«Кредитування й економіка зростають», — в Нацбанку порівняли показники за два роки

Після початку повномасштабної війни українська економіка переживає справді складні часи. Однак, за даними НБУ, наразі ситуація є контрольованою та навіть спостерігається позитивна динаміка. Зокрема, днями в Нацбанку заявили, що впродовж 2023 року банки отримали в чотири рази більше прибутків, ніж впродовж 2022 року. Окрім того, вже в січні 2024 року показник інфляції знизився до 4,7% річних, що теж є позитивним явищем.

Разом з тим зростає кількість українців, які користуються послугами кредитування. І тут, на думку експертів, є дві сторони медалі. З одного боку, той факт, що громадяни беруть кредити та мікрокредити у МФО з переліку https://kurs.com.ua/ru/finance/credit-online/microcredit, підтверджує, що їм не вистачає коштів «тут і зараз». З іншого ж боку, це є свідченням відносної впевненості у майбутньому. Адже беручи кредит, особа планує повернути його з відсотками впродовж певного часу й орієнтується на найкоротші терміни, щоб не сплачувати додаткові відсотки. Якщо ознайомитися з відсотковими ставками МФО зі сторінки https://kurs.com.ua/ru/finance/credit-online, можна побачити, що в середньому це ставки від 0,01% до 2,50%.

Втім, є серед представників фінансової сфери й ті, хто радить не оцінювати ситуацію виключно за позитивними показниками. Так, експерт Центру розвитку інновацій Володимир Рябошлик зазначив, що стабілізація інфляції — це лише перший крок. Надалі необхідно:

  • наблизити облікову ставку до відсотку інфляції;
  • встановити ставки за комерційними кредитами вищі за показник інфляції;
  • визначити ставки ОВДП нижче кредитних ставок тощо.

За словами Володимира Рябошлика, банкам зараз необхідно якомога активніше залучати депозити та створювати більш привабливі умови для вкладників. Це дасть змогу активніше розвиватися українській фінансовій системі та додатково стабілізувати економіку. Однак і тут є певні проблеми.

Як нещодавно повідомили в пресслужбі Нацбанку України, у січні 2024 року вкладники зняли з рахунків рекордну з початку повномасштабного вторгнення суму — понад 27 млрд грн. Причиною стала публікація основних пунктів нового законопроєкту про мобілізацію, згідно з якими рахунки українців можуть бути заблоковані, якщо ті ухиляються від служби та не оновлюють дані в ТЦК. Новий законопроєкт має на меті сприяти активній мобілізації населення до лав ЗСУ, однак може водночас мати вкрай негативні наслідки для економіки та фінансового сектору, якщо вкладники продовжать знімати кошти з особистих рахунків та депозитів. Тому експерти радять зберігати стриманий оптимізм з приводу стабілізації інфляції та економіки загалом.

0
репостів
0
репостів