Чому виникає отит у дітей та методи лікування

otipax Часто отит називають дитячою хворобою, зокрема, це пов'язано не тільки з фізіологією організму, а й з постійним виникненням хвороб верхніх дихальних шляхів та не сформованою імунною системою. Захворювання може бути частішим у дітей також через низку соціальних факторів, які збільшують їхню вразливість до захворювання. Про причини захворювання та методику лікування розкажемо далі у статті.

Причини виникнення отиту серед дітей

Отит - це запалення вуха, що може мати різні локалізації, типи збудників і ступені перебігу. Він є зовнішнім, середнім або внутрішнім, бактеріальним, вірусним, грибковим, гострим, підгострим або хронічним. Крім того, захворювання може призвести до ускладнень, таких як порушення слуху, параліч лицьового нерва, мастоїдит, абсцес мозку, менінгіт або сепсис.

Причини отиту у дітей пов’язані з анатомічними особливостями вуха і схильністю до запальних процесів. Євстахієва труба, яка з’єднує середнє вухо з носоглоткою, у дітей коротша, ширша і горизонтальна, що сприяє поширенню інфекції з верхніх дихальних шляхів. До того ж причинами виникнення хвороби у дітей можуть бути:

  • ГРЗ (грип, кашлюк, краснуха тощо), які спричиняють набряк і запалення слизової оболонки носоглотки і євстахієвої труби;
  • дитячі інфекції (скарлатина, вітряна віспа, кір), які вражають слизову оболонку вуха і сприяють розвитку бактеріальної флори;
  • аденоїди у носоглотці, які можуть перекривати вихід євстахієвої труби і порушувати вентиляцію середнього вуха;
  • алергічні реакції спричиняють набряк слизової оболонки носоглотки і євстахієвої труби, перешкоджаючи нормальному функціонуванню середнього вуха;
  • механічні пошкодження та травми вух при чищенні вушними паличками або іншими предметами можуть стати входом для інфекцій;
  • генетичні, якщо батьки мали проблеми з вухом, то ймовірність того, що їх дитина також стикатиметься з проблемами вуха, збільшується.

Якщо дитина відчуває біль у вухах або інші симптоми, важливо звернутися до лікаря для отримання діагностики та лікування, а також призначення ліків як https://www.otipax.ua/ru/pro-otit-2/. Розрізняють різні методи лікування, проте найдієвішим є комплексний підхід, який не дає розвинутись іншим патологіям та ускладненням.

Особливості лікування дитячого отиту

Лікування отиту у дитини повинно бути під наглядом лор-лікаря і з урахуванням індивідуальних особливостей організму та може тривати від кількох днів до кількох тижнів. Не слід самостійно призначати або скасовувати ліки, перевищувати дози або тривалість курсу. Також не рекомендується використовувати народні засоби без консультації з лікарем, оскільки вони можуть бути неефективними або навіть шкідливими.

Перш за все, дитині слід забезпечити спокій, тепло і достатню кількість рідини. Вуха слід тримати сухими та чистими, не допускати попадання води або мильної піни в слуховий прохід. При виділеннях з вуха слід регулярно протирати їх м’якою тканиною або ватним тампоном. Не слід пробувати прочистити вуха глибоко або використовувати гострі предмети.

Консервативне лікування отиту у дітей включає також:

  • призначення анальгетиків та протизапальних препаратів, таких як ібупрофен або парацетамол, щоб зменшити біль;
  • вживання антибіотиків, якщо отит бактеріальний;
  • госпіталізацію, коли отит є важким або виникають ускладнення;
  • застосування крапель у ніс аби зменшити набряк вуха та покращити дихання;
  • промивання вуха при наявності гною або слизу в слуховому проходу, але тільки за рекомендацією лікаря та дуже обережно, щоб не поширити інфекцію далі;
  • фізіотерапевтичні процедури для поліпшення кровообігу, зменшення запалення і стимуляції регенерації тканин (УВЧ-терапія, магнітотерапія, лазеротерапія, електрофорез), які призначаються тільки після зняття гострого запалення і під контролем лікаря.

Якщо консервативне лікування виявилось неефективним застосовується хірургічне втручання. Також воно показане при наявності ускладнень або хронічного перебігу захворювання. Операція полягає в проколі барабанної перетинки для виведення гною, встановленні шунтування для забезпечення дренажу і вентиляції середнього вуха, видаленні аденоїдних зростань або хронічних грануляцій.

Зрештою, повне одужання можна підтвердити тільки за допомогою лор-лікаря, який проведе повторне обстеження та оцінить стан барабанної перетинки, середнього вуха. Не слід припиняти лікування при зникненні симптомів, оскільки це може призвести до рецидиву або хронічного перебігу захворювання.

0
репостів
0
репостів