Розділ Культура

Благодійний концерт Каравану любові Сонячних бардів

Автор Віра Кухарук 02 грудня 2012, 00:17

28 листопада цього року в актовій залі Шепетівського обласного літературно-меморіального музею Миколи Островського відбувся благодійний концерт Каравану любові Сонячних бардів “Родом Русь сильна”.

Сергій Короленко, Свєтозар Євдокимов, Тетяна Мельникова і Євген Геращенко з родиною - дружиною Дариною, донечкою Анною і маленьким Свєтояром, протягом двох годин влаштували для шепетівчан справжнє свято музики і чарівного аматорського співу. Зі сцени лилися неповторні звуки скрипки, блок-флейти, сопілки, дудки, гітари, африканського барабану джембея, яким віртуозно володіє Дарина, лунали українські, російські, білоруські пісні. Загалом тематика пісень досить різноманітна і гарно сприймається слухачами. Авторські пісні бардів несуть позитивні музичні образи природи: землі, води, тварин, рослин. До речі, авторські права можна захистити на www.Kip.ua

Глядачів заворожили оригінальні оранжировки пісень із Золотого фонду колишнього Радянського Союзу, створені талановитими музикантами Євгеном Геращенко, Свєтозаром Євдокимовим та Сергієм Короленко. До речі, всі вони мають вищу чи середньо-спеціальну музичну освіту.

Загалом рух Сонячних бардів розпочався 9 років тому в Жовтих Водах Дніпропетровської області, де влітку 2004 року відбувся перший міжнародний фестиваль нетрадиційної бардівської пісні, створеної за мотивами серії книг відомого російського письменника Володимира Мегре. Світогляд Сонячних бардів формується на традиційних знаннях наших предків - древніх слов'ян.

Караван Любові Сонячних бардів — мобільний пересувний бардівський фестиваль, свято “на колесах”. Подорожують барди з одного міста в інше електричками, поїздами, автостопом, тощо. І, головне, шукають людей, яким близькі їх принципи, які хочуть кращого майбутнього для своїх дітей та онуків.

З цього приводу Сергій Короленко сказав: “Ми хочемо допомогти зустрітися і потоваришувати таким людям. А знаряддям у цьому бачимо наші концерти”.

На сьогодні Женя, Дарина, Свєтозар, Сергій, Тетяна є активними учасниками міжнародних фолькльорних пісенних фестивалів. А родина Геращенків об'їздила з концертами десятки міст України, Росії, Білорусії, Молдови.

Сергій - житель Сімферополя, народився в Росії в Новосибірській області. Свєтозар Євдокимов - росіянин, народився на Уралі, хоча постійно проживає в Севастополі.

Тетяна Мельникова живе в Сумах.

Євген та Дарина Геращенко — проживають в Одеській області.

Всіх об'єднує бажання налагодити контакт з природою і втілити в життя образ майбутнього, описаний в книгах Володимира Мегре “Звенящие кедры России”, а це - любов до природи, Матінки-землі та жінки.

Результатом їх творчої дружби стали пісні про Любов та Добро. Вони заражають слухачів оптимізмом і вірою у краще майбутнє.

Благодійний концерт розпочав Євген Геращенко, який віртуозно володіє скрипкою, відомою композицією з фільму про князя Володимира “Может знает лес”. Наступна мелодія була виконана ним на блок-флейті.

А далі ініціативу перехопив Сергій Короленко і заспівав пісню “Про натхнення”. Враховуючи, що в слухацькій аудиторії було багато дітей та підлітків, він виконав ряд дитячих веселих пісеньок: “Четыре таракана и сверчек”, “Про трех крыс”, “Лошадка” і навіть кулінарну пісеньку “Я вареники люблю”.

Сергій Короленко виконував пісні на слова таких відомих поетів, як Володимира Орлова (писав вірші, які ставали піснями, для всесоюзного піонерського табору “Артек”), Емми Мошковської та Тетяни Нікітіної.

