Розділ Суспільство

Як поєднати в одній особі керівника, благодійника та депутата знає головний цукровар Шепетівки Агарков Микола Миколайович

Автор Є. Літвінчук та А. Косовська 07 жовтня 2015, 14:38
Агарков Микола Миколайович Агарков Микола Миколайович Матеріал розміщено на правах реклами

Днями, на початку нового сезону переробки цукрових буряків, ми поспілкувалися з Миколою Миколайовичем АГАРКОВИМ та пересвідчилися, що комбінат розпочав роботу. Це приємна подія, адже коли більшість підприємств краю не працюють, а населення потерпає від безробіття, то старт Шепетівського цукрового комбінату не може не тішити. Більше шестисот мешканців міста і району нині поспішають до прохідної у якості робітників, інженерно-технічних працівників, керівників служб.

— Миколо Миколайовичу, вітаємо колектив зі стартом, на початку нашої розмови хотілося б почути від Вас особисто про пуск заводу та усі плани і перспективи на сьогоднішній день?

— Так, перш за все, я радий, що маю нагоду пояснити читачам Шепетівщини сам термін “пуск” заводу і намалювати їм картину цього кропіткого та плинного процесу. Отже, що хотілося б розповісти. Для пробудження організму нашого заводу після дев'ятимісячного сну потрібен досить великий відрізок часу. Це планомірний процес, котрий відбувається кілька днів, в кожен з яких наші спеціалісти вводять в роботу почергово усі складові елементи процесу, що необхідні для активації заводських механізмів. Наприклад, першого жовтня, ми розпалювали вапняково-випалювальну піч, наступні два дні проводили пусконалагоджувальні роботи парових котлів теплоенергетичної служби і так поступово ми наближаємося до головної мети — активації усіх виробничих процесів та випуску цукру.

І, дасть Бог, вже в першій декаді жовтня працюватиме чітко та злагоджено уся наша система, знову пролунає гудок і почнеться, такий очікуваний усіма працівниками Торгового дому “Шепетівський цукор” і, маю надію, що і жителями Шепетівщини, сезон переробки цукрових буряків і виготовлення нашої солодкої продукції.

Та ще додам, чому цей сезон розпочинається на місяць пізніше, Ви ж і самі бачили, що затримка старту посіяла непорозуміння серед мешканців Шепетівщини і багато пересторог, але у нас все за планом, і Шепетівський цукровий комбінат в строю разом із іншими цукровими заводами області. Затримка сезону відбулася лише через погодно-кліматичні умови, які цьогоріч переважали в Україні. Вони були складні для вирощування цукристого та стиглого буряка. Насамперед, великий мінус був у недостатній кількості опадів, а, відповідно, й води, та висока температура повітря, через що буряк за термінами був незрілим і внаслідок спеки мав високий вміст цукру. Насправді, це – не добре, оскільки коренеплід має бути помірно цукристим і стиглим, соковитим та з великим зеленим листям, яким він став зараз, коли знизилась температура. І саме тому у ці дні вже ведеться копка на одному із наших полів та починається перевезення на бурякопункти для подальшої переробки.

Ми, працівники Торгового дому “Шепетівський цукор” маємо тверду віру в успіх нашої справи, адже цього року, як і завжди, у вересні відбулася церемонія освячення заводу, на якій Архімандрит Пітірім Свято-Різдво Богородичної церкви із сестрами-монахинями Корецького Свято-Троїцького жіночого монастиря провели святкову літургію та помолилися разом із працівниками підприємства за початок та успішну роботу заводу, за вдалий сезон, здоров’я і високопродуктивну працю його робітників. Тому я переконаний, що Боже покровительство і сумлінна праця усього колективу дає нам можливість успішно виконувати поставленні завдання, бути лідером аграрного переробного виробництва.

 


— Скажіть, а цього року в Хмельницькій області дійсно працюватимуть лише п'ять заводів, і цукрового буряка перероблятиметься менше?

— Так, в 2015 році в Хмельницькій області будуть працювати 5 цукрових заводів: в Теофіполі, Красилові, Наркевичах, Старокостянтинові і ТОВ “ТД “Шепетівський цукор”. А щодо меншої кількості засіяного буряка, розповім на прикладі нашого підприємства. Отже, порівняно з минулим роком цьогоріч засіяна площа є меншою — це 2030 га, і відповідно перероблятися нами буде 100 тисяч тонн цукрового буряка, що в три рази менше ніж в 2014 році. Але така ситуація не варта ажіотажу, оскільки, просто цього року у нас не буде перевиробництва, а в подальшому, ми плануємо повернутися до колишніх обсягів переробки цукрової сировини – до 300-400 тисяч тонн за сезон – і залишатись лідером з виробництва цукру у вітчизняному аграрному секторі.

