Розділ Культура

Всеукраїнська школа майстерності для людей з особливими потребами

Автор Никонова Наталія 09 жовтня 2012, 16:30
З 3 по 5 жовтня в обласному літературно-меморіальному музеї М.Островського, що у м. Шепетівці, вперше пройшла Всеукраїнська школа майстерності для людей з особливими потребами, організаторами якої стали музей М.Островського та ВГО «Народна академія творчості інвалідів». Протягом трьох днів творчі люди з різних областей України мали змогу не лише проявити свої таланти та здібності в поетиці, журналістиці, вишивці, бісероплетінні, а й навчитися багато-чому новому.
У фойє музею були представлені домашні завдання учасників: ляльки в національних костюмах, виготовлених майстринями з вишивки та бісероплетіння, письмові роботи поетів та журналістів - які згодом оцінювались майстрами на заняттях майстер-класів. Крім того, учасники та гості мали змогу ознайомитися з виставкою робіт 11-річного незрячого хмельничанина Даниіла Гоцалюка, який ліпить з пластиліну яскраві гумористичні фігурки.
Розпочався захід з екскурсії по музею М.Островського. Адже багато учасників школи майстерності вперше опинилися у Шепетівці. Неабияке захоплення у присутніх викликала виставка «Дарую свою любов людям» незрячої художниці-флористки Ірини Бородюк з м.Києва.
Урочисте відкриття Школи майстерності відбулося у кінолекційній залі. Директор музею Грищук Тетяна Валентинівна привітала гостей та учасників заходу. З напутнім словом до учасників звернулася президент «Народної академії творчості інвалідів» Алєксандрова Олена Іванівна. Виступила також заступник міського голови м. Шепетівки Зайцева Тетяна Григорівна. З музичними вітаннями виступили й учасники школи майстерності Олег Стаднік та Рустам Коновалов.
Гучними оплесками зустрічали викладачів майстер-класів: майстриню народного мистецтва Стан Тетяну Миколаївну, голову Хмельницького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Стан Таїсію Сергіївну, майстриню народного мистецтва Парацій Оксану Броніславівну, майстриню виробничого навчання декоративно-прикладного мистецтва Харусь Світлану Василівну, члена Національної спілки письменників України Петровську Тетяну Василівну, члена Національної спілки журналістів України Туровську Лесю Олегівну, керівника зразкового художнього колективу «Чарівний бісер» Шепетівського центру дитячої та юнацької творчої молоді Колотову Олену Володимирівну, голову Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України Горбатюка Василя Івановича…
Поети, журналісти, майстри з вишивки та бісероплетіння (а саме ці види творчості охопив перший етап школи майстерності) задовго до початку підготували домашні завдання зі свого виду творчості. Саме з їх обговорення почалися перші моменти майстер-класів. Викладачі курсу поетики познайомили учасників із системою віршування, приділили увагу верлібрам та білим віршам, специфіці віршованих форм, розглянули, як створюються мініатюри, ронделі, сонети, діалоги. Зачитувалися власні вірші учасників. Не менш насиченою була програма майстер-класу з журналістики. Леся Олегівна Туровська відзначила високий професійний рівень кожного учасника. Всі нариси, репортажі, написані учасниками, вражали влучністю слова, правильністю написання, багатством словникового запасу.
Досить цікаво пройшли майстер-класи з вишивки та бісероплетіння, де майстрині познайомили учасників з такими техніками, як мережка, вирізування, занизування, «солов’їні вічка», вишивка стрічками, вишивка бісером по бісерній сітці, ручне ткацтво бісером, плетіння гачком з бісером.
Три дні плідної та цікавої праці, теплого спілкування, нових вражень пролетіли, як одна мить. 5 жовтня відбулося підбиття підсумків першого етапу Всеукраїнської школи майстерності. Всі групи учасників мали можливість висловити свої враження. Викладачі, в свою чергу, відзначили кращих учнів та наголосили на важливості відкриття Всеукраїнської школи майстерності. Всі учасники отримали дипломи про закінчення школи майстерності, а найкращим учням – Галині Махонюк, Галині Гаєвській, Ліні Березіній, Кожушко Людмилі головний спеціаліст з музейної справи Хмельницького обласного управління культури, туризму та курортів Смолій Тетяна Володимирівна від імені Хмельницької обласної державної адміністрації вручила іменні годинники.
Варто зазначити, що все відбувалося в доволі теплій, дружній обстановці. Кожен знайшов собі однодумця, товариша, колегу, і, коли прийшов час прощання, у багатьох стояли сльози на очах, і саме це є доказом важливості таких заходів, де люди з особливими потребами могли б про себе заявити на всю Україну.
Плекаємо надію, що Школа майстерності стала першим кроком до об’єднання творчих людей не лише нашої області та України, а й інших країн.
Останнє редагування 12 жовтня 2012, 16:01

Відео

0
репостів
0
репостів