Розділ Суспільство

Стали відомі нові подробиці скандальної справи ексначальника Хмельницької ОВА

Автор 03 липня 2023, 13:37
Стали відомі нові подробиці скандальної справи ексначальника Хмельницької ОВА Фото xm-inside.com

В передостанній день червня відбулось заключне судове засідання у справі колишнього начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергія Гамалія. Його обвинувачували у нетверезому кермуванні. Суд в Чернівцях закрив справу і визнав експосадовця невинним, а матеріали правоохоронців – недопустимими доказами. Розповідаємо подробиці, які стали відомі із рішення суду.

Нагадаємо, 12 березня о 00.37 в місті Чернівці Сергія Гамалія, який на той час обіймав посаду начальника Хмельницької ОВА, зупинили патрульні. Згідно з протоколом, він керував транспортним засобом марки “Toyota C-HR HIBRI” з явними ознаками алкогольного сп`яніння (запах алкоголю з порожнини рота, поведінка, що не відповідає обстановці, різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя). Від проходження медичного огляду у встановленому законодавством порядку Гамалій відмовився.

Правоохоронці відсторонили його від керування автівкою і склали протокол за ч.1 ст. 130 КУпАП.

15 березня стало відомо, що Указом Президента УкраїниГамалія звільнено із посади начальника Хмельницької ОВА (ОДА).

У судовому засіданні свою вину у вчиненні правопорушення Гамалій не визнав та пояснив, що в той день він “перебував з батьком у місті Чернівці, який на той час потребував лікування”. Також сказав, що приїхав туди зі своїм водієм, однак згодом відпустив його, бо мав залишитися у Чернівцях на ночівлю.

Проте 11 березня пізно увечері Гамалієві зателефонував його заступник та повідомив, що у зв`язку із черговим масованим ракетним обстрілом Хмельниччини на ранок 13 березня заплановане термінове засідання ради оборони (яке так і не відбулось – ред). Тому Гамалій узяв у свого знайомого в тимчасове користування автомобіль та терміново виїхав до Хмельницького. Але його на вулиці посеред міста зупинили працівники поліції.

При цьому, каже, причина зупинки була визначена як порушення комендантської години. Хоча в адміністративному законодавстві такої причини зупинки немає. До того ж, крім нього, за понад дві години поліцейські не зупинили жодної іншої машини, які проїжджали повз.

Оскільки Гамалій не мав реєстраційних документів на “Toyota C-HR HIBRI”, на нього винесли постанову. Він погодився та сплатив штраф. Опісля один із патрульних сказав, що бачить у водія ознаки алкогольного сп’яніння і запропонував пройти огляд. Але інша поліцейська зазначила, що “алкоголем не чути”.

Сприйнявши усе як “своєрідну провокацію”, Гамалій відмовився проходити огляд на місці зупинки автомобіля, а погодився проїхати у медзаклад. Потім на місце приїхав керівник екіпажу поліції, то запропонував йому підписати відмову від проходження огляду й спокійно їхати у своїх справах, тобто в Хмельницький. Увесь цей час продовжував телефонувати заступник, тому він і погодився на складання протоколу, “не в повній мірі розуміючи наслідків такої відмови”. А направлення на огляд отримав вже від інших працівників поліції по дорозі до Хмельницького.

Експертиза показала, що в крові Гамалія не було алкоголю. Тому його адвокат просив суд провадження у справі закрити у зв’язку із відсутністю в діях підзахисного складу адмінправопорушення.

Також захисник звернув увагу суду на особисту присутність командира роти під час зупинки автомобіля. Начебто саме він давав вказівки і наголошував, щоби всі матеріали направили тільки йому, що наштовхує на висновок про “наявність політичного забарвлення з метою компроментації” і “вказує на те, що працівник поліції завчасно мав план скласти відповідний протокол”.

Суддя Першотравневого суду міста Чернівці Наталія Піхало вивчила усі докази, зокрема й відеозаписи із нагрудних камер правоохоронців, та, погодившись із доводами адвоката, дійшла висновку:

“… з матеріалів справи про адміністративне правопорушення не вбачається, що водій допустив порушення правил дорожнього руху, за які його слід було зупинити, у зв`язку із чим всі наступні вимоги працівників поліції водій не був зобов`язаний виконувати, а всі складені процесуальні документи відносно нього не можуть бути належними та допустимими доказами його вини у вчиненні ним адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП”.

Провадження у справі закрито у зв`язку із відсутністю в діях Гамалія складу адміністративного правопорушення за ст. 130 КУАП.

Втім, постанова ще може бути оскаржена в апеляційному порядку упродовж 10 діб з часу проголошення.

0
репостів
0
репостів