Розділ Суспільство

Над Шепетівщиною з літаків розкидатимуть приманки з вакциною

Автор 10 вересня 2021, 14:18

З 10 вересня 2021 року на території Хмельницької області проводиться пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин шляхом розкидання приманок з вакциною з літаків АН-2. Про це повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Епізоотична ситуація по сказу як в Україні, так і на Хмельниччині залишається напруженою. Щороку від сказу гинуть тисячі тварин. На жаль, хворіють та помирають люди. Проводиться вакцинація сприятливих свійських тварин, але небезпека приходить з дикої фауни, від тварин, яких ми не можемо ізолювати і піддати класичним щепленням. Досвід країн Європейського Союзу переконливий – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин. Науковцями розроблено ефективні вакцини і опрацьовано методики вакцинації, які дають змогу охопити наявне поголів’я диких тварин та досягти бажаних результатів.

Приманка з вакциною безпечна для тварин і людей, має вигляд невеликих брикетів розміром з сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Вакцини створюють специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не викликають захворювання у молодих тварин; не виділяють вакцинний вірус зі слиною; безпечні для природного середовища; стабільні в польових умовах. Розповсюдження вакцини літаком найбільш економічний із всіх систем розподілу, при цьому обробці піддаються всі середовища існування лисиці (с/г угіддя, гори, ліси, приміські зони). Для фіксування точної локалізації розподілу принад використовують прилади з GPS навігації.

Дані заходи проводяться по всій території України. Розкидають вакцини відповідно до розробленої схеми, аби на кожен квадратний кілометр потрапило 25 доз вакцин. Всього по області планують розповсюдити 467 тис. 235 доз приманок з вакциною на площі 18 тис. 689 км².

Розповсюдження вакцини відбуватиметься над польовими та лісовими угіддями області поза територіями населених пунктів, болотами, водоймищами, авто- та залізничними шляхами.

Звертаємось до мешканців області з проханням із порозумінням поставитись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки, а залишати привабливими для тварин. Заздалегідь дякуємо за порозуміння!

Розкидання вакцини буде проводитись літаками АН-2 в лісових та сільськогосподарських угіддях. Тривалість проведення пероральної імунізації залежатиме від погодних умов, до охоплення всієї території області.

0
репостів
0
репостів