Розділ Події

ХАЕС спростовує чутки про аварію

Автор 27 червня 2012, 13:03
Хмельницька АЕС Хмельницька АЕС

Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко спростовує чутки про радіаційне забруднення навколишнього середовища. Як повідомили в інформаційному центрі окремого підрозділу ХАЕС, про це він заявив під час прес-туру для журналістів.

 

За його словами, протягом 25 років експлуатації атомної станції змін радіаційного стану навколо Хмельницької АЕС практично не було, повідомляє «УНІАН».

«Аерозольні викиди, утворені в процесі експлуатації та дозволені законодавством, не представляють ніякої загрози населенню, адже їх величини надзвичайно малі - середньодобовий обсяг інертних радіоактивних газів у 588 разів нижче допустимого рівня, радіонуклідів, що довго живуть, - у 20 тисяч разів, йоду - в 16 тисяч разів менше», - зазначив Панащенко.

Що стосується 39-кілометрової зони спостереження ХАЕС, моніторинг навколишнього середовища проводить незалежна автоматизована система контролю радіаційної обстановки за допомогою 15 постійних постів, які оновлюють інформацію кожні дві хвилини. Приміром, фахівці санітарно-епідеміологічних станцій міст Славута, Шепетівка, Ізяслав Хмельницької області провели замір радіаційного фону в цьому регіоні. Гамма-фон місцевості коливався від 10 до 12 мкР/год, що не перевищує природних фонових значень.

Адміністрація Хмельницької АЕС нещодавно звернулася до Управління СБУ в області з проханням притягнути до відповідальності організаторів неправдивих публікацій про вибух і пожежу, які нібито сталися на АЕС. У зверненні наголошується, що окремі газетні та інтернет-публікації, поряд з недостовірною текстовою інформацією, містять фото- та відеоматеріали, запозичені з офіційного сайту станції, і використані в спотвореному вигляді з негативною метою. Прикладом є, зокрема, сфальсифікований відеомонтаж вибуху на ХАЕС, розміщений в одній із соціальних мереж.

Останнє редагування 27 червня 2012, 13:10

Відео

0
репостів
0
репостів