Розділ Суспільство

Шепетівка стане центром одного з трьох районів області після другого етапу реформи децентралізації

Автор 17 квітня 2019, 17:17

На другому етапі реформи децентралізації кількість районів на Хмельниччині скоротиться до трьох. Таку інформацію озвучив директор інституту громадянського суспільства, експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Анатолій Ткачук. Районами, що "виживуть", стануть Хмельницький, Кам'янець-Подільський та Шепетівський. 

 Наразі на Хмельниччині сформовані 20 адміністративних районів, однак другий етап реформи децентралізації передбачає створення нових.

За іншими даними до переліку може увійти також і Городоцький район. Бо таку ідею нібито лобіюють окремі народні депутати. Поки ж офіційних повідомлень не було, а у парламенті зареєстровані лише декілька законопроектів, які визначають процедуру створення нових районів.

За словамиі Анатоля Ткачука, центром новоствореного району має бути місто, яке є домінуючим по відношенню до інших, щоб «ні в кого не виникало сумнівів, що це столиця».

"Щоб зрозуміти, скільки у Хмельницькій області має бути районів, достатньо просто подивитися на карту. Тут є три домінуючих центри – Кам’янець-Подільський, Хмельницький і Шепетівка. Інших центрів немає. Можна намагатися різними схемами, чи лобізмом, змінити їх кількість, але це буде схема, яка не буде життєздатною і за деякий час її доведеться «відкрутити» назад, – пояснює Анатолій Ткачук. - Із районами ситуація така ж, як і з громадами, коли від початку їх створення були визначені певні правила, але згодом їх почали ігнорувати. З часом окремі діячі почали придумувати громади «під себе». Минуло два роки, і ті громади, які створені не за правилами, показали, що не можуть себе забезпечувати".

Також Анатолій Ткачук пояснив: немає об’єднання районів, а є створення нових.

"Тому що райони – це державний рівень управління. Не є, до прикладу Шепетівський район, районом, до якого приєднаються інші. Може бути місто Шепетівка, як центр нового великого району", – зазначив експерт.

Анатолій Ткачук також нагадав: за будь-якої конфігурації районів населені пункти не втрачають свого статусу: якщо зараз місто, то після створення нового району воно так і залишиться містом. Що ж до того, чи вплине це якось на звичайних жителів, Анатолій Ткачук пояснив, що не вплине, адже «визначення «район» не для людей, а для чиновників».

 

 

 

 

Останнє редагування 17 квітня 2019, 17:20
0
репостів
0
репостів