Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (672 words)

"Без паніки ... Від грипу реальніше померти, ніж від коронавируса." Інтерв'ю з мікробіологом

thumbnail-nv-20200131135304-5063

Український мікробіолог Олена Лівінська каже, що кір - значно заразніше коронавіруса, а більш серйозною проблемою для нас є грип.

Міфи навколо коронавіруса множаться набагато швидше, ніж сам коронавірус крокує по планеті. І не дивно. Адже він став темою №1 для обговорення в ток-шоу, твітерах і Фейсбук людей з усіх куточків світу.

У китайському місті Ухань з'явився раніше невідомий коронавірус 2019 nCoV, який викликає атипову пневмонію. У Китаї зафіксовані 9692 випадків захворювання, померло 213 осіб.

Такі новини викликають паніку. А сотні псевдоекспертів навколо тільки нагнітають обстановку. Вже є чутки, що не треба замовляти посилки з AliExpress і ходити в китайські забігайлівки.

Чи всі настільки страшно? Чого насправді варто боятися? Щоб розвіяти міфи, ми вирішили поспілкуватися з профільним дослідником з України, Оленою Лівінський, кандидатом біологічних наук, мікробіологом, засновником інформаційної платформи «Мікроб і Я»

Поява вірусу. Мутував сам або все-таки «втік з лабораторії». Що думаєте?

Наразі немає істотних причин стверджувати, що вірус має лабораторне походження. У довкіллі постійно персистують коронавіруси. Просто у даному випадку відбувся збіг обставин, який дав початок спалаху. Генетична інформація коронавірусів представлена РНК, а не ДНК, це є додатковим фактором їх варіативності, бо помилки при реплікації виправляються меншою мірою.

У даному випадку виглядає так, що у популяції якихось тварин з’явилася якась варіація вірусу, здатна спричинити інфекційний процес в організмі людини та передаватися іншим людям. Поширенню інфекції сприяли і густонаселеність регіону, і кліматичні умови.

Наразі обговорюється версія походження цього вірусу від кажанів та змій, отримані вірусні зразки від яких є схожими із вірусом, що спричинив спалах. Але мова також і йде про те, що ймовірно існують ще якісь тварини, що виступили посередниками у цій події.

 Якщо все-таки втік, то хто взагалі розробляє такі віруси і для чого? Скільки це коштує?

Це схоже більше на сценарій якогось фільму, насправді (про втік) :). А робота із вірусами у наукових лабораторіях справді може проводитися – із метою їх вивчення. Це нормальний науковий процес, і такому вивченню ми в принципі завдячуємо нашими знаннями про них.

Однак говорити про лабораторне походження вірусу, як на мене, недоречно, адже наразі існують значно ймовірніші версії – від тварин.

Чи міг Китай сам розробити і сам випадково себе заразити? 

На це наразі не схоже, однак 100% про це може знати лише Китай :)

Зараз все б'ють на сполох, що мовляв ми всі помремо, антивіруса немає. Чи так це? Наскільки взагалі небезпечні/смертельні віруси такого типу? Як швидко можна створити вакцину?

Вакцини справді ще нема, вона може з’явитися не раніше, як за кілька місяців.

В умовах паніки та психозу ширяться фейки, спроби шахрайства, і недобросовісного маркетингу. Тому купувати “ліки” чи якісь БАДи для “прокачки імунітету” точно не варто.

Серед захворілих чимало людей старшого віку та із хронічними захворюваннями. І летальні випадки спостерігалися саме серед таких пацієнтів. Але давайте бути чесними, для таких вразливих груп людей будь-яка інфекція може мати летальний наслідки. Розвиток пневмонії також має не масовий характер.

Наскільки швидко "зараза" поширюється? І чи може дійти до України?

Наразі говориться про те, що вірус не такий контагіозний, який міг би бути (як наприклад, SARS) і для його передачі необхідний доволі близький контакт. Про це може свідчити те, що серед заражених – часто члени родини чи люди, що разом проживають. Вірус кору, наприклад, набагато заразніший.

Наразі зареєстровано більше 80 випадків вірусу у 18 країнах і в трьох випадках це не було пов’язано із подорожами до Китаю. Тому така ймовірність справді має місце.  Однак зараз в нас існують реальніші загрози, від яких можна померти – вірус грипу, наприклад.

З іншого боку, ситуація, що склалася, є гарною нагодою для України оновити свої протоколи по протидії інфекційним загрозам, перейняти міжнародний досвід, розробити необхідні алгоритми дій на випадок інших можливих схожих спалахів. 

Що б ви порадили, щоб не заразитися? І як взагалі симптоми розпізнати?

ВООЗ рекомендує дотримуватися загальних правил, актуальних для запобігання будь-яких респіраторних хвороб, як наприклад, уникати контакту із людьми з ознаками ГРЗ, ретельно і часто мити руки. Не зважаючи на таку простоту цих порад, вони справді є актуальними та ефективними.

Якщо ж спостерігається гарячка, кашель чи утруднене дихання, потрібно обов’язково звернутися до лікаря. Якщо мала місце подорож до Китаю чи контакт із людьми, які нещодавно звідти повернулися – обов’язково про це повідомити.

liga.net

Как выбрать домкрат
Оприлюднені результати масштабного медіамоніторинг...

Читайте також:

 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Четвер, 25 квітня 2024

0
репостів
0
репостів