Розділ Суспільство

Опалювальний сезон, навчання, реабілітація та природоохорона: відбулося розширене засідання колегії Хмельницької ОВА

Автор 16 серпня 2024, 15:38

Під головуванням начальника ОВА Сергія Тюріна відбулося розширене засідання колегії обласної військової адміністрації. На порядку денному члени засідання обговорили низку важливих питань життєдіяльності області, що стосуються підготовки до проходження осінньо-зимового періоду, готовності обласних закладів освіти до 2024/2025 нав­чального року, реабілітаційних послуг в закладах охорони здоров’я, а також природно-заповідного фонду Хмельниччини.

Розпочинаючи засідання, Сергій Тюрін нагородив почесною відзнакою Кабінету Міністрів України директора Департаменту охорони здоров’я ОВА Олександра Завроцького за вагомий особистий внесок у забезпеченні надання медичної допомоги, багаторічну сумлінну працю, самовідданість та високий професіоналізм, проявлені в умовах воєнного стану.

Щодо стану виконання завдань з підготовки житлово-комунального госпо­дарства та соціальної сфери області до роботи в зимовий період 2024/2025 року поінформувала директор Департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства ОВА Віра Бригадир. За її словами, станом на 1 серпня поточного року готовність комунальної сфери до опалювального сезону становить 60,6%, зокрема, готовність теплового господарства – 62%, водопровідно-каналізаційного – 65,5%, житлового – 61%, соціальної сфери – 60%, дорожньо-мостового господарства – 54%.

Також активно ведуться, та багато уже де завершено, відповідні підготовчі та ремонтно-будівельні роботи на об’єктах тепло-водопостачання, енергоресурсів та енергоефективності. Зокрема, це стосується котелень, водопровідних, каналізаційних мереж, покрівлі будинків, опалювальних систем, тощо.

Задля сталого проходження опалювального сезону на місцях формуються аварійні бригади, які будуть забезпечені необхідним запасом пального, матеріалів, інструментів та обладнання. А на випадок виникнення надзвичайних ситуацій та відключення від централізованої системи електропостачання об’єкти критичної інфраструктури будуть забезпечені автоматичними джерелами живлення (генераторами).

“Для успішної роботи енергетичної сфери в осінньо-зимовий період 2024/2025 року в АТ “Хмельницькобленерго” було опрацьовано всі випадки технологічних порушень у роботі електромереж під час проходження минулого осінньо-зимового сезону та недоліки в роботі окремих підрозділів. Відтак, з метою мінімізації проблемних ситуацій розроблено та затверджено основні заходи з підготовки енергогосподарства до роботи в прийдешній осінньо-зимовий період,” – доповіла Віра Бригадир.

Щодо стану підготовки закладів освіти Хмельницької області до 2024/2025 нав­чального року розповіла начальник відділу дошкільної та загальної середньої освіти управління дошкільної та загальної середньої освіти і ресурсного забезпечення Департаменту освіти та науки ОВА Валентина Хоптова.

Цьогоріч з усіх джерел фінансування на зміцнення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти області, їх підготовку до роботи в новому навчальному році та осінньо-зимовому періоді 2024/2025 року, проведення енергозберігаючих заходів у першому півріччі освоєно понад 46,7 млн гривень.

Окрім того, на підготовку фонду захисних споруд до 2024/2025 навчального року закладами освіти області використано 30 млн 519,0 тис. гривень з усіх джерел фінансування.

Відтак, що стосується усіх інших сфер освіти, як запевнила посадовиця, активний процес підготовки до нового навчального року завершився, наразі навчальні заклади проходять перевірку на відповідність до необхідних вимог навчально-виховного процесу.

В ході засідання, директор Департаменту охорони здоров’я ОВА Олександр Завроцький розповів про організацію надання реабілітаційної допомоги в закладах охорони здоров’я області.

За його словами, найоптимальнішим шляхом для вирішення питання доступності реабілітаційної допомоги визнано розбудову системи реабілітації на базі кластерних та надкластерних лікарень спроможної мережі закладів охорони здоров’я для забезпечення належної якості послуг за участю висококваліфікованого персоналу.

У таких лікувальних закладах до кінця поточного року мають функціонувати стаціонарні реабілітаційні відділення на 20-60 ліжок із залами фізичної терапії, ерготерапії, кабінетами з надання індивідуальної реабілітаційної допомоги, з терапії мови та мовлення тощо.

Для нашої області (Хмельницького госпітального округу) – це 11 закладів охорони здоров’я, з них 2 надкластерних та 9 кластерних.

Заключним питанням засідання колегії стало обговорення стану розвитку природно-заповідного фонду у Хмельницькій області, про яке розповіла заступник директора Департаменту природних ресурсів та екології ОВА Ірина Кліпацька. Наша область, зазначила вона, є унікальним оселищем рідкісних видів флори і фауни, більшість з яких охороняються на міжнародному та європейському рівнях і становлять особливу цінність за умов заповідання.

Підсумовуючи засідання, начальник ОВА Сергій Тюрін подякував усім за роботу та наполіг на ефективному виконанні озвучених проблемних питань та завдань.

0
репостів
0
репостів