Розділ Суспільство

Скільки коштує зробити закордонний паспорт

Автор 05 червня 2014, 19:55

Вже з першими погожими літніми деньками думки були далеко від навчання та роботи, перед очами стояв лише білосніжний пляж та ласкаве тепле море. Всі ці роки багато шепетівчан із задоволенням відпочивали на пляжах Криму, але з його анексією всі викреслили цей курорт зі своїх планів. На заміну йому люди планують їхати відпочивати в Одеську, Херсонську та Миколаївську область. Дехто взагалі хоче відкрити для себе інші куточки України на кшталт Карпат чи курортів біля річки Дністер. Та для багатьох тимчасове відокремлення Криму стало приводом поглянути на закордонні курорти чи екскурсії старовинною Європою, в тому числі і я з дружиною вирішив цього року спробувати попасти на курорти Болгарії. Пропонують навіть віли в оренду на морі, але перше що для цього потрібно -  це звичайно закордонний паспорт.

Передбачаючи який попит буде на цей документ у зв'язку з вище згаданими подіями, я вирішив подати заявку на отримання заздалегідь, ще на початку квітня. Забігаючи наперед скажу, що рішення було як ніколи вірним, бо зараз паспортні столи потерпають від навали бажаючих, у нас люди ніяк не навчаться не відкладати справи на сам кінець. На початку квітня, коли я завітав в Шепетівський районний відділ Державної міграційної служби України (така повна назва паспортного столу нині) спочатку я дуже зрадів, адже окрім нас з дружиною в залі чекало своєї черги лише пару чоловік, та як виявилось зрадів я раніше потрібного.

Залом пройшла працівниця, яка відповідає саме за оформлення закордонних паспортів і я користуючись нагодою запитав у неї про пакет документів, який нам необхідний для отримання документу. Вона люб'язно нам його перелічила та зауважила, що сьогодні ми в будь якому випадку не встигнемо його подати. Я дуже здивувався, адже до кінця робочого дня було маса часу і навряд чи черга з пару чоловік могла забрати у працівниці багато часу. На що вона мені відповіла, що багато людей пішли оплачувати квитанції, робити ксерокопії і тд.

"Ну ОК!", - подумав я та уточнив реквізити та суму, яку необхідно мені сплатити в банку. І тут я здивувався вдруге, сума, яку вона мені озвучила була більшою майже на 150 грн за вартість послуги, яку декларує офіційно на своєму сайті Державна міграційна служба України. Тобто на двох з дружиною ми мали сплатити на 300 грн більше ніж офіційно декларується  Законом. Коли я запитав про таку колосальну різницю, працівниця відповіла, що 150 грн - це вартість довідки про несудимість, яка є обов'язковою.

Я не став сперечатись та пішов робити необхідні ксерокопії документів, а заодно зателефонував на гарячу лінію ДМС України. Оператор мені повідомив, що про таку окрему послугу їй нічого не відомо, вартість отримання такої довідки вже закладена у вартість отримання закордонного паспорту заздалегідь і порадила мені звернутись в Сектор з питань запобігання та виявлення корупції ДМС України.

Для початку вирішив розібратись сам, зібравши весь пакет документів та ксерокопій я пішов в найближче до паспортного столу відділення банку для сплати всіх необхідних платежів. Не встиг я касирші вказати за що я хочу заплатити, як вона мені одразу озвучила суму, яка точно співпадала з тією, що мені вказала працівниця паспортного столу. Вона дуже здивувалась, коли я відмовився її сплачувати і сказав, що буду сплачувати офіційну вартість послуг. Показовим є те, що офіційну вартість послуг, бланку та держмито мені довелось їй диктувати самому, тому що вона цих цифр не знала. З чого можна зробити висновок, що я виявився першим борцем за свої права за весь цей час.

Наводжу офіційні цифри вартості оформлення закордонного паспорту. Думаю для вас це буде корисна інформація.

На сьогоднішній день при оформленні паспорта громадянина України для виїзду за кордон у звичайному режимі громадяни оплачують державне мито (170 гривень), а також вартість адміністративної послуги (87 грн. 15 коп.) та вартість бланку (в залежності від типу паспорта, 304 грн. 32 коп. за бланк з електронним чіпом та 238 грн. 32 коп. без нього). Це при оформленні документа протягом 20 робочих днів. У випадку оформлення документа протягом 7 робочих днів, сума державного мита та вартості адміністративної послуги подвоюється (і складає відповідно 340 грн. та 174 грн. 30 коп.)

Озброївшись набутими знаннями, я вирушив в паспортний стіл, тільки на цей раз я пішов напряму до начальника Шепетівського районного відділу Державної міграційної служби України. Не буду переповідати всієї нашої розмови, головне, що спершу вона наполягала, що сплата додаткових 150 гривень за довідку про несудимість обов'язкова, та коли я згадав за дзвінок до гарячої лінії та напряму сказав про ознаки корупції з їх боку, то раптом виявилось що вони із задоволенням зроблять ту довідку і жодних додаткових платежів не потрібно.

Сказати, що працівниця паспортного столу та її начальник були незадоволені нашою розмовою - це нічого не сказати. Щоб хоч якось насолити мені з дружиною, працівниця ще раз нагадала, що у них сьогодні велика черга бажаючих і ми в будь якому випадку не встигнемо в той день здати пакет документів та заяву на отримання закордонного паспорту. Комічності ситуації надавало те, що в той час в залі не було жодної людини, а до кінця робочого дня залишалось ще півтори години.

Я вирішив не влаштовувати скандал і мирно сів чекати рівно навпроти кабінету. Через 5 хвилин зрозумівши всю безвихідність ситуації працівниця демонстративно залишила кабінет, прийшла начальниця та особисто в нас прийняла всі документи та заяву, зробила фото за відправила заявку на отримання закордонного паспорту. Всі ці заходи зайняли рівно 10 хвилин, тобто по 5 хвилин на людину.

На днях я та моя дружина отримали свої перші в житті новенькі закордонні паспорти і ми вже з нетерпінням готуємось до своєї поїздки за кордон.

Я навмисне не згадував імена працівниці та начальниці Шепетівського районного відділу Державної міграційної служби України, бо метою даної статті не було викриття корупції конкретно цих посадових осіб, очевидно, що додаткові побори запроваджували не вони і ниточки ведуть значно далі нашого міста, хоча звичайно, якщо прокуратура зацікавиться даної справою, то я надам всі необхідні свідчення. Головною метою цієї статті є донесення інформації до всіх мешканців Шепетівки, а як кажуть "обізнаний значить озброєний". Якщо з вас вимагають хоч на копійку більше коштів, ніж офіційна вартість, про яку я написав вище, сміливо телефонуйте в Сектор з питань запобігання та виявлення корупції ДМС України Тел.: +38 (044) 253-71-09, та відстоюйте свої права. Якщо у вас виникли якісь запитання, то можете їх писати в коментарях до статті, або також можете поділитись своїм досвідом отриманням закордонного паспорту.

Останнє редагування 10 серпня 2018, 03:42
0
репостів
0
репостів