Розділ Події

Посадовці обговорили питання участі шепетівчан у захисті Вітчизни

Автор 07 листопада 2014, 21:53
Посадові особи місцевого самоврядування на апаратній нараді під головуванням в.о. міського голови Михайла Полодюка заслухали інформацію головного спеціаліста з питань мобілізаційної роботи міськвиконкому Леоніда Дмитрука щодо участі шепетівчан у захисті України від агресора.
Зокрема, Леонід Миколайович, відповідно до звернення в.о. військового комісара Шепетівсько-Полонського об’єднаного міського військового комісаріату Олександра Юріна, довів до відома присутніх лист Генеральної прокуратури України.

Варто зауважити, що в сьогоднішніх умовах громадянський обов’язок кожного - проявляти патріотизм і стояти на захисті цілісності і суверенітету України, особливо це стосується осіб, які підлягають мобілізації.

Органами прокуратури України проведено перевірку додержання вимог Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Так, з початку антитерористичної операції з 7 квітня 2014 року до військових комісаріатів в цілому по Україні за повістками не з’явилася частина призовників. Причини такого становища - різні. Поряд із об’єктивними причинами (неможливістю несення служби за станом здоров’я, мешкання призовників не за місцем реєстрації, перебування на заробітках, тощо) прокуратурою виявлено факти ухилення від служби, як особисто призовниками, так і сприяння цьому роботодавців. Оскільки, у разі навмисного ухиленням від несення військової служби чинним законодавством України передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, про це повідомлені керівники підприємств, установ та організацій міста, громадськість.

Говорячи про мобілізацію на теренах міста Шепетівки та району, очевидно наступне. Перша черга мобілізації розпочалась 18 березня цього року. Її завданням було укомплектування армійських частин військовослужбовцями певних спеціальностей.

У перших числах травня була оголошена друга черга мобілізації, під час якої продовжувався набір осіб з навиками військової справи згідно з плановими завданнями Міністерства оборони України.

Згідно з указом Президента з 27 липня по 6 вересня тривала третя хвиля мобілізації громадян до війська – найактивніша і наймасовіша, бо в армійські частини була затребувана велика кількість фахових танкістів, водіїв-механіків БТРів, бойових машин піхоти, артилеристів.

Під час трьох хвиль мобілізації із Шепетівщини (місто та район) відповідно до інтерв’ю з Олександром Юріним до армійських лав було скеровано більше трьохсот громадян з числа військовозобов'язаних та добровольців, частина з яких зараз бере участь у військових діях у зоні АТО та несе службу в добровольчих батальйонах, таких як «Айдар», «Донбас», «Азов» та інших.

У поповненні Збройних Сил брали участь усі верстви населення. Активно відгукнулись на заклик йти до війська мешканці міста і сіл району. Директора однієї із шкіл району споряджало до війська усе село. Відрадно, що багато шепетівчанок хотіли стати у ряди захисників. Але потреба у жіночих спеціальностях поки що відсутня, тому з представниць слабкої статі на службу не призвали нікого.

Не відмовлялись стати до лав українського війська й місцеві представники національних меншин, зокрема, вірмени, грузини і росіяни, котрі постійно проживають в Україні і вважають її своєю другою батьківщиною.

Були й справжні патріоти, котрі приховували свої недуги, аби тільки бути зарахованими на військову службу.

Окрім того, аби зробити службу у ЗСУ прозорою, Військова Прокуратура Західного регіону України рекомендувала головам обласних державних адміністрацій з метою усунення порушень посадовими особами, у тому числі керівниками структурних підрозділів з мобілізаційної роботи обласного рівня – притягнути винних осіб до відповідальності та зробила офіційні подання на відповідних осіб. Аби відповідні випадки не набували суспільного резонансу та поширення, Генеральна прокуратура 18 вересня цього року з метою оперативного реагування, проінформувала Президента України.

Стосовно участі керівництва міста у проведенні підготовчих заходів до можливої 4-ї хвилі мобілізації, то в.о. міського голови, секретарем Шепетівської міської ради Михайлом Полодюком разом із в.о. військового комісара Шепетівсько-Полонського ОМВК майором Олександром Юріним було прийнято спільне рішення, згідно з яким основні зусилля вирішено зосередити на:

- проведенні оцінки мобілізаційної обстановки, яка склалася на території відповідальності;
-проведенні уточнення замислу проведення мобілізації людських і транспортних ресурсів на території відповідальності, розроблення документів, планів проведення мобілізації людських і транспортних ресурсів на території відповідальності;
- приведенні у відповідність до вимог чинного законодавства спеціального обліку військовозобов’язаних;
- посиленні дієвої взаємодії з правоохоронними органами та органами прокуратури з питань запобігання правопорушень;
- проведенні інформаційної та роз’яснювальної роботи з родинами військовослужбовців, призваних до мобілізації;
- постійне проведення роз’яснювальної роботи щодо виконання військового обов’язку, правил військового обліку, здійснювати контроль, тощо.

З гордістю зазначаємо, що Олександр Юрін відмітив, що з числа призваних на службу військовослужбовців нашого краю не виявлено жодного факту зрадництва та дезертирства, відповідно не порушено й жодної кримінальної справи з цього приводу.

Звісно, що і не обійшлося й без ложки дьогтю, а саме 3-х поранених земляків. Зараз шепетівські юнаки проходять курс лікування та реабілітації.

Керівництво військового комісаріату за високий рівень патріотичного виховання воїнів-патріотів висловлює щиру подяку батькам усіх наших захисників, місцевим педагогам, а також ке¬рівникам підприємств, сільським громадам, волонтерам за те, що допомагали мобілізованим придбати сучасне військове спорядження.

Підсумовуючи співпрацю керівництва міста та військових, стає очевидно, що передова стає міцною тільки коли є міцна опора, міцний тил.

Сьогодні, сама Шепетівська громада піклується про своїх синів, закуповує та передає усе саме необхідне у зону проведення АТО. Постійну, активну роботу у цьому напрямку проводять ВПГО «Хмельниччина. Самооборона і контроль», Молодіжна Рада Шепетівки, усі профільні відомства та установи, релігійні організацій міста та підприємці.

Нам ще багато потрібно зробити для переконливої перемоги, проте уже сьогодні зрозуміло, що дух свободи ламає бюрократичні принципи та закоренілі системи. Збройні Сили України як і народ почали будуватися та будуватися на захист держави, а не окремих політиків чи фінансово-промислових груп.

Якщо у Вас виникнуть будь-які запитання стосовно несення служби у лавах ЗСУ чи у добровольчих батальйонах, якщо захочете поцікавитися, які гарантії отримає Ваша родина та близькі з боку держави чи адміністрації міста, можете звертатися до Шепетівсько-Полонського ОМВК чи у виконавчий комітет Шепетівської міської ради.
0
репостів
0
репостів