Розділ Суспільство

Лісівники нагадали за заборону заготівлі березового соку в лісах

Автор 30 березня 2023, 12:30

Сезон березового соку розпочався. А чи знали ви, що заготовляти його можна не всюди і не всім? Лісівники нагадали про актуальні заборони у себе на сторінці.

Українці можуть збирати березовий сік лише на своїх присадибних ділянках. Робити це у лісах, парках чи скверах – заборонено. Адже може призвести до припинення росту дерева та його знищення. Порушникам загрожує штраф.

При цьому той, хто хоче заготовляти сік, повинен отримати спеціальний дозвіл – лісовий квиток.

Такий документ дає право для добування соку у чітко відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі. При цьому варто дотримуватися зазначеного ліміту, зважати на вік дерева, його розмір та стан. На тих, хто порушить заборону, може чекати покарання згідно зі ст. 70 КупАП.

Лікарі стверджують, що склад березового соку - це унікальна вітамінна бомба. Він збагачений калієм, натрієм, магнієм, кальцієм, залізом, в складі містить вітаміни B12 і B1.

Завдяки лікувально-профілактичній дії на організм березовий сік знаходить широке застосування при деяких захворюваннях легенів, бронхітах, туберкульозі як загально зміцнюючий засіб, при ниркокам'яній хворобі, фурункульозі, подагрі, захворюваннях суглобів, екземі, лишаях як стимулятор обміну речовин в організмі.

Березовий сік має кровоочисну, протизапальну, сечогінну дію, сприяє швидкому звільненню організму від продуктів обміну і досить цінний при інтоксикаціях і захворюваннях, викликаних порушенням обмінних процесів в організмі. Сік використовують при захворюваннях судин, атеросклерозі, ним роблять обтирання при псоріазі, корості.

Подільський лісовий офіс

0
репостів
0
репостів