Любіть життя,
Цінуйте кожну мить,
Людей цінуйте і свободу!
Навчіться «дякую» казать
Тим, хто боронить нашу волю.
Батьків цінуйте і рідню,
Щоранку будьте вдячні Богу,
Що ми змогли цю ніч прожить
І вранці вирушить в дорогу,
Навчатись, гратись, працювати,
Сміятись, вірити, любити!
Нікому нас не подолати!
Ми українці — нас не вбити!
Артем БРЕГА, учень 5-Б класу.

Національно-патріотичне виховання, формування цілісної особистості та всебічний розвиток підростаючого покоління — завдання, яке ставлять перед собою педагоги Шепетівської гімназії № 1, усвідомлюючи себе частиною величної та непохитної матері-України.
«А що може краще надихнути і підтримати нашу стомлену сиренами та недитячими переживаннями молодь, ніж приклад наших мужніх і талановитих наших земляків, поетів рідної Шепетівки?», — задумалась завідувачка шкільної бібліотеки Шепетівської гімназії № 1 Тетяна Ніверчук. Задумалась і спільно з адміністрацією школи втілила цю думку у життя, запросивши на літературну зустріч Віру Кухарук, Галину Волошкову та Сергія Доскача.
Зустріч юних шкільних поетів із шепетівськими корифеями, яка мала символічну назву «Поезія вільних», вдалася на славу! Неймовірний феєрверк емоцій, вражень, переживань…
Не приховуючи хвилювань, щиро і відкрито декламували свої патріотичні поезії учні гімназії: Валерія Громова, Любов Панасюк, Валерія Коваль, Софія Царенко, Артем Брега. Глядачів та гостей вразив рівень виконавської майстерності, сценічної культури юних поетів.
Відомо, що з давніх-давен українське віршоване слово легко та гарно, мов за помахом чарівної палички, перетворювалося на пісню. І линула та пісня, розпроставши крила, по усьому світу… Зрозуміло, що вона завітала і у поетичну світлицю «Поезія вільних». Неймовірну атмосферу заходу створило щемливе виконання Діаною Артемчук пісні «Журавлі» (з репертуару О.Білоконь) та фінальний виступ вокальної групи «Камертон» із композицією «Дитячими долонями».
Але кульмінацією заходу, безперечно, стали виступи гостей-поетів. Притих звичний, ледь помітний шепіт шкільних коридорів, скрип стільців і шарудіння зошитів. Із завмиранням, забувши про усе, дев’ятикласники замріяно слухали вірші, наповнені знайомими кожному з нас емоціями. Задумались про мрії та сподівання, про наших захисників, про перемогу…
І всі зрозуміли: слово – це також зброя! Воно може убити, поранити, але й може надихнути. Тож ми надихалися поетичним словом, розумними дітьми, інтелігентними творчими гостями.
І дай, Боже, щоб кожне побажання, адресоване сьогодні нашим захисникам, здійснилося, а хлопці й дівчата повернулися додому з перемогою, живими і неушкодженими. А поки шкільними коридорами лунає пісня:
Дитячими долонями
Закриєм Україну!
Дитячими долонями
Врятуєм Батьківщину!
Оксана ШВЕД,
заступниця директора
з навчально-виховної роботи
Шепетівської гімназії № 1.