Розділ Події

Уродженець Шепетівки загинув у небі: у засвіти провели пілота Олексія Меся

Автор 29 серпня 2024, 19:06

Захищаючи нашу країну, загинув льотчик Повітряних Сил Збройних Сил України та уродженець Шепетівки Олексій Месь. Про це повідомило Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Він героїчно провів свій останній бій в небі. Двадцять шостого серпня Олексій під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА.

Олексій врятував українців від смертоносних російських ракет. На жаль, ціною власного життя.

Олексій Месь був сильним і відданим воїном, висококласним льотчиком, лідером на землі і в небі, добрим другом, люблячим сином, батьком, чоловіком, патріотом своєї країни.

Двадцять дев’ятого серпня попрощатися з ним прийшли його побратими-льотчики, командири і підлеглі, друзі і колеги, сотні простих українців.

Шану з неба полеглому пілоту віддала пара винищувачів МіГ-29. Політ над процесією виконали бойові друзі Олексія. 

Ми втратили надійного друга і сильного воїна. Але НЕ втратили сили, волі і прагнення боротися, воювати і перемагати. В нашій справедливій справі ми помстимося ворогу за все і за всіх.

Слава Україні! Героям Слава!

Позивний Moonfish

photo 2024 08 29 19.23.42

Він був одним із тих пілотів, яких називають “медійними”. Станом на червень 2022 року був командиром ескадрильї українських винищувачів МіГ-29.

Тоді Мунфіш відвідав Сполучені Штати разом з іншим відомим військовим льотчиком – Андрієм Пільщиковим “Джусом”, щоб зустрітися з урядовцями та лобіювати надання Україні F-16. На деяких перемовинах до Джуса й Мунфіша для посилення їхньої позиції приєднувався голлівудський актор Шон Пенн. Після того, як Джус і Мунфіш зустрілися у Вашингтоні з конгресменом-республіканцем Адамом Кінзінгером, той вніс на розгляд Палати представників Конгресу США Ukraine Fighter Pilots Act.

Рішення про надання Україні винищувачів F-16 країни НАТО ухвалили в серпні 2023 року, на тлі візиту президента Володимира Зеленського до Данії й Нідерландів.

Джус не дожив до нової поїздки на захід буквально кілька днів – загинув в авіакатастрофі на Житомирщині. Мунфіш навчався керування омріяним F-16 у Британії за себе і за того хлопця.

Свій позивний Мунфіш (“Риба-місяць”) отримав через один із курйозних випадків, про що чоловік волів детально не розповідати. 

Месь Олексій Сергійович, 20.10.1993 року народження, проходив військову службу за контрактом та був зарахований до особового складу військової частини на посаду командира ескадрильної підтримки — заступника командира  операційної групи.

Підполковник Месь Олексій Сергійович, загинув 26.08.2024 року під час виконання бойового завдання щодо захисту територіальної цілісності та незалежності України.

Наказом Головнокомандувача Збройних Сил України підполковнику Олексію Месю присвоєно військове звання полковник посмертно.

Останнє редагування 09 вересня 2024, 12:16
0
репостів
0
репостів