Як працюють у сільських амбулаторіях на Шепетівщині

69 тисяч 600 осіб на території п’яти територіальних громад обслуговує Шепетівський центр первинно медико-санітарної допомоги. Всього на території Шепетівської тергромади пацієнтів обслуговує 45 сімейних лікарів з якими уклали угоди 60 тисяч жителів.

Завідувач Михайлюцької амбулаторії Шепетівського центру ПМСД Дмитро Корчемний родом зі Старосинявського району. Зараз проживає у Шепетівці, щодня долає відстань у 30 кілометрів, аби дістатися роботи. Каже обрав роботу у сільській місцевості, бо для молодого лікаря це хороший старт.

“В місті всі більш підготовлені, всі працюють зі своїми пацієнтами, тут приходять різні випадки, які не завжди можна відправити в місто на консультацію і приходиться все своїми силами робити. Для початку, для розвитку це прекрасний старт”, - каже лікар.

Дмитро Корчевний додає, в амбулаторії обслуговують майже чотири тисячі пацієнтів: “населення з 14 сіл і задекларовано близько трьох тисяч. Працюємо - два лікарі, п'ять медсестер, реєстратор, і одна молодша сестра”.

В амбулаторії є можливість пройти лікування при денному стаціонарі, розповідає медична сестра Ірина Сахарук.

“Одночасно може перебувати п'ять людей, можемо робити кардіограму, гріти, капати, робити фізіотерапевтичні процедури”, - пояснює медсестра.

1600 пацієнтів із п'яти сіл має завідувач Корчицької амбулаторії загальної практики сімейної медицини Сергій Лопоцюк. Додає, хотів працювати лікарем саме у селі.

“Моя мама важко хворіла в свій час, у неї було онкозахворювання, тому я вирішив стати лікарем саме для того, щоб допомагати людям. Я працював фельдшером в селі. Тому я знаю проблеми, і що потрібно сільської місцевості”, - каже Сергій Лопоцюк.

Сергій Лопоцюк працює і проживає в амбулаторії. Її збудували за програмою “Доступна медицина” одразу із житлом для лікарів.

“Амбулаторія, і життя в амбулаторії – це є життя на роботі. Тут приходиться приймати і стукіт у вікна, у двері і вночі, і ввечері в будь-який час доби. Бо сільські жителі звикли так, що якщо сталася біда, вони одразу біжать до лікаря чи фельдшера”, - каже лікар.

Сергій Лопоцюк розповідає, на меті має вдосконалювати амбулаторію.

“Тут зробити реабілітаційний кабінет, тому що багато хто з людей сільської місцевості, вони дійсно фізично працюють, і багато хто приходить зі скаргами на хвороби хребта, ось я б дуже хотів це. Також стоматологічний кабінет, був би актуальний, тому що можливості є, і багато вільних приміщень”, - ділиться планами лікар.

Жителька села Климентовичі Судилківської сільської тергромади Тетяна Собіщанська каже, після появи амбулаторії у селі, лікуватися стало комфортніше. Зараз жінка лікується на денному стаціонарі.

“Звичайно зручно, що їхати до лікарні і лежати 10 днів у лікарні, а ми сюди приїжджаємо на дві години і проліковуємось. Нам назначили години, на скільки приїхати, і ось ми тут проходимо курс лікування”, - пояснює пацієнтка.

Шепетівський центр ПМСД обслуговує 69 тисяч 600 населення на території п’яти територіальних громад, каже головний лікар центру Андрій Нечипорук.

“Це Шепетівська територіальна громада, Судилківська, Михайлюцька, Ленковецька, Грицівська територіальні громади. Ми маємо в структурі 18 амбулаторій загальної практики медицини, із них 11 знаходиться на території Шепетівської територіальної громади, 7 на території – сільських тергромад”, - розповідає Андрій Нечипорук.

За його словами, всього на території Шепетівської тергромади обслуговує 45 сімейних лікарів з якими уклали угоди 60 тисяч жителів.

Відео

0
репостів
0
репостів