За 2020 рік у Шепетівці 10 підлітків виводили з алкогольної коми

Автор Катерина КУПРАЦЕВИЧ 06 лютого 2021, 18:28

Розпиття алкогольних та слабоалкогольних напоїв неповнолітніми є дуже актуальною темою, адже за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я Україна займає одне з перших місць серед досліджених країн світу по вживанню дітьми та підлітками алкоголю та куріння. За вчинення незначних адміністративних проступків, серед яких і розпиття алкогольних напоїв, в тому числі і пива, або поява в п’яному вигляді в громадському місці неповнолітні несуть відповідальність з 16-річного віку.

За розпивання спиртних напоїв на вулиці, стадіоні, у сквері, парку, усіх видах громадського транспорту і за появу в нетверезому стані в громадських місцях, складається протокол на неповнолітнього за статтею 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою попередження або накладення штрафу від 1 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо неповнолітньому не виповнилось 16 років, то за розпивання ним спиртних напоїв у громадських місцях і появу в громадських місцях у п’яному вигляді, відповідальність несуть його батьки за статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме «невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей», що тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі до 1700 гривень.

На жаль, періодично трапляються випадки вживання дітьми алкоголю і на території нашої територіальної громади. Так, протягом 2020 року працівниками Шепетівського відділу поліції на підлітків були складені 9 адміністративних протоколів за ст..178 КУпАП, 10 підлітків були доставлені до Шепетівської лікарні у стані алкогольної коми, і лише завдяки грамотним діям наших медиків немає летальних випадків. Маємо випадок потрапляння неповнолітньої з алкогольним отруєнням до лікарні і в цьому році.

Чим же зумовлена така невтішна статистика? Однією з головних причин, які призвели до вживання алкоголю та тютюнопаління у дитячому віці є наслідування дітьми способу життя батьків та звичок оточуючих людей, хибне бажання таким чином виглядати доросліше. Тому, насамперед, варто батькам починати з себе, адже все, що дитина робить, вона черпає з сім’ї.

Варто також знати й те, що доведення неповнолітнього до стану алкогольного сп’яніння батьками неповнолітнього, особами, які їх замінюють, або іншими особами – тягне за собою накладення штрафу. Це стосується і тих громадян, хто «люб’язно» погоджується придбати щось «міцненьке» для неповнолітнього.

Звертаємо увагу підприємців та продавців, які здійснюють торгівлю алкоголем та тютюном, що законодавством заборонено продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів, особам, які не досягли 18-річного віку.

Продавець такої продукції зобов’язаний отримати від покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують його вік, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення ним 18 років.

У разі відмови покупця надати відповідний документ – продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів такій особі забороняється.

За продаж неповнолітнім алкоголю та тютюну до суб’єкта господарювання застосовується штраф та анулюється ліцензія на продаж алкогольних та тютюнових виробів, працівник, який безпосередньо продав заборонений товар підліткові, притягується до адміністративної відповідальності та сплачує штраф розміром від 510 до 1700 гривень.

Начальник служби у справах дітей

Катерина КУПРАЦЕВИЧ

0
репостів
0
репостів