Розділ Події

Водохреще, Богоявлення або Йордан: Як святкували на Шепетівщині

Водохреще, Богоявлення або Йордан: Як святкували на Шепетівщині Фото Миколи Дідука

Сьогодні мешканці Шепетівки та району з нагоди свята Водохреща масово освячували воду та занурювались у крижані ополонки на водоймах. Ще цей день відомий як свято Богоявлення.

Водохреще, Богоявлення або Йордан у 2020 році, як і зазвичай, відзначають православні українці 19 січня. Цей день символізує очищення душі й тіла від гріхів, тому Водохреще – одне із найсвітліших і найважливіших свят для православних християн. Цього дня прийнято вітати один одного, прощати провини і бажати всього найкращого.

У Шепетівці на четвертих ставках було обладнане місце для занурення у воду, кабінку для переодягання, теплий чай, плов та юшка. Ос­вя­чен­ня від­бу­ло­ся об 11:00 ранку, піс­ля звер­шення мо­леб­ню роз­по­ча­ло­ся ку­пан­ня. За процесом слідкували рятувальники та медики Шепетівки.

Треба зауважити, що з кожним роком кількість бажаючих покупатись у святій крижаній воді лише зростає. Відбулись ку­пан­ня та­кож у се­лах Крас­но­сіл­ці, Пліщині, Су­дил­ко­ві та інших наслених пунктах Шепетівщини. На багатьох водоймах довелося підсипати берег та місце для купання, адже окрім того що немає снігу та криги, у водоймах впав рівень води, дно робиться більш болотистим.

У селі Красносілці парафіяни ПЦУ зібралися біля каплиці на честь Живоносного джерела, там освячення здійснив Сергій Скоробагатий - настоятель парафій Православної Церкви України. Отець Василь Гетьман, настоятель парафій ПЦУ в Шепетівці, освятив воду поблизу храму князя Володимира, де зібралося кілька сотень містян.

Останнє редагування 19 січня 2020, 17:11

Відео

0
репостів
0
репостів