відповідний договір з іноземним банком-кореспондентом.

Ступень зношеності банкнот іноземної валюти встановлюються центральними банками відповідних країн, зокрема для долара – Федеральною резервною системою США, і не підлягає регулюванню НБУ. Прийняті на інкасо банкноти надсилаються іноземному банку-кореспонденту для обміну і отримання придатних до обігу банкнот. Зважаючи на суттєве ускладнення логістичних шляхів під час війни і пов'язане з цим зростання прямих затрат банків на здійснення такого передавання валюти для обміну, уповноважені установи поступово збільшують комісії за операції інкасо.

Клієнти можуть обрати установу, комісія якої є нижчою. Строки виплати клієнтам відшкодування за зношені банкноти іноземних держав установлюються банками самостійно.

Обмін готівкової іноземної валюти, що не має ознак зношення або набула під час обігу ознаки незначного зношення, незалежно від року випуску. Уповноваженим установам заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, з якою здійснюються валютно-обмінні операції. Зокрема це стосується і здійснення операцій з банкнотами всіх номіналів доларів, що випускалися федеральною резервною системою з 1914 року дотепер.

НБУ не ухвалював жодних нормативно-правових актів, що передбачають заборону здійснення валютно-обмінних операцій з іноземною валютою, зокрема обмін доларів серії 1996 року та тих, що випустили в обіг раніше.

Отже, уповноважені установи зобов’язані приймати банкноти іноземної валюти, які за дизайном і елементами захисту повністю відповідають зразкам та описам, наведеним на сторінках офіційних сайтів центральних/національних банків іноземних держав, і не мають ознак зношення або набули під час обігу одну чи кілька ознак незначного зношення.

У разі відмови обмінювати валюту на підставі року випуску НБУ приймає звернення від громадян для проведення відповідних перевірок.

0
репостів
0
репостів