Розділ Суспільство

ДБР завершило розслідування щодо «чорних лісорубів» з Шепетівщини

Автор 25 жовтня 2024, 13:33

Працівники ДБР у взаємодії з Нацполіцією завершили досудове розслідування щодо організованої злочинної групи з Шепетівського району, які незаконно зрубали ліс на 3,3 млн грн. 

До складу угрупування входило шість осіб, серед яких керівник відділу одного із правоохоронних органів Шепетівського району, його брат, двоє керівників комунального підприємства, що займається лісозаготівлею, та двоє безпосередніх виконавців.

Також у ході розслідування про підозру було повідомлено двом комерсантам, які не входили до складу ОЗГ, проте допомагали перевозити нелегальний товар.

Організатором злочинної схеми був брат правоохоронця, який розробив нелегальний спосіб підробітку. Виконавці незаконно рубали дерева, згодом приватними перевізниками нелегально доставляли їх на підприємства лісозаготівлі. Звідти оброблена деревина йшла на продаж. Правоохоронець забезпечував прикриття нелегальної діяльності.

Зловмисники працювали із листопада 2023 року, до викриття схеми працівниками ДБР у травні цього року. За цей час вони зрубали майже 200 дерев на території комунальних лісгоспів, серед яких були й сторічні дуби. Загальна сума завданих державі збитків становить 3,3 млн грн.

Наразі правоохоронця відсторонено від займаної посади.

Він та інші фігуранти обвинувачуються у незаконній порубці дерев у лісах, вчинених повторно, за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України).

Правоохоронець також обвинувачується в пособництві до вказаного злочину, а також в зловживанні службовим становищем (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 246, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

Вживаються заходи для відшкодування завданих державі збитків, накладено арешт на земельні ділянки обвинувачених.

Процесуальне керівництво здійснює Хмельницька обласна прокуратура.

0
репостів
0
репостів