4 minutes reading time (779 words)

Як жити — йому «підказує» Кійосакі

Як жити — йому «підказує» Кійосакі

Більшість однолітків 18-річного шепетівчанина Романа Лізанця ще сидить на батьківських плечах, а в нього — вже власний бізнес: готує і реалізовує напої на різний смак та гаманець. «Кавою та чаєм у багатьох країнах світу настільки ж вигідно займатися, як і продажем нафтопродуктів», — аргументує свій вибір хлопець
Якщо від самого лише погляду деяких продавців шепетівських яток, буває, пробігає мороз по спині, то Роман Лізанець, власник кіоску біля центрального ринку, навпаки, завжди усміхнений і намагається до покупців заговорити.

Заглядаємо у віконечко його закладу «Coffee & Tea Zone» і просимо чогось холодненького, бо надворі спека.

— Спробуйте ось цей літній чай, — пропонує юнак. — Як його роблю, питаєте? Заливаю окропом чай із м’ятою чи лимоном, охолоджую. Далі горнятко ставлю до холодильника. Подаю з кубиком льоду. Популярний також заварний чай із малиновим смаком.
Скуштуйте, бо схожого в нашому місті не знайдете.

На запитання чорному чи зеленому чаю надають перевагу покупці влітку, Роман відповідає: «Популярні — зелені чаї. Хоча в них і міститься кофеїн, проте його дію частково нейтралізує інша корисна речовина, що входить до складу, — танін». Запитують і «Ройбуш» із суміші південноафриканських трав. До речі, в порції цього чаю міститься 1/9 усіх поживних речовин, що потрібні людині на добу. Купують й «Анабері» (суміш зеленого чаю зі шматочками ананаса, суниць, пелюстками соняшника), «Рецепт Клеопатри» (чай із пелюсток мальви, соняшника, троянди).
Заходимо всередину кіоску. Вздовж задньої стіни — стелажі зі скляними банками. В них — 35 сортів чаю. Підприємець запевняє, що скоро збільшить цей асортимент учетверо.
— Будуть і трав’яні суміші «Нірвана» та «Поліський луг», і дикоростучий чай «Да Хун Пао» з китайської провінції Юнань, — ділиться планами юнак.

Помічаємо десять прозорих посудин із арабікою, робустою та іншими популярними різновидами натуральної кави.

— Еспресо із суміші арабіки з робустою продаємо всього за дві гривні, — розповідає продавець. — Кажете, невигідно? Розчарую. Порахуйте самі. Щотижня закуповую в обласному центрі по 10—15 кілограмових упаковок кави в зернах за гуртовою ціною 75 грн/пачка. Грубо кажучи, з одного такого упакування виходить 100 горнят еспресо, а це — 200 грн виручки.

Розчинної кави в асортименті немає.

— Мені вона пахне гумою. Ще чув, що її виробляють з відходів нафтопродуктів, — пояснює Роман Лізанець.

До речі, на відміну від багатьох своїх конкурентів підприємець наливає гарячі напої не в шкідливі для здоров’я пластянки, а у дорожчі — паперові ємкості, по 20—30 коп за штуку. Втім, Роман їхню вартість сприймає по-філософськи. Більше того, хоче переходити на ще вартісніші, зроблені з кукурудзи, адже їхня утилізація не шкодить довкіллю.
Хоча свою справу юнак відкрив лише в квітні 2013-го, вже має постійних клієнтів. Побажання кожного — закон. Приміром, ше-петівчанка з витонченим смаком просить додавати до ранкового еспресо «грамульку» цукру, що вміщується на кінчику ножа. Є і клієнт, який, напевно, кидає палити: вранці п’є каву і викурює «під неї» одну цигарку — свою денну «норму».

Такі щоденні відвідувачі Романа Лізанця — наслідок завойовування клієнтів. Крім низьких цін, «заманює» їх і рекламою. Біля віконечка кіоску кладе коробку з безкоштовними цукерками. До скла вітрини прикріпив аркуш паперу з висловом: «Якщо кожного ранку ви будете прокидатися з думкою про те, що станеться щось хороше, то так воно і буде». Було й інше оригінальне звернення-заохочення: «Тому, хто вміє чекати, дістається найкраще», але після того, як ідею запозичили інші торговці на ринку, мусив його зняти. А ще юнак віднедавна адмініструє тематичну групу шанувальників кави та чаю в соціальній мережі «Вконтакте».

