У Шепетівці зростає кількість хворих на Covid-19: які особливості цьогоріч

Автор 15 грудня 2023, 13:23

Для коронавірусної інфекції, як і для інших інфекційних хвороб, характерна сезонність — найбільше хворих саме восени та весною. Тому наразі хворих стає більше. Про це повідомили у Шепетівській багатопрофільній лікарні.

За даними оперативної інформації за перше півріччя 2023 року у стаціонарі інфекційного відділення лікарні проліковано 444 хворих на Covid-19. У липні – 35, а вже у серпні було 66 хворих на ковід. За вересень тут проліковано 75 хворих , жовтень – 75, листопад – 80.

Станом на 14 грудня у відділенні перебуває 13 хворих на коронавірусну інфекцію, в тому числі 2 дітей до 1 року (3 міс., 7 міс.).

У всіх хворих загальний стан середнього ступеня важкості.

За осінній період зареєстровано два летальних випадки від Covid-19. Померли пацієнти, які мали важкі супутні захворювання.

Хочеться зауважити, що навесні у стаціонарі інфекційного відділення переважали хворі на ковід молодшого віку, які мали як ускладнення пневмонію та потребували кисневої підтримки. Зараз же переважна кількість стаціонарних хворих з коронавірусною інфекцією – це люди, віком від 70 років, які мають серйозні супутні захворювання, такі як цукровий діабет, саркоїдоз, бронхіальна астма та ін..

Хворі на Covid-19, що перебувають на стаціонарному лікуванні Шепетівської багатопрофільної лікарні, отримують всі необхідні медикаменти в повній мірі та безкоштовно.

Для хворих, які потребують дробного введення ліків у відділенні наявні інфузомати.

Не мало важливим фактором є те, що у інфекційному відділенні нашої лікарні облаштований власний кабінет рентгенографії. Це є значною перевагою, адже дозволяє проводити обстеження хворих на коронавірусну інфекцію одразу на місці.

Нагадуємо, послаблення карантину не скасовує правила, які розроблені заради зменшення інфікування Covid-19:

  • Під час походів у магазини та інших публічних місцях, тримайтеся на відстані не менше метра від оточуючих і, за можливості, не торкайтеся руками до очей, рота, носа. Під час кашлю, чхання або розмови, з носа або рота людини виділяються дрібні краплі, які можуть містити вірус. Перебуваючи занадто близько, ви можете вдихнути ці краплі і заразитися, якщо людина хвора Covid-19.
  • Після повернення з магазину, а також після розбору принесених покупок ретельно мийте руки теплою водою з милом протягом 20–40 секунд.
  • За можливістю, не чіпайте очі, ніс і рот немитими руками. Ми торкаємося руками до багатьох поверхонь і вірус може потрапити на руки. Брудними руками ми можемо перенести вірус на слизові оболонки очей, носа або роту. Звідти він здатний потрапити в організм і викликати інфекцію. Саме тому універсальна порада про миття рук така важлива. Якщо все ж таки необхідно доторкнутися до обличчя, використовуйте чисту серветку, яку після використання слід викинути у сміттєвий контейнер.
  • Дотримуйтеся правил респіраторної гігієни дихання та кашлю. Під час кашлю чи чхання прикривайте рот або ніс згином ліктя або серветкою. Використану серветку слід викинути і вимити руки.
  • Самоізолюйтеся до одужання, навіть якщо у вас легкі симптоми ГРВІ. Попросіть кого-небудь доставляти вам продукти до дверей квартири. Якщо вам необхідно вийти з дому, одягайте маску. Такі заходи допоможуть захистити ваше оточення від Covid-19 та інших вірусних захворювань.
  • Якщо у вас підвищилася температура, з’явилися кашель і утруднене дихання, подзвоніть до сімейного лікаря. Звернення до лікаря по телефону дозволить йому, за необхідності, оперативно направити вас до спеціалізованого лікувального закладу.

Фізична дистанція, правила респіраторної й особистої гігієни, самоізоляція — ті заходи, яких потрібно дотримуватися всім.

0
репостів
0
репостів