Розділ Суспільство

Льодовиковий період 2018-2019: хроніки першого місяця

Автор 21 листопада 2018, 03:30

Перше питання, яке мабуть виникає у читача - чому такий заголовок матеріалу? Адже начебто тепло в оселях шепетівчан є, не кругом температура відповідає санітарним нормам, але тим не менш. Справа у тому, що фактично в правовому та господарському полі нічого не змінилось. 

ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» як споживав несанкціоновано газ, так і продовжує це робити. Просто ПрАТ "Шепетівкагаз" до 30 листопада пообіцяло не відрізати газ котельням. Невідомо яким чином голові обласної адміністрації вдалось вмовити шепетівського газопостачальника зачекати, але поки що, саме з його доброї волі, словесні баталії перейшли у соціальні мережі, а не на холодні вулиці. Щоб ви розуміли, кожен несанкціоновано спожитий кубометр газу зараз лягає на плечі ПрАТ "Шепетівкагаз".

От чому борг перед НАК "Нафтогаз" весь час коливається біля 56 млн. грн. і не збільшується, хоча газ фактично споживається? А все тому, що газовий монополіст не надавав номінацій Енергоінвесту з грудня 2016 року по грудень 2017 року. Фактично він закриває очі на те, що газ крадеться. А відповідальність лягає на ПрАТ "Шепетівкагаз", якому ПАТ "Укратрансгаз" вже виставив рахунок на 108 млн. грн., який обидві сторони досі оскаржують в судах. Цей рахунок не включає в себе газ спожитий фактично ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» цьогоріч. Якщо додати ці борги, то сума явно буде більше 200 млн. грн.

Окремо треба зазначити, що як рівень дискусій у соц мережах, так і фаховість журналістів, які висвітлюють цю тему, близька нулю. Більшість палких активістів абсолютно не розуміється в темі, і чи то свідомо, чи несвідомо, ретранслюють брехню, яка вигідна приватному теплопостачальнику.

Основною маніпуляцією ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» в публічній площині є те, що ніби то, якщо підсумувати борги, які винні їм, то вони спокійно покриють свої борги за спожитий газ. Зупинимось на цьому питанні детальніше і спробуємо по пунктах спростувати ту неправдиву інформацію, яку поширюють на своїх сторінках як керівник ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» так і працівники піар-служби:

Міф №1. За опалювальний період 2017/2018рр., на рахунки ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» надійшло лише 13,27 млн. грн. пільг і субсидій.

Звідки взялась ця цифра відомо лише самому теплопостачальнику, жодних доказів на цей рахунок не надано. Зате є офіційна довідка про стан розрахунків по пільгах і субсидії за рахунок коштів субвенції з Державного бюджету за 2017-2018 рр. , де чітко зазначено, що теплопостачальнику було надіслано 52 481 962 грн.

Міф №2 Щороку держава збільшує борг перед ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» по різниці в тарифах.

Держава не може збільшувати свій борг по різниці в тарифах, тому що вже другий рік тариф затверджує орган місцевого самоврядування, а не державні органи. А так як виконавчим комітетом міської ради тариф затверджений як незбитковий, то і незрозуміло, про яку різницю в тарифах тут може йтись. 

Якщо теплопостачальник вважав, що через збільшення якихось витрат тариф став збитковий, то він мав би звернутись до органу міського самоврядування щодо перегляду тарифу, а зробив він це лише у серпні 2018 року.

Щодо минулих боргів держави по різниці в тарифах, то ми так і не побачили жодних документів, з яких би ми могли дізнатись їх розмір. Весь час про це лише усно говорить Олександр Пустовойт, при чому кожен раз різні суми.

Міф №3 ТОВ "Шепетівка Енергоінвест" має номінації на газ.

Насправді у приватного теплопостачальника є лише договори на постачання газу, але вони не мають жодного значення, якщо немає номінацій.

Міф №4 Борг населення перед ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» за отримані послуги станом на 1 листопада 2018 року становить 9,25 млн. грн.

Тут не так неправдива сама наявність боргу, як викликає сумнів сама сума. Адже після того, як порушуючи Закон "Про захист персональних даних", приватний теплопостачальник виклав у себе на сайті список цих боржників, то виявилось що в деяких випадках вже навіть квартири немає з власником, не те що боргу. 

Міф №5 Вся ця катавасія через особистий конфлікт Пустовойта Олександра Степановича та Полодюка Михайла Івановича.

Це те, до чого весь час намагаються звести прибічники ТОВ "Шепетівка Енергоінвест" всю нинішню ситуацію, але вона б не виникла якби приватний теплопостачальник працював чесно та відкрито. Ви маєте розуміти, що через відсутність тепла в домівках шепетівчан міська влада страждає найбільше після населення, адже це удар не лише по рейтингам перед наступними виборами, але і величезна діра в бюджеті міста, кошти якого вимушено пішли за модульні котельні. В даному випадку шепетівчани і міська влада у одному човні, якби це комусь не подобалось. І основна задача ТОВ "Шепетівка Енергоінвест" - розхитати цей човен.

Міф №6 Міська влада нічого не робила і пізно забила на сполох.

Просто радимо вам почитати ось цю хроніку починаючи з 2012 року і запитати себе - де ви були весь цей час і чим думали доки в домівках не стало холодно?

Продовжувати перелік міфів можна довго, але невдячна це справа - кожен раз спростовувати вигадки, які розповідають представники і прибічники ТОВ «Шепетівка Енергоінвест».  Дивує просто, як за стільки років брехні, досі ще є ті, хто вірить приватному теплопостачальнику та його співвласнику Пустовойту Олександру Степановичу на слово.

12 жовтня цього року, міський голова отримав лист від поліції, в якому йшлося про те, що на його звернення щодо можливих кримінальних порушень з боку посадових осіб ТОВ "Шепетівка Енергоінвест", працівники управління захисту економіки в Хмельницькій області ДЗЕ Національної поліції України прийняли рішення щодо припинення розгляду звернення. Чи значить це що поставлена крапка у кримінальному провадженні №42016240000000064, яке триває ще з 2016 року незрозуміло. Тому що ще у вересні слідчі судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області приймали числені ухвали щодо нього. Зате зрозуміло, що господарча діяльність ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» не принесла нашому місту за 5 років жодної користі.

Київські чиновники прикривають лише свої дупи, навіть не заглиблюючись в проблематику Шепетівки та побратима по нещастю - Смілі. Кабмін заборонив відключати газ у період опалювального періоду, але так і не пояснив, хто його буде оплачувати. Адже на відміну від багатьох інших міст у нас теплопостачальник -  приватний. Станом на цей день ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» не має підтверджених номінацій на газ.

Центральна влада тільки і мріє, як заставити місто заплатити борги приватного теплопостачальника, в той час як наші кошти зникли у невідомому напрямку. НАК "Нафтогаз" весь час апелює до статті 22 Закону "Про Теплопостачання" і наполягає, що в разі повернення об'єктів теплопостачання назад громаді, ми змушені будем сплатити і борги ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». Але насправді, жодного слова про це там немає, описано лише зворотній механізм. 

У разі якщо суб’єкту господарювання надано в користування (оренду, концесію, управління тощо) цілісний майновий комплекс (індивідуально визначене майно) з вироблення теплової енергії, такий суб’єкт стає правонаступником за борговими зобов’язаннями з оплати спожитих енергоносіїв та послуг з їх транспортування і постачання, що виникли у суб’єкта господарювання, який раніше використовував зазначене майно (володів або користувався ним).

Останнє редагування 21 листопада 2018, 06:05
0
репостів
0
репостів