Заморожування хліба — це не лише допустимо, а й доволі корисно, особливо якщо ви хочете уникнути великої кількості харчових відходів або зберегти продукт свіжим надовше.
Плюси заморожування хліба
- Збереження свіжості. Заморожування майже повністю зупиняє процеси псування і втрати вологи, що дозволяє зберігати хліб у первинному стані на термін до 3-6 місяців.
- Запобігання утворенню плісняви. При кімнатній температурі хліб може пліснявіти вже через кілька діб, особливо у теплу і вологу погоду. Заморожуванням ми цього уникнемо.
- Зручність. Ви завжди маєте під рукою запас свіжого хліба, який можна розморозити при потребі.
- При заморожуванні глікемічний індекс зменшується. Особливо це актуально для хворих на діабет, яким варто вживати продукти з низьким та середнім глікемічним індексом.
Як правильно заморожувати хліб?
- Оберайте завжди тільки свіжий хліб. Заморожуйте його максимально свіжим.
- Розділіть на порції. Якщо хліб великий, поріжте його на скибочки чи шматки, щоб не довелося розморожувати весь буханець.
- Упакуйте герметично. Використовуйте пакети для заморожування або харчову плівку. Важливо уникати контакту з повітрям, щоб уникнути пересихання і утворення льодяної кірки на хлібних виробах.
- Вкажіть дату заморозки. Щоб знати, як довго хліб зберігається, підписуйте упаковку.
Розморожування
Для найкращого результату вийміть хліб із морозилки і залиште його при кімнатній температурі на кілька годин.
Можна розморозити у духовці, прогріваючи хліб кілька хвилин при температурі 150-160°C.
Якщо ви заморожували скибочки, їх легко підсмажити у тостері.
Чи змінюється якість хліба після заморожування?
Якщо заморожування і розморожування проведено правильно, смак і текстура практично не змінюються. Але варто зазначити, що хліб, який містить багато вологи (наприклад, житній або цільнозерновий), після розморожування може стати трохи вологішим.
Важливо: не можна заморожувати хліб, який вже був заморожений і розморожений - він стає черствим, втрачає не тільки в смаку, але і корисні властивості.
Тож можна підсумувати, що заморожування хліба — це чудовий спосіб продовжити його свіжість і уникнути надлишку харчових відходів. Дотримуйтесь простих правил і ваш хліб залишиться смачним навіть через кілька місяців!
Шепетівський районний відділ ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»