Інтер’єр закладу теж нестандартно декорований, на стінах — радянські рекламні плакати. Із одного «промовляє» Йосип Сталін: «Не надо думать: «С нами тот — кто сам за нас решит!». На іншому, в стилі 70-х, зображена офіціантка з підносом у руках, а знизу підпис: «Обслужим культурно каждого посетителя».
Звідки ж таке «стратегічне мислення» у 18-річного хлопця?

— Ще як опановував спеціальність бухгалтера в Шепетівському технікумі ПДАТУ, — згадує Роман, — то викладач курсу «Фінанси підприємства» Іван Петрович Ру-дюк запропонував мені прочитати книгу Роберта Кійосакі «Бідний Тато, Багатий Тато». Сподобалося, як цей американський бізнесмен розкритикував звичну для нашої країни пруську систему освіти, мовляв, вона «гасить» у юного покоління підприємницьку жилку, виховує не «підприємців», а «робітників».

Відтоді книга Кійосакі стала для юнака настільною. Вона вчить робити висновки з власних помилок, бути ощадливим, вкладати кошти в саморозвиток.

— Адже, як у нас зазвичай відбувається? — каже Роман. — За перші п’ять років банкрутує 90% нових бізнесів. У наступні 5 — ще 90% із тих, що залишилися. Чому так? Бо вже в перші роки після «розкрутки» більшість підприємців перестає удосконалюватися, а натомість «жирує» на швидко зароблені кошти.

Роман Лізанець займається чаєм та кавою щодня, без вихідних, з 7-ї ранку до 23-ї. На сон витрачає п’ять годин на добу. Втім, юнаку вдається з вигодою для себе продавати напої за найдешевшими у місті цінами вже майже півроку. Отож, запорука успіху — мати когось за взірець. Чи не так?

Володимир Ковальчук Фото Володимира Королькова

Через кордон - без митної декларації
Розмір пенсій нардепів і суддів

Читайте також:

 
Коментувати...
Увійти за допомогою ( Зареєструватися? )
або опублікувати як гість
Завантаження коментаря... Коментар буде оновлено через 00:00.
  • Цей коментар не опублікований.
    · 23:44 16/08/2013
    Молодець. Тільки б сил вистачило - а то ж з 7.00 до 23.00 - дуже швидко "перегориш". Просто уже нічого потім не захочеш. Треба трішки і відпочивати, а заразом і переключатись на інші справи - адже людина, крім фізичних, має ще й емоційні та духовні потреби. Бажаю успіху у бізнесі! 8)
  • Цей коментар не опублікований.
    · 22:11 16/08/2013
    [quote name="Dj Os"]Петро, то ви книжку радили? ;-)[/quote]
    На запитання чорному чи зеленому чаю надають перевагу покупці влітку, Роман відповідає: «Популярні — зелені чаї. Хоча в них і міститься кофеїн, проте його дію частково нейтралізує інша корисна речовина, що входить до складу, — танін». Так, той самий Тинин, який міститься в так "улюбленому" нами чаї.
    Треба зауважити, що навіть зараз у пресі прослизають слова про те, що наркотична речовина Тинин є "легким стимулятором", збудником ЦНС. Але це - жалюгідна напівправда, яка, як відомо, набагато страшніше чистої брехні.
    А повна правда така: Тинин є найстрашнішою наркотичною речовиною відомою людині.
    Він зводить людську істоту буквально до стану овочу, здатну орієнтуватися і поводитися неадекватно в навколишньому світі. Але робить він це дуже повільно і обережно.
  • Цей коментар не опублікований.
    · 21:20 16/08/2013
    [quote name="Dj Os"]Петро, то ви книжку радили? ;-)[/quote]
    Розчинної кави в асортименті немає.

