Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (682 words)

Гігабітний інтернет вдома. А воно вам треба?

internet-browsing-1g

​Всього 15 років тому, коли я вкотре намагався додзвонитись зі своєї залізничної АТС до провайдера інтернету, щоб нарешті отримати по технології Dial-up свої 28.8 Кілобіт/c,  я навіть і мріяти не міг, що у 2020 році у мене буде вдома швидкість в 36 400 разів більша.

​Для покоління, яке народилось вже після міленіуму, навіть в голову не приходить, що колись щоб здобути інтернет, треба було дзвонити через спеціальний модем до провайдера і виборювати вільну лінію для підключення.  Зараз у них в смартфоні у кишені інтернет є цілодобово і без лишніх зусиль.

Цей звук думаю нажене хвилю ностальжі багатьом олдфагам:

А чи є у Шепетівці гігабіт?

​Зараз у кожного вдома є, як мінімум, 10-ти мегабітний інтернет, чого цілком вистачає для соціальних мереж, ютубчика та перегляду онлайн кіно. Особисто я теж не міг придумати навіщо мені вдома більші швидкості, однак наявність гігабітної мережевої карточки все таки підживлювала цікавість "для чогось же вона потрібна?".

Я кинув клич у фейсбуці, на який люб'язно відгукнулась компанія Фрінет.  Хоч у них зараз в наявності немає гігабітних тарифів, але заради експерименту, мені зробили окремий пакет. Хлопці навіть абсолютно безкоштовно провели оптику до моєї квартири, за що я їм безмежно вдячний. 

 Не буду тягнути кота за яйця, відразу поділюсь скріншотами перших спідтестів.

Як бачимо, швидкості чималенькі, але аж ніяк не гігібат. Виявляється, що отримати такий абсолютний показник нереально. Занадто багато аспектів впливають на швидкості:

  • магістральні канали провайдера
  • канали серверів, до яких звертається спідтест
  • втрати в мережевих карточках
  • втрати у роутері

До речі, про роутер 

Зараз купити домашній гігабітний роутер - це не дешеве задоволення. На щастя для нас, китайці почали демпінгувати і тут.  Компанія Xiomi продає доступну гігабітну модель Mi Router 4A Giga Version, яка крім того має двохдіапазонний WiFi з підтримкою 5 Ггц.

Купував її з острахом, думав що все прекрасно лише на папері. Але відгуки вселяли оптимізм... і не дарма. Роутер прекрасно працює з великими швидкостями, коли я підключав інтернет напряму, різниці не було взагалі ніякої. 

Підключення стабільне і взагалі не буває жодних розривів чи проблемного вайфаю. Тому вважаю 1000 грн витрачені не дарма.  Щирі рекомендації!

Чим же все таки забити ту швидкість 

​Перше, що спало на думку, раз спідтест не витягує, то треба спробувати торенти. Дочекався глибокої ночі, щоб звільнились канали і швидко закинув пару блурейчиків на завантаження. 

​Качає звичайно непогано, але швидкість, все таки, ще менша чим на спідтесті. З чим це пов'язано важко сказати. Чи пірів замало, чи SSD не справлявся...

Але в будь якому разі, якщо раніше я витрачав на закачку фільму пару годин, то зараз всього кілька десяток хвилин. Для мене це перший очевидний плюс, бо якість онлайн кіно мене не влаштовує.


Стало
Було

Надихнутий успіхами, зробили ще кілька оптимізацій і налаштувань, через що максимально близько приблизились до еталону.

Після цього я включив Sony Play Station 4 і нарешті знайшов ще один кейс, де гігабіт значно спрощував життя. Нинішні ігри легко можуть важити по 80 гігабайт і закачка тривала пів дня, але тепер я міг грати нову гру всього за годину після виходу.

Варто похвалити компанію Соні, яка добре оптимізувала свої сервери для швидкісних закачок.

Ще один момент, де великі швидкості згодились це, як не дивно, смартфон. Тепер всі оновлення прошивок та додатків качаються в рази швидше, навіть швидше ніж на ноутбуці. Все через швидкісну пам'ять UFS 3.0 

Та і в цілому серфінг інтернетом став хоч ледь ледь, але комфортнішим. Швидкість рендеру веб сторінок збільшилась всього на долі секунди, але вони помітні.

А так за місяць, там зекономив пару хвилин часу, там пару секунд....і набігає добрих десяток годин, які ми звільнили для інших речей. Чи не прекрасно?

То воно нам треба? 

Цілком вистачає соціальних мереж, ютубчика та перегляду онлайн кіно

​Звичайна людина, скоріше за все, не дуже оцінить переваги великих швидкостей інтернету.  Їй,  я повторюсь->

Але от гікам, любителям ігор, якісного зображення фільмів чи активним користувачам смартфонів в нагоді точно стане. Все питання в ціні.

Ще раз хочу подякувати компанії Фрінет, і особисто Ігорю Чайці та Максиму Божку, за надану можливість доторкнутись до майбутнього. 

Щиро сподіваюсь, що мої дослідження стануть всім в нагоді.

Giveaway: як вбити свій Інстаграм-аккаунт за свої ...
Как выбрать домкрат

Читайте також:

 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
П'ятниця, 29 березня 2024

0
репостів
0
репостів