Зумовило сучасний стан речей декілька причин, я думаю, тут багато хто розуміє, яких саме. Це, закономірний ланцюг подій, що виник через напружену ситуацію в країні. Складний економічний стан в державі, примусова зміна в геополітиці (з ринку випали АР Крим та Донеччина і Луганщина), подорожчання газу і, відповідно, зростання цін. Тут непроста ситуація і внесла свої корективи, якщо зараз вже газ коштує 7080 гривень за тисячу кубометрів для підприємств, то, відповідно, і собівартість цукру виросте, ми прогнозуємо, десь до 11 грн. за кілограм, якщо порівняти, в минулому році собівартість складала 7.01 грн. Ось цим все і сказано. Але, повірте, нашої продукції на всіх вистачить. Партнерів та клієнтів лише додається і ми не зупиняємось на досягнутому. Серед наших клієнтів: великі споживчі кондитерські фабрики України та деякі закордонні компанії з Азії та Європи.

У нас вистачає досвіду та є злагоджений колектив, який любить свою роботу і вболіває за підприємство. Це досвідчені працівники, які мають неоціненні знання та натхнення, адже працюють тут десятками років та молодь, яка насичує енергією та новими ідеями робочу атмосферу.

Шепетівський цукровий комбінат найстарший в Хмельницькій області і має багаторічний накопичений досвід та набутий потенціал до успішного вдосконалення і розвитку. Доказом цього є 170 річниця з дня заснування цукроварні графом Потоцьким, яку ми святкуватимемо наступного року та яку, сподіваюсь, будемо святкувати усім містом.

— Скажіть, а які труднощі Вас лякають, і чи на підприємстві відбувається плинність кадрів?

— Плинності кадрів як такої немає, штат повний, вже влаштувалося та нараховується більше 600 людей, і у 2014 році у нас працювало так само, якщо точніше, то 632 працівника. Як бачимо, на кількість людей, які бажають працювати ніякі фактори не вплинули. Тим більше, у нас з 1-го вересня піднялися заробітна плата на 13% та премія до 30%. Думаю, це навіть значно сприятиме робочій активності і позитивним результатам праці. А труднощі, це тільки те, що від нас не залежать, їх, я маю надію, ми подолаємо з успіхом.

— Миколо Миколайовичу, які перспективи Ви змальовуєте перед підприємством та що плануєте впровадити?

— Модернізація підприємства відбувається завжди, і так повинно бути. Ми маємо працювати над тим, щоб продукція була водночас якісною та дешевою. Це не просто, але хто шукає шляхи, той знаходить.

В цукровій галузі України Торговий дім “Шепетівський цукор” займає лідируючі позиції. Продукція виготовляється на високому рівні. Виробництво сертифіковане відповідно до вимог міжнародного і державного стандартів ISO 9001:2008, ДСТУ ISO 9001:2009.

Ще одна з новинок – ми запускаємо цех дрібного фасування. У продаж надійдуть пакетики вмістом 5 грамів. Особливо потрібний такий тип фасування продукту для торгових мереж та закладів харчування.

А в найближчому майбутньому ми плануємо заміну приводів електродвигунів на сучасні прилади, що включають частотні перетворювачі. Хочемо купить электродвигатель компании ЭЛМО. Вже зараз працюємо над впровадженням системи H АССР, яка є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників, тобто вона подбає про безпеку та якість харчових продуктів.

Ще одна цікава новація, досить рідкісна для України, буде також нами введена в експлуатацію, – це біогазовий комплекс. На якому буде виготовлятися біогаз завдяки процесам ферментації відходів цукрового виробництва. Тобто, ми зможемо отримувати газ, наприклад, із бурякового жому. Це унікальна заміна енергоносіям та значна економія коштів.

— Зрозуміло. Миколо Миколайовичу, Ви — керівник успішного підприємства. Наближаються місцеві вибори, люди хочуть бачити при владі добрих господарників та працьовитих очільників. Чи будете Ви балотуватись?

— Так, другого жовтня закінчилась моя каденція, як депутата Хмельницької обласної ради. Тут я хотів би підвести підсумки коротким змістом своєї діяльності.

Двічі шепетівчани довіряли мені виконання таких відповідальних обов’язків. Сподіваюсь, що і цього разу довірять представляти Шепетівщину в облраді. За 10 років депутатства було дуже багато зроблено на користь шепетівської громади. І те, що наше місто гідно вирізняється серед інших райцентрів області, є заслуга усіх депутатів обласної ради від Шепетівки. Адже ми активно відстоювали інтереси саме свого краю, намагались спрямувати сюди інвесторів, добивались виділення коштів на розвиток міста і району.

Завдячуючи зусиллям народних обранців, у Шепетівці запрацював культиваторний завод, котрий почав виготовляти надсучасну аграрну техніку. Сьогодні відновлюється робота деревообробного комбінату. У місті і районі потрібно “піднімати” усі занепалі, закриті, збанкрутілі підприємства. Лише тоді наша громада буде сильною і заможною. Адже Шепетівка – це маленька модель держави, на прикладі якої видно, чого вона потребує, які недоліки в місцевому самоврядуванні та чого б хотілося досягти в майбутньому.

— Мабуть, цю мету ставила перед собою і громадська організація “Ліга керівників”, яку Ви очолюєте?

