В Шепетівці почастішали випадки захворювання на грип

Автор 17 січня 2016, 18:10
Медики реєструють збільшення випадків захворювання на грип у нашому місті, але їх кількість ще не перевищила порогового рівня. Разом з тим треба розуміти, що в Україні цього року "гуляє" агресивний вірус грипу типу А (свинячий грип) особливо небезпечний для представників груп ризику. Цей вірус на відміну від інших здатний провокувати тяжкі вірусні пневмонії, що часто є причиною летальності. У шепетівських лікарнях летальних випадків не зареєстровано, але є хворі з доволі важким перебігом хвороби.

Особливо небезпечним грипом є для представників груп ризику - це діти до 5 років, вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хворі на хронічні серцево-судинні захворювання, хворі хронічними захворюваннями легень, люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями. Також сюди відносяться професійні групи ризику: - медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто обслуговує населення.

У Хмельницькій області з початку епідемічного сезону (40 тиждень року) на ГРВІ захворіло 73012 осіб - 5.6% населення, з яких 55563 - діти до 17 років. За минулий тиждень 2016 року (з 04 по 10 січня) в області на гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло 3190 осіб. Рівень захворюваності знизився у порівнянні з попереднім тижнем, що, ймовірно, пов'язано із зменшенням звернення людей за медичного допомогою з легкою формою важкості перебігу захворювання, у період зимових свят та канікул у навчальних закладах. Показники захворюваності порогові рівні не перевищують у жодному з регіонів області. 70,3% захворілих становлять діти до 17 років (2241 особа), 11,7% захворілих осіб були госпіталізовані в стаціонари області. Летальних випадків в області не зареєстровано.

В Україні є сьогодні засоби специфічної терапії проти грипу, але ефективні вони тільки в перші 48 годин захворювання. Тому в разі появи небезпечних симптомів - значне підвищення температури тіла, головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, кашель, нежить, закладеність носа - представники груп ризику повинні обов'язково звернутися в лікувальний заклад, пройти обстеження та при необхідності отримати лікування протягом двох діб з моменту появи симптомів грипу. Вагітні жінки повинні викликати свого лікуючого лікаря або сімейного лікаря по телефону. Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто - вижити. Для забезпечення безпеки свого здоров'я таким людям слід бути особливо уважними і пройти щеплення від грипу, бажано ще до початку епідсезону - у вересні-жовтні.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ належний рівень охоплення щепленнями проти грипу повинен бути не менше 85% серед груп медичного та професійного ризику, а населення не менше 30%. Для цього необхідно розуміння важливості імунопрофілактики проти грипу заради збереження здоров'я як кожного окремо, так і керівників трудових колективів, представників місцевих органів охорони здоров'я.
Останнє редагування 17 січня 2016, 18:41
0
репостів
0
репостів