Розділ Суспільство

Шепетівський полярник нарешті дістався Антарктики

Український науково-дослідний криголам «Ноосфера» дістався Антарктики й уже стоїть поблизу о. Галіндез, де розташована українська станція «Академік Вернадський». На його борту до південного полюсу Землі добрався і наш шепетівчанин Максим Білуос.

Його шлях з Чилі до крижаного континенту зайняв 5 днів: «Ноосфера» вийшла з Пунта Аренасу ввечері 25 березня, а ввечері 30 березня (в Україні вже була ніч) прийшла до станції.

Дорогою зазвичай неймовірно штормова протока Дрейка була лагідною до нашої команди. Вести судно з Чилі до Антарктики українському капітану Павлу Панасюку допомагав колишній британський капітан криголама Саймон Воллес, який понад 6 років працював в цьому суворому регіоні та має значний досвід. Він відзначив:

«Вперше на моїй пам’яті, погода в Дрейку була гарною».

«Ноосфера» доставила до «Вернадського» дуже багато різних потрібних вантажів, але найголовніше – 27-му Українську антарктичну експедицію. На колег дуже чекала команда зимівників 26-ї УАЕ та сезонний загін, які тепер зможуть повернутися додому.

Через шторм уже біля станції, на жаль, переправити з судна на острів 27-му УАЕ відразу не було можливості (хвилі занадто високі для невеликих човнів).

За кілька днів погода дозволила почати розвантаження судна. Тож перші вантажі вже доправлені на наш острів з допомогою “карго джета” – це така міні-баржа, що може вмістити десятки тонн і зайти навіть на мілководдя. Але найголовніше, що на станцію вже прибула команда 27-ї Української антарктичної експедиції! Їх радо зустріли зимівники 26-ї УАЕ та учасники сезонного загону. Тож перезмінка розпочалася, й найближчі дні одночасно з розвантаженням судна триватиме передача справ між експедиціями.

Протягом наступним днів триватиме розвантаження річних запасів їжі, пального, будівельних матеріалів тощо. 

Нагадаємо, шепетівчанин Максим Білоус 2 роки тому вже потрапляв до складу експедиції. З неї він повернувся додому 29 квітня 2021 року. Ще цього літа чоловік не замислювався чи поїде до Антарктиди знову, казав що вирішив відпочити вдома. Але очевидно, тяга до крижаного континента пепемогла.

Відео

0
репостів
0
репостів