Закріплені записи
Остання Активність
  •   admin reacted to this post about 3 місяців назад
    Oleg Gerasymchuk відновив свою фотографію профілю
    Запис знаходиться на модерації
    Запис успішно опублікований. Тепер вона буде видна в стрічці активності.
  • Цікава стаття. Дякую дуже.

    Зауважив не зовсім зрозумілий момент. Схоже що за кількадесят років кількість працівників цукрового заводу зросла чи не вп'ятеро. З'явилась ще машинізація, в яку вклав кошти Потоцький. При цьому видобуток цукру скоротивсь приблизно в 1.6 рази. Не виключаю що я міг"..

    Цікава стаття. Дякую дуже.

    Зауважив не зовсім зрозумілий момент. Схоже що за кількадесят років кількість працівників цукрового заводу зросла чи не вп'ятеро. З'явилась ще машинізація, в яку вклав кошти Потоцький. При цьому видобуток цукру скоротивсь приблизно в 1.6 рази. Не виключаю що я міг помилитись - утім якщо розрахунок вірний, було б цікаво почути, раптом хтось має пояснення такому факту. Можливо, підставою зменшення видобутку стало зменшення робочого дня і покращення якості продукту при зменшенні кількості. Нижче два цитовані абзаци й прорахунок.

    На початку 70-х років ХІХ століття будується рафінадний завод, на якому за сезон переварювали 300 тис. пудів цукру і отримували 92 % чистого рафінаду, тобто 286 тис пудів. Заводські приміщення розширювалися і оцінювалися в 67 974 крб., а устаткування – 205 000 крб. Його обслуговували 227 чол.

    Шепетівські цукрові заводи, на яких працювало 1202 робітники, за сезон 1912 – 1913 рр. виробили 29 459 центнерів цукру.

    Переведемо в кілограми й порівняємо:

    1. 227 робітників виробили 286 000 пудів. 286 000 * 16.38 = 4 684 680 кг
    2. Минуло кількадесят років.
    3. 1202 робітники виробили 29 459 центнерів. 29 459 * 100 = 2 945 900 кг

    Ще раз дякую Олександру Лукашуку за цікаву статтю.

    Ще
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Запис знаходиться на модерації
    Запис успішно опублікований. Тепер вона буде видна в стрічці активності.
  • Oleg Gerasymchuk розблокував значок Новачок
    Новачок
    Бути частиною спільноти. Щоб розблоковувати цей значок ви повинні зарегистироваться на цьому сайті.
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Запис знаходиться на модерації
    Запис успішно опублікований. Тепер вона буде видна в стрічці активності.
  • Oleg Gerasymchuk just registered on the site
    Запис знаходиться на модерації
    Запис успішно опублікований. Тепер вона буде видна в стрічці активності.
Ще немає активностей які можна відобразити
Неможливо завантажити підказку.