Для чого і кому потрібний спецодяг

Спецодяг носять співробітники будівельних компаній, дорожніх служб, силових структур, підприємств торгівлі та багатьох інших організацій. Іноді необхідність спеціальної робочої екіпіровки прямо передбачена нормативними актами, іноді уніформа - це ініціатива роботодавця.

Навіщо потрібна спецодяг:

  • Захист персоналу. Робочий одяг може захищати від пилу, хімічних розчинів, високих або низьких температур, води, вітру, ураження електрострумом та інших негативних факторів.
  • Зручність під час роботи. Комфортна уніформа підвищує продуктивність персоналу. У деяких фахівців навіть невелика незручність істотно впливає на швидкість роботи, збільшує ризик аварійних ситуацій.
  • Формування почуття причетності. Спецодяг для працівників дуже важливий, навіть якщо він прямо не впливає на безпеку. Співробітники, які носять фірмову уніформу, зазвичай відчувають себе частиною компанії. Це, в свою чергу, підвищує їх відповідальність і продуктивність.
  • Зміцнення іміджу фірми. Акуратна робочий одяг забезпечує презентабельний вигляд персоналу, допомагає формувати образ успішної, солідної компанії.

Особливості спецодягу для різних галузей

Отже, робоча форма може виконувати різні функції - від підвищення безпеки до реклами компанії. Тому існує безліч професій, в яких потрібний спецодяг. Екіпірування для кожної галузі має свою специфіку і визначений набір захисних характеристик.

Для роботи на вулиці

Фахівці сфери ЖКГ, силових структур, дорожніх служб, транспортної та інших галузей багато часу проводять під відкритим небом. Для таких професій необхідна екіпіровка, суворо відповідна кліматичному поясу і сезону.

Для чого потрібний спецодяг влітку? У теплий сезон уніформа захищає від сонячних променів, опадів, вітру, забруднень. Тому він повинний добре пропускати повітря, швидко сохнути, легко відпиратися. Демісезонні моделі більш теплі, часто непромокальні.

Взимку на перший план виходять теплозахисні властивості одягу. Крім того, утеплені моделі повинні бути стійкі до вітру і воді, практичні, зручні в носінні. Важливо, щоб утеплювач не був занадто важким і не заважав нормальній роботі.

Якщо фахівець працює на вулиці в умовах обмеженої видимості, необхідна сигнальний спецодяг. На нього наносяться смуги з матеріалів, що відображають світло (наприклад, від фар). Основна частина шиється з тканини яскравих забарвлень.

Коли потрібно носити спецодяг зі світловідбиваючими елементами? Таку екіпіровку використовують на вулиці не тільки в темний час доби, а й днем. Вночі вона підвищує безпеку за рахунок світловідбивачів, а вдень робить людину більш помітною завдяки яскравому кольору фону. Тому сигнальна форма необхідна співробітникам, які працюють на дорогах, парковках або інших об'єктах з рухомим транспортом.

Для роботи в приміщеннях

Персонал, що працює в опалювальних приміщеннях, також носить робочий одяг https://tornado.kiev.ua/ua/spetsodezhda-rabochaya. Він може знадобитися фахівцям клінінгових компаній, медичних установ, торгівлі, виробничих підприємств. Для чого потрібний спецодяг на виробництві та в інших сферах:

  • Захищає від хімічних впливів. На деяких виробничих майданчиках, в хімічних лабораторіях персонал взаємодіє з розчинами кислот, лугів і т.д. Спеціальні костюми, фартухи, рукавички захищають при контакті з агресивними речовинами.
  • Забезпечує зручність: в якісній спецодязі комфортно працювати весь день.
  • Захищає від загальних виробничих забруднень - пилу, дрібної стружки і т.д.

Спецодяг для приміщень підбирається з урахуванням конкретних вражаючих факторів і умов праці. Наприклад, для медичних працівників особливо важливі гігієнічні характеристики тканин, для персоналу клінінгових компаній - водостійкість матеріалів.

Корпоративна уніформа: кому і навіщо потрібна?

Чи потрібний спецодяг персоналу, який працює в офісі? Багато хто відповість на це питання негативно. Однак багато компаній все-таки використовують в таких випадках спеціальну корпоративну уніформу. Вона відрізняється від класичного спецодягу своєю основною функцією: це не захист, а створення певного образу співробітника.

Корпоративна форма не менш важлива, ніж захисна. Отже, навіщо потрібна уніформа:

  • Дисциплінує співробітників. Спеціальна уніформа допомагає зосередитися на роботі.
  • Просуває бренд. На одяг можна наносити зображення: логотипи, слогани, рекламні повідомлення. Тому кожен одягнений в неї співробітник працює на просування фірми.
  • Відображає індивідуальність компанії. Уніформу часто розробляють і шиють на замовлення. Це дозволяє в повній мірі використовувати фірмові кольори та інші елементи корпоративного стилю.
  • Допомагає клієнтам. Людина у фірмовій екіпіровці завжди помітна, тому до неї легко звернутися.

Можна використовувати різні види корпоративного одягу. Вибір залежить від того, для чого потрібна уніформа. Наприклад, щоб візуально виділити співробітника в натовпі, іноді досить краватки або інших невеликих аксесуарів фірмового кольору.

0
репостів
0
репостів