Added a comment in
Як Шепетівка здобувала статус міста
Дякую. Погоджуюсь, варто перерахувати з врахуванням різниці у 8% між кількістю цукру і рафінаду. Тоді різниця навіть зросте.
Замість "227 робітників виробили 286 000 пудів. 286 000 * 16.38 = 4 684 680 кг"
потрібно "227 робітників переварили 300 000 пудів. 300 000 * 16.38 = 4 914 000 кг"
Це збільшує різницю із 2 945 900 кг цукру виробленого 1202 робітниками.
А "також не варто порівнювати пуди з центнерами" не зрозумів :) Я ж переводив усе до кілограмів, беручи за основу що у пуді й центнері, відповідно, 16.38 та 100 кг.
Added a comment in
Як Шепетівка здобувала статус міста
Цікава стаття. Дякую дуже.
Зауважив не зовсім зрозумілий момент. Схоже що за кількадесят років кількість працівників цукрового заводу зросла чи не вп'ятеро. З'явилась ще машинізація, в яку вклав кошти Потоцький. При цьому видобуток цукру скоротивсь приблизно в 1.6 рази. Не виключаю що я міг помилитись - утім якщо розрахунок вірний, було б цікаво почути, раптом хтось має пояснення такому факту. Можливо, підставою зменшення видобутку стало зменшення робочого дня і покращення якості продукту при зменшенні кількості. Нижче два цитовані абзаци й прорахунок.
На початку 70-х років ХІХ століття будується рафінадний завод, на якому за сезон переварювали 300 тис. пудів цукру і отримували 92 % чистого рафінаду, тобто 286 тис пудів. Заводські приміщення розширювалися і оцінювалися в 67 974 крб., а устаткування – 205 000 крб. Його обслуговували 227 чол.
Шепетівські цукрові заводи, на яких працювало 1202 робітники, за сезон 1912 – 1913 рр. виробили 29 459 центнерів цукру.
Переведемо в кілограми й порівняємо:
1. 227 робітників виробили 286 000 пудів. 286 000 * 16.38 = 4 684 680 кг
2. Минуло кількадесят років.
3. 1202 робітники виробили 29 459 центнерів. 29 459 * 100 = 2 945 900 кг
Ще раз дякую Олександру Лукашуку за цікаву статтю.
The person has not posted any comments on the site yet