Recent Comments

Дякую. Погоджуюсь, варто перерахувати з врахуванням різниці у 8% між кількістю цукру і рафінаду. Тоді різниця навіть зросте. Замість "227 робітників виробили 286 000 пудів. 286 000 * 16.38 = 4 684 680 кг" потрібно "227 робітників переварили 300 000 пудів. 300 000 * 16.38 = 4 914 000 кг" Це збільшує різницю із 2 945 900 кг цукру виробленого 1202 робітниками. А "також не варто порівнювати пуди з центнерами" не зрозумів :) Я ж переводив усе до кілограмів, беручи за основу що у пуді й центнері, відповідно, 16.38 та 100 кг.
  1.   about 3 years ago
Цікава стаття. Дякую дуже. Зауважив не зовсім зрозумілий момент. Схоже що за кількадесят років кількість працівників цукрового заводу зросла чи не вп'ятеро. З'явилась ще машинізація, в яку вклав кошти Потоцький. При цьому видобуток цукру скоротивсь приблизно в 1.6 рази. Не виключаю що я міг помилитись - утім якщо розрахунок вірний, було б цікаво почути, раптом хтось має пояснення такому факту. Можливо, підставою зменшення видобутку стало зменшення робочого дня і покращення якості продукту при зменшенні кількості. Нижче два цитовані абзаци й прорахунок. На початку 70-х років ХІХ століття будується рафінадний завод, на якому за сезон переварювали 300 тис. пудів цукру і отримували 92 % чистого рафінаду, тобто 286 тис пудів. Заводські приміщення розширювалися і оцінювалися в 67 974 крб., а устаткування – 205 000 крб. Його обслуговували 227 чол. Шепетівські цукрові заводи, на яких працювало 1202 робітники, за сезон 1912 – 1913 рр. виробили 29 459 центнерів цукру. Переведемо в кілограми й порівняємо: 1. 227 робітників виробили 286 000 пудів. 286 000 * 16.38 = 4 684 680 кг 2. Минуло кількадесят років. 3. 1202 робітники виробили 29 459 центнерів. 29 459 * 100 = 2 945 900 кг Ще раз дякую Олександру Лукашуку за цікаву статтю.
  1.   about 3 years ago
The person has not posted any comments on the site yet
Неможливо завантажити підказку.
0
репостів
0
репостів