Лісівник з Шепетівщини презентував новий навчально-методичний посібник

Автор Олена Зотова 19 серпня 2019, 14:50

Для забезпечення потреб учнівських лісництв і гуртків юних лісівників закладів освіти нашого краю та України у літературі навчального й методичного змісту педагогами-натуралістами і лісівниками Хмельниччини за участі Національної АПН України, Хмельницького ОІППО, Національного ЕНЦУМ, низки відомих науковців – рецензентів і фахівців лісогосподарської справи Поділля, міст Києва та Львова, у ТзОВ «ПОЛІГРАФІСТ» видано навчально-методичний посібник «Юні лісівники – майбутні господарі лісів Батьківщини», в основу якого покладено великий досвід і практичні напрацювання знаного в країні поліського педагога-ентузіаста.

Оцифрований формат книги в Електронній бібліотеці юннатів Хмельниччини виклали за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1755HGRHqXQlxsvGLYWBlesDhqxa3t7BH/view.

Автор – Микола Андрійович Зведенюк, керівник зразкового учнівського лісництва «Пліщинське», вчитель хімії Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ст. Шепетівської районної ради, відомий нині в Україні педагог-натураліст і автор навчальної програми гуртка «Юні лісівники» з грифом МОНУ та навчальних видань «Живі смарагди Шепетівщини», «Ліси Хмельниччини», співавтор методичного посібника для керівників учнівських лісництв та видання «Енциклопедія лