Розділ Бізнес

Чи можна рибалити в орендованих ставках?

Автор 07 червня 2021, 16:01
Чи можна рибалити в орендованих ставках? depositphotos.com

Раніше я часто рибалив на ставку поблизу села. Але навесні там з’явилася табличка, що це приватна власність і рибалити не можна. А вилов риби в ставку можливий тільки за відповідну плату. Чи можливо приватне користування ставком і чи може приватна особа забороняти лов риби в ставку або встановлювати плату за неї мешканцям села? На це питання відповідає фахівчиня Каховського місцевого центру з надання БВПД Ганна Єрмолаєва.

Що написано у договорі оренди

Водокористування може бути двох видів – загальне та спеціальне (стаття 46 Водного кодексу України).

Загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо) безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів (стаття 47 Водного кодексу України).

На водних об’єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем, за погодженням з органом, який надав водний об’єкт в оренду.

Водокористувач, який узяв водний об’єкт у користування на умовах оренди, зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду.

Якщо водокористувачем або відповідною радою не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень.

Умови загального водокористування передбачаються договором оренди або окремим додатком до нього.

Громадянам, перед тим, як здійснювати рибальство в орендованому іншими особами ставку, варто додатково з’ясувати чи є обмеження щодо загального водокористування на даному водному об’єкті, ознайомитись з цими обмеженнями.

Про обов’язки орендарів

У користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, лікувальних, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт можуть надаватися водосховища (крім водосховищ комплексного призначення), ставки, озера та замкнені природні водойми.

Згідно зі статтею 51 Водного кодексу України водні об’єкти надаються у користування за договором оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом у порядку, визначеному земельним законодавством України. Право оренди земельної ділянки під водним об’єктом поширюється на такий водний об’єкт.

Водні об’єкти надаються у користування на умовах оренди органами, що здійснюють розпорядження земельними ділянками під водою (водним простором) згідно з повноваженнями, визначеними Земельним кодексом України, відповідно до договору оренди, погодженого з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері водного господарства (Державне агентство водних ресурсів України).

Водні об’єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків, визначених законом.

Орендарі водного об’єкта зобов’язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо).

При визначенні таких місць перевага надається традиційно розташованим місцям масового відпочинку.

У межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування, крім випадків, визначених законом.

Заборона загального водокористування водними об’єктами, наданими в користування на умовах оренди, та їх нецільове використання є підставою для розірвання договору оренди.

Любительський лов риби: безкоштовний та платний

Любительський і спортивний лов риби і водних безхребетних для власних потреб дозволяється всім громадянам України, іноземцям, а також особам без громадянства у всіх водоймах України, за винятком вилову у водоймах природно-заповідного фонду, ставкових та інших рибо розподільних господарствах, водоймах, спеціальне використання яких обмежене (питні, технічні, лікувальні та інші), водоймах, де лов або добування заборонені (пункт 3.1 Правил любительського і спортивного рибальства, затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України від 15 лютого 1999 № 19 (далі – Правила).

Любительський та спортивний вилов риби, інших водних біоресурсів здійснюється:

  • на водоймах загального користування – безкоштовно;
  • на водоймах, наданих громадським об’єднанням для організації любительського рибальства: членам таких об’єднань – за їх членськими квитками; іншим громадянам – за платними відловлювальними картками, які видаються цими об’єднаннями. Вартість таких карток встановлюється громадськими об’єднаннями за погодженням з фінансовими органами Автономної Республіки Крим або відповідної області та з органами рибоохорони (пункт1 Правил).

Установлення плати за рибальство з берега допускається тільки на річках, площа водозбору яких не перевищує 50 тис. квадратних кілометрів.

Право безоплатного рибальства на водоймах, де впроваджене платне рибальство, а також на тих, що закріплені за громадськими об’єднаннями, надається (за наявності відповідного посвідчення): особам з інвалідністю I та II груп; учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС I та II категорій; дітям до 16 років.

Любительський лов риби, інших водних живих ресурсів здійснюється: на водоймах загального користування – з берега або з човна, вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше п’яти на рибалку, та спінінгом, а на водоймах, на яких впроваджене платне рибальство – загальною кількістю гачків не більше десяти на рибалку і спінінгом. Водночас, рибалка-любитель має право зловити та вивезти не більше трьох кілограмів риби за одну добу перебування на водоймі, за винятком випадків, коли вага однієї рибини перевищує встановлену норму вилову (пункт 4.6 Правил).

На орендних ставках орендарі можуть здійснювати попередження любителів рибної ловлі про обмеження вилову видів риби, яку розводять, або висувати вимоги про повернення у ставок такої риби у разі проведення контролю за виловом. Оскільки відповідно до стаття 6 Закону України «Про аквакультуру» об’єкти аквакультури (всі види риб, у тому числі представники аборигенної іхтіофауни), які розведені, утримуються та/або вирощуються суб’єктами аквакультури у межах наданих їм відповідно до закону у приватну власність, в користування рибогосподарських водних об’єктів (їх частин), рибогосподарських технологічних водойм, акваторій (водного простору) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України, у межах належних їм технологічних пристроїв і споруд (рибницький басейн, плавучій рибницький садок тощо) або набуті іншим не забороненим законом шляхом, перебувають у приватній власності суб’єктів аквакультури.

Водночас, на вимогу рибалки орендарем повинні бути надані необхідні документи про час зариблення ставка, видів риб, якими проводилося зариблення, актів виконання відповідних робіт та середню вагу кожного з видів риб в день вилову (наприклад, Акт про зариблення), за умови, якщо рибалці не були відомі умови обмеження у загальному водокористуванні в частині любительського рибальства. Повторно слід нагадати, що орендар зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду, наприклад, шляхом розміщення відповідної інформації на інформаційних стендах на території орендованого водного об’єкта.

0
репостів
0
репостів