— Так, дійсно. Десять керівників підприємств міста і району об’єднались аби повернути Шепетівщині потужний виробничий потенціал. Покращити благоустрій міста, підняти економічний, культурний та соціальний стани, показати на ділі, що ми досягаємо результатів, якщо працюємо разом. Ми взяли за ідею рух вперед. Докладаємо усіх зусиль, аби залучати інвесторів, зробити привабливим наше місто та й самі інвестуємо в деякі проекти, що йдуть на користь громаді.

Зокрема, потурбувались про оснащення міста камерами відеоспостереження, які зараз вже працюють і спрямовані на те, щоб правоохоронці швидше виявляли злочинців, а для пересічних громадян це певний рівень безпеки. На офіційному засіданні ГО “Ліги керівників” начальник Шепетівського міськвідділу УМВС Завадський О.М. за присутності голови Хмельницької обласної державної адміністрації Загороднього М.В. та начальника УМВС України в Хмельницькій області Семенишина М.О . отримав від мене сертифікат на систему відеоспостереження “Безпечне місто”. Яка, сподіваюсь, значно допоможе нашим правоохоронцям.

Шепетівському районному сектору Головного Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій (начальник - підполковник служби цивільного захисту Федоровський В.П.) ми передали необхідне речове майно та захисне спорядження. Адже вогнеборці попри всі складнощі і надзвичайно важку та небезпечну роботу виконують свої обов’язки, це заслуговує на найвищу нагороду і ми вирішили прилучитися до допомоги у їх важкій місії та зробити свій внесок, як небайдужих і сумлінних громадян.


Хотілося б додати, що у нас недофінансовують освітянські програми, медичні заклади. Для змін на краще потрібно проводити реформи. Та багато залежить і від особистості. Де керівник — сильна особа, там є порядок, результат. Хочеться закликати громадян, щоб, йдучи на вибори, вони обирали тільки тих, кого добре знають і хто своєю діяльністю досяг кращого. Наприклад, створив робочі місця, вчасно виплачує зарплату робітникам, вкладає кошти в різні проекти та підтримує благочинні заходи.

— Ви згадали про благочинні проекти. Знаємо, що їх на рахунку Вашого підприємства та Вас особисто, як депутата безліч. Прокоментуйте будь ласка.

— Ми завжди намагаємось відгукуватись на потреби людей. Кожен день отримуємо звернення громадян про допомогу, будь-яке прохання розглядаємо та, згідно наших сил, задовольняємо. Наприклад, зараз проводимо ремонт приміщення колишньої вечірньої школи, куди мають переселитися дітки з міського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Також допомогли в ремонті Шепетівського міського центру дитячої та юнацької творчості, деяким загальноосвітнім школам Шепетівки.

Підприємство неодноразово було спонсором наших спортсменів, так матеріально підтримало місцеву команду з бойового самбо, яка взяла участь у Європейському чемпіонаті в Словенії. Члени шепетівської збірної стали призерами престижного турніру і сфотографувались на фоні нашого заводського прапора.


Недавно забезпечили, за проханням батьківського комітету секції з вільної боротьби Шепетівської ДЮСШ, спортивним інвентарем спортсменів (тренер Михальчук В.І.).

Взагалі, ми прагнемо постійно підтримувати молодше покоління, та спонсорувати всілякі заходи, дитячий спорт, наприклад, на нашому рахунку і допомога у Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв. Діти – наше майбутнє, тож хочеться, щоб вони росли фізично сильними та вправними, досконалими.

Ми допомагаємо й сусіднім містам, так на прохання полончан та міського голови Скримського Ф. Ф. передали велику тамтешню земельну територію з усією інфраструктурою, яка була у власності цукрокомбінату, у розпорядження міста Полонного. Цю землю виділять під будівництво житла учасникам АТО. Там згодом має з’явитися гарний житловий масив для захисників із Полонщини.

Також ми готові допомогти зі створенням цілого мікрорайону для учасників АТО і в Шепетівці. Я вважаю за необхідне віддати дань нашим військовим, котрі боронять Державу і її незалежність. З відповідною пропозицією звертались до в.о. міського голови Полодюка М.І. Очікуємо на позитивний розгляд звернення.

Наостанок скажу, що усі ми будуємо своє майбутнє. За кого голосуємо, того й маємо при владі. Однозначно, не можна бути байдужими. Адже ми повинні обрати собі достойне життя на п’ять років. Тому віддавайте голос за людей, котрих знаєте, з діяльністю яких стикалися. Скажіть своє патріотичне “Я”, взявши до рук бюлетень. Знайдіть 30 секунд часу, прийдіть на вибори та проголосуйте за свого кандидата заради майбутніх п’яти років життя.

— Миколо Миколайовичу, дякуємо Вам за змістовне інтерв’ю. Сподіваємось, що виробничий сезон і виборчий марафон цукровари подолають з честю.

Останнє редагування 01 грудня 2018, 02:27
0
репостів
0
репостів