Розділ Бізнес

Скільки грошей витратили кандидати на вибори у ОВО №190

Автор 22 серпня 2019, 16:42

На сайті ЦВК з'явились підсумкові фінансові звіти кандидатів у народні депутати, які балотувались по нашому 190-му округу. І тепер ми можемо дізнатись хто та скільки грошей витратив на свою передвиборчу кампанію.

На цей час, свої звіти чомусь подали лише 6 з 10 зареєстрованих кандидатів, четверо порушили виборче законодавство України. Відповідно до частини 6 статті 49 Закону України «Про вибори народних депутатів України»мали би подати до ОВК не пізніш як на сьомий день після дня голосування, тобто до 28 липня включно.

У статті 212-21 КУпАП зазначається, що порушення встановленого порядку або строків подання фінансового звіту про надходження і використання коштів виборчого фонду, звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру або подання фінансового звіту, оформленого з порушенням встановлених вимог, – тягнуть за собою накладення штрафу від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто це відповідальна справа, а не звичайний бізнес план, який не регламентується Законами України.

Хто скільки отримав та витратив

Найскромнішим звіт виявився у кандидата від політичної партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода" Шпега Ярослава Івановича, який витратив аж 278,4 грн на свою кампанію. Ці кошти пішли на придбання паперу.

Трішки більше коштів витратила представниця політичної партії "Мерітократична партія України" Побережна Анна Валеріївна, яка витратила 2205 грн на виготовлення друкованих матеріалів агітації.

Вже цікавіший звіт у кандидата від політичної партії "Сила і Честь" Гаврилюка Василя Васильовича, адже тут у звіті фігурє значно солідніша сума витрат у розмірі 167 712,64 грн.  Виборчий фонд поповнювався за рахунок власних коштів у розмірі 143 000 грн та 49 000 грн, які вніс Лінник Юрій Володимирович, який являвся довіреної особою кандидата та, до речі, проживає у Шепетівці. Здебільшого витрати зводились до виготовлення друкованої агітації та розміщення реклами у друкованій пресі, зокрема 6351 грн перепало газеті "Шепетівський вісник".

А тепер переходимо до трійки лідерів виборчих перегонів, яку замикає кандидат від політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" Сидор Василь Богданович, який сумарно витратив 164 991,60 грн власних коштів. Більшість коштів також витрачалась на друк агітації, додалась також оренда білбордів та розміщення агітації в друкованій пресі. Вже згаданий вище "Шепетівський вісник" отримав 26 749 грн, газета "День за Днем" отримала значно менше - 4002,7 грн.

Другим у передвиборчій гонці прийшов самовисуванець Мацола Роман Миколайович. Як не дивно, але він також виявився другим по сумі витрат - 564 138,4 грн. Весь виборчий фонд він поповнював із власної кишені, а найбільшою статтею витрат стало розміщення агітації у засобах масової інформації - 326 816,4 грн. Зокрема 56 127,52 грн перепало шепетівській газеті "День за Днем", хоча знову тут по прибуткам першим виявився "Шепетівський вісник" - 78 427 грн. 

Ну і переходимо до переможця та представника провладної партії "Слуга Народу" Жмеренецького Олексія Сергійовича. На свою кампанію він витратив найбільше - 578 300 грн. Більш цікава тут не сума витрат, а походження цих коштів, адже власних там лише 45 500 грн, а 532 800 грн - це добровільні внески фізичних осіб.  Тут і довірені особи кандидата: Ковальов Олексій Вячеславович, Смірнова Олена Михайлівна, Тимощук Інна Олегівна, так і просто члени команди, які допомагали під час виборчого процесу:  Тимтишина Тетяна Юріївна, Поліщук Олеся Ігорівна, Рабюк Руслан Олександрович, Андрощук Юрій Олександрович, Метриш Сергій Сергійович, Метриш Аліна Сергіївна, Бондарєв Максим Васильович, Пінчук Ігор Степанович, Савчук Андрій Романович, Биков Віталій Петрович.

Дивні тут суми внесків, більшість яких немов під копірку становлять однакові 41 730 грн. Маємо підстави вважати, що ці кошти, вищеперелічені особи, вносили не зі своєї кишені.

До речі, згідно цих даних можна зробити висновки щодо можливих претендентів на майбутніх місцевих виборах, які планують йти під знаменами "Слуги Народу". Наприклад у списку бачимо директора шепетівського водоканалу Бикова Віталія Петровича та головного інженера цього ж підприємства Савчука Андрія Романовича, Тимтишина Тетяна Юріївна має опосередковане відношення до депутата обласної ради Дячука Миколи Миколайовича, який не раз особисто був помічений в команді Жмеренецького. Тимощук Інну Олегівну в команду делегувала ще один депутат обласної ради Василик Тетяна Павлівна. Тут можна копнути значно глибше, але залишимо це для іншого матеріалу.

Якщо повернутись до виборчих витрат Олексія Жмеренецького, то тут виготовлення друкованої агітації та розміщення у ЗМІ становить практично рівні частини. "Шепетівський вісник" отримав 29 106 грн, "День за Днем" - 29 131,12 грн, і тут до переліку шепетівських ЗМІ приєднався місцевий телеканал "Лайк ТВ", який отримав 39 967 грн.

Висновки

Звичайно, як ми і передбачали, друк агітації, аренда білбордів та реклама у ЗМІ склала левову частку витрат кандидатів. Менше витрат становила оренда приміщень, послуги зв'язку та зарплата агітаторам. Все більшою статтею витрат з кожною кампанією стає реклама у інтернеті та соціальних мережах зокрема, всі лідери перегонів мають її у своєму доробку, що говорить про її ефективність.

Якщо порахувати у скільки коштів обійшлася переможцю передвиборча компанія з розрахунку на одного виборця, то вийде сума близько 20 грн. Якщо порівняти з попередніми компаніями, то суб'єктивно цьогорічна виявилась найдешевшою.

Останнє редагування 22 серпня 2019, 22:05
0
репостів
0
репостів