Згодом на сцену знову повернулися Євген з Дариною, які подарували глядачам пісню “Сонячний день” білоруською мовою.

А далі до них приєдналася донечка Анна і всі разом заспівали такі знайомі слухачам пісні як: “Ничего на свете лучше нету”, “Этот мир”, “Волшебная страна”, “Песенка про лето”.

Здається такі прості слова пісні “Цей куточок землі так на мене схожий”, але як натхненно виконала її родина Геращенків разом з маленьким Свєтояром.

Напевно, вони мали на увазі облюбований ними куточок землі в екопоселенні Долинське поблизу Одеси, де уже 8 років проживає родина.

Родина Геращенків разом з іншими 45 екопоселенцями, колишніми жителями міста Одеси, взяли в оренду в Ананьєвському районі 70 га землі і на сьогодні уже 20 сімей створили там свої родинні гнізда. Євген з Дариною виховують трьох дітей і займаються облаштуванням свого родового поселення.

“Вже на нашій Україні доленька світліє...” - саме ці слова пісні “Вже воскресла Україна” зачепили за живе шепетівчан. Як би нам всім хотілося вірити, що то правда!..

Квартет виконавців (група “Аура мира”) подарував присутнім пісні “Зорюшка”, “Иван-чай”, “Святой папоротник”, а вп'ятеро вони виконали ряд пісень слов'янської культури: “Жива”, “Сила рода”, “Коляда” і на завершення - “Хоровод”. Всі ці пісні створені на основі древніх обрядових співів, носять життєстверджуючий характер і наповнені сердечним ліризмом та оптимізмом.

Вокальна група “Аура мира” була створена у 2010 році за ініціативи Свєтозара Євдокимова. До її складу увійшли Свєтозар, Сергій Короленко, Тетяна Мельникова, згодом - Дарина Геращенко. За ці два роки група стала досить популярною серед пошановувачів бардівських пісень.

Результатом їх спільної творчої роботи стали диски пісень у власному виконанні.

Образи природи, народні обряди, ліричні картинки яскраво представлені у дисках пісень вокальної групи “Аура мира”, в альбомі авторської пісні “Любов твой мир” Євгена і Дарини Геращенко, аудіо-диску “ЖИВА” Свєтозара Євдокимова. До останнього увійшли пісні, написані Свєтозаром за останні декілька років.

Хочу додати, що всі виконавці підтримують ідею відновлення древніх традицій наших предків, активні прихильники створення екопоселень, проживання сімей в родових маєтках, популяризують здоровий образ життя.

Фестиваль “Караван любові Сонячних бардів”, який стартував у 2004 році з міста Жовті Води, Дніпропетровської області уже понад 9 років гастролює в республіках колишнього Союзу від Сахаліну до Чехії, від Прибалтики до Індії.

За ініціативи Володимира Мегре у жовтні відбувся автопробіг, присвячений Другому Міжнародному фестивалю “Звенящие кедры”. Колони автомашин з різних міст направилися в Москву на фестиваль, який проходив 27 жовтня 2012 року в Футбольному манежі ЦСКА. Там зібралися близько двох тисяч осіб, з них більше сотні - з України. Понад 100 екопоселень родових помість з Росії, України, Молдови та інших країн представили свої стенди.

1 грудня цього року наші гості виступають з концертом у Києві в Культурному центрі “Святошино”, а далі вони попрямують в Росію, де в Санкт-Петербурзі 21-22 грудня відбудеться свято зимового сонцестояння - фестиваль слов'янської культури “Сонячне коло”.

За слов'янським звичаєм 21 грудня — народження нового Сонця. А ми з вами знаємо, що саме в цей день спостерігається найкоротший день і найдовша ніч.

Самобутній талант виконавців, глибина позитивних музичних образів, оптимізм, з яким виконувалися пісні, знайшли відгук у серцях шепетівчан, які щиро дякували бардам за створений святковий настрій.

Останнє редагування 15 травня 2020, 20:11
0
репостів
0
репостів