    — Мені вона пахне гумою. Ще чув, що її виробляють з відходів нафтопродуктів, — пояснює Роман Лізанець.
  • Цей коментар не опублікований.
    · 19:30 16/08/2013
    Петро, то ви книжку радили? ;-)
  • Цей коментар не опублікований.
    · 18:45 16/08/2013
    Розчинна кава також кава…
    Процес виробництва розчинної кави принципово не є складним. Все що потрібно — це зварити звичайну каву з обсмажених і змелених бобів, а потім видалити воду з напою і отримати порошок, який після додавання води знов перетворюється на напій. Зрозуміло, що після подібних перетворень кава втрачає деякі властивості, насамперед аромат. З часів винайдення розчинної кави інженери намагаються вдосконалити технологію аби домогтися якнайбільшої схожості смаку свого продукту з натуральною кавою.
    На сьогодні існує два основних методи отримання розчинної кави — метод гарячого висушування і метод заморожування.
    метод гарячого висушування (spray-dried coffee)
    зварена і концентрована кава під тиском крізь форсунки подається у вертикальну колону, в якій циркулює дуже гаряче повітря. При цьому рідина з кави миттєво випаровується і сухі гранули падають на дно колони.
    метод заморожування (freeze-dried coffeе)
    за цим методом зварена кава подається у плоскому резервуарі у камеру з дуже низькою температурою і низьким тиском. При цьому відбувається швидке випаровування води з розчину і сухий залишок набуває характерного вигляду невеличких кристалів.
    Метод заморожування є більш складним і витратним, але дозволяє зберегти набагато більше аромату ніж гарячий метод.
    Протягом останніх років компанії почали використовувати вдосконалений процес виробництва кави. Справа в тому, що основна частка аромату, носієм якого є ефірні олії, втрачається саме під час попереднього об смаження зелених кавових бобів — сировини для виробництва розчинної кави. У простих технологіях, аромат просто втрачався, вилітав у повітря. Тепер виробники навчилися збирати і зріджувати олії що випаровується, а потім знов додавати її вже до сухого продукту. Такий процес дозволяє значно покращити смак та запах кави і ще більш наблизитись до кави натуральної. При цьому олію транспортують у замороженому стані окремо від сухої кави, яка перевозиться у великих мішках або спеціальних пластикових або картонних циліндрах «барабанах». Такий метод дає виробникам змогу значно здешевити виробництво.
  • Цей коментар не опублікований.
    · 13:51 16/08/2013
    :D кава там дійсно супер! Хлопчина молодець...приємно купувати каву)))
  • Цей коментар не опублікований.
    · 14:35 15/08/2013
    Хороша стаття,багато раз проходила повз і тепер жалкую що не спробувала кави)
    треба буде це виправити)))
  • Цей коментар не опублікований.
    · 12:32 07/05/2012
    Проомисловості у вас нема, треба ще вам відрізати електрику. Тай вимирайте собі далі з сонячними колекторами.
  • Цей коментар не опублікований.
    · 15:19 05/05/2012
    Я б здивувався якби регіониши були не проти такої акції. Саме через них на нетішинській атомній будуть добудовувати нові енергоблоки на фундаменті, який вже простояв декілька десятиліть. Їх не цікавить чим це загрожує країні, їм головне з кацапами державне бабло роздерибанить.
  • Цей коментар не опублікований.
    · 14:31 05/05/2012
    А з якої пори в Шепетівці декілька місцевих влад? :-)
  • Цей коментар не опублікований.
    · 11:35 05/05/2012
    цікаво, кого це адміністратор називає загальним поняттям "місцева влада"... чи це й взагалі немає ніякого значення, головне ж дорікнути...
  • Цей коментар не опублікований.
    · 09:38 05/05/2012
    :-) Ух ти..цікаво так...сама б подивилася на ці штуки) Молодці! Це ж набагато дешевше і екологічно безпечно. У моєї знайомої на будинку такий нагрівач води...вистачає на усі потреби. Ні копійки не платять за гарячу воду і тепло + вода з власного колодязя.
0
репостів
0
репостів