Розділ Суспільство

Як у Шепетівці визволили людей, яких везли на примусові роботи

Автор 19 серпня 2021, 12:53

У ніч на 19 серпня 1942 року бійці Поліської Січі провели успішну Шепетівську диверсійну військову операцію проти гітлерівців. Захопили припаси та визволили бранців.

Іще 15 серпня 1942-го командир січі Тарас Бульба-Боровець звернувся з листом до рейхскомісара Еріха Коха. Вимагав лояльного ставлення до українців, припинення репресій, заборони продовольчих реквізицій, звільнення з в'язниць представників національних українських організацій. Але у відповідь терор з боку нацистів лише посилився.

Свої зусилля бійці Січі спрямували проти військового транспорту, що рухався на фронт. Також намагалися відбити потяги з награбованим українським майном і людьми. Лише на Житомирщині за короткий період здійснили 150 нападів на військові склади нацистів. Бойова акція на залізничній станції Шепетівка - тепер місто в Хмельницький області - стала частиною загальної боротьби УПА проти гітлерівців. Для її проведення сформували кілька "летючих бригад".

За спогадами Бульби-Боровця, спочатку командири наказали бійцям переправитись машинами під Зв'ягель і здійснити показовий набіг на транспортові колони. Наробити шуму, але в бій з великими силами не вступати, лише відвернути увагу від Шепетівки. Одну групу послати під Корець, щоб замінувати дорогу. А інший загін під Полонне, щоб перервати телефонний зв'язок із Бердичевом. У результаті дороги, які вели з Бердичева на Полонне, замінували, щоб німці не могли швидко перекинути підкріплення.

Шепетівку атакували уночі, застосовуючи міномети. Бійцям січі вдалося вибити німців та поліцаїв з міста і захопити його. На залізниці відкрили чотири ешелони з майном та два з людьми. Останніх звільнили. Їх везли на примусові роботи до Німеччини.

Попри успіх, місто повстанцям вдалося утримати лише добу. Контроль над ним німці відновили за підтримки угорських частин.

UWxvquyvqcc

На Поліссі в роки Другої світової їх називали "бульбашами" або "бульбівцями". Підрозділи Поліської Січі, яку заснував отаман Тарас Бульба-Боровець, налічували кілька тисяч людей і контролювали величезну територію в трикутнику між містами Слуцьк—Гомель—Житомир. Штаб містився в Олевську на Житомирщині. Мали друкарню, розповсюджували листівки, випускали газету "Гайдамака", до якої отаман сам писав фейлетони.

0
репостів
0
репостів