Розмір шрифту: +
4 minutes reading time (828 words)

Цікава фотоекскурсія від Дмитра Сімагіна

Взагалі, єдине, заради чого треба їхати в Шепетівку – це подивитись унікальну архітектуру музею Островского. Ну, ще може вокзал непоганий… Напевно, найкращий зразок радянського монументального клацисизму серед усіх залізничних вокзалів між Києвом та Львовом. Буде час – теж якось познімаю.

Але музей – це справді така споруда, розташування якої зробило б честь будь-якому Хрещатику. Навіть якщо порівняти Український дім на Європейській площі у Києві та музей Островського у Шепетівці – перемога в усіх вагових категоріях однозначно за музеєм.

Спочатку була книга. Книга називалась “Як гартувалась сталь”.

Оскільки її автор – Микола Островський у молоді роки жив в Шепетівці та значну частину сюжету роману присвятив місцевим подіям 1917-1920 років, тому Шепетівка в радянський час була своєрідним культовим місцем для Комсомолу.

Особисто я думаю, що ідея будувати такий грандіозний музей в середині 70-х не в останню чергу була пов’язана з початком будівництва Байкало-Амурської магістралі. Комсомольцям-будівельникам треба було нагадати про ентузіазм Павки Корчагіна і все таке… Тоді якраз і книгу знову екранізували.

Тим не менш, Островського вже потроху забувають, а у шепетівчан завжди залишиться привід пишатися своїм містом, оскільки в центрі його розташована унакальна будівля, яка не має ніяких аналогів ні в Україні, ні в цілому світі.

На фото: відкриття пам’ятника Миколі Островському у 1966 році та відкриття музею у 1979 році.

Після відкриття був деякий час, років так сім-вісім, коли музей був місцем зупинок туристичних екскурсій “по місцях комсомольської слави”. Втім, відстань від Києва тут не зовсім маленька (280 км.), тому возили сюди в основному школярів та студентів з Рівного, Хмельницького, Житомира та інших сусідніх міст.

Кілька років тому була така тема, що після зйомок китайськими товаришами 20-серійного телесеріалу за мотивами книги Островського сюди будуть їздити багато мільйонів китайських комсомольців. Але знову ж таки, це все залишилося у фантазіях.

Музей побудований за індивідуальним проектом завідуючого кафедрою Київського інженерно-будівельного інституту професора Гусєва М.О. та архітектора Хмельницького інституту «Тіпро-цивільпромбуд» Суслова В.М. Але це лише стосується архітектури. Не менш грандіозним є внутрішнє художньо-монументальне оформлення, над яким працювали 80 художників-дизайнерів з різних міст України.

На жаль, як бачите, час від часу унікальні стіні піддаються нападам місцевих вандалів. Співробітники музею та волонтери місцевого молодіжного клубу регулярно змушені їх зчищати.

.
.
Заради об’єктивності слід зауважити, що в музеї дуже брудні та немиті вікна. Сподіваюсь, незабаром має бути прибирання чи щось подібне.
.

.
В центрі кола – оригінальна конструкція з паровозних коліс та металевих сторінок книг Миколи Островського. Кілька років тому місцеві підлітки розпочали вандальську традицію розписувати маркерами ці сторінки своїми “безцінними” підписами. Але зараз все, слава Богу, приведено до нормального стану.
.

.
Вид на міськвиконком.


.
А трохи ліворуч можна побачити місцеву пошту та Укртелеком.
.
.
Зверніть увагу, які шикарні сходинки.
.

.
Ґрати на вікнах витримані у єдиному стилі. Супер!
.

.
Про пошту ви вже знаєте, а ось жовтенька будівля – це НВО №2 (школа №1). Я там колись працював вчителем історії.
.

.
Вид на площу перед фасадом музею. Іноді з цього місця проводять мітинги приїжджі політики. Хоча нечасто.
.
Рожева будівля ліворуч – військомат, прямо по курсу – нещасний міський кінотеатр, а трохи праворуч – чорнобильський архітектурний мутант.
.

.
Колись це теж був кінотеатр, після 1965 року палац піонерів, причому досить пристойної сталінської архітектури.

Але відсутність ремонту зробила свою чорну справу – будівля почала руйнуватися. У 1997 році школярів переселили до якогось дитячого садка, а замість літер “Палац піонерів імені В.Котика” повісили безсоромну вивіску “Більярд”.
.
Кілька років тому з будівлею почали робити щось неймовірне – кожен власник викупив частину і почав фігачити там свою унікальну архітектуру. Втім, для Шепетівки це майже типове явище. Що ці місцеві архітектори-любителі зробили з ситрозаводом та Будинком побуту… Це якийсь пекельний треш, іншого вислову не підібрати.
.

.
Але це за межами музею. На його ж території крім немитих вікон є набагато більша біда – жлобство та несмак.
Ось для чого автономну газову котельню присунули під самий музей? Її ж треба було поставити біля асфальтової доріжки, на 10 метрів далі. Зекономили пару тисяч – але тепер з вулиці Островського всі бачать цю потворну синю фігню.
Ех…
.

.
А ось класичний вид музею, який тиражами у десятки тисяч розміщували на поштових лістівках. Зверніть увагу, як по-жлобськи кинули дроти кабельного телебачення на музейний дах. Не знаю, як можна людям, що таке роблять, довіряти таку будівлю!
.
Це ж не сільський клуб! Вони б ще пару кондиціонерів поставили для комплекту.
.

.
Микола Островський теж своїм поглядом це засуджує.
.

.
Будівля оточена прожекторами. Їх майже ніколи не включають – тільки на ювілей музею, здається, та ще колись на якийсь День міста. Дорого.
.

.
Приїжджі завжди дивуються, коли бачать паровоз на трубі. І правильно – це Шепетівка, дєтка! Такого більше ніде в світі не побачиш.
.

.
.
З іншого боку, символізуючи зміну поколінь та нагадуючи про те, що час всім комсомольцям їхати до Сибіру будувати БАМ, на трубах стоїть платформа для укладки рейкошпальної решітки.
.

.
В оригіналі на цих чорних трубах були написані назви легендарних комуністичних будівництв – Дніпрогес, Магнітка та ін. Але потім їх врешті замалювали чорною фарбою.
.
.
Зверніть увагу на перекошений дорожній знак. :) Якби якийсь губернатор проїжджав та зауваження зробив чи телебачення показало – вони б за день виправили. А так буде роками стояти…
.
Підбиваючи підсумки, резюме: перлина архітектури в орнаменті безкультур’я.
.

Фотоекскурсія музеєм Миколи Острвоського від Дмитр...
Мавроди сообщил о резком снижении "доходности" в ...

Читайте також:

 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Субота, 27 квітня 2024

0
репостів
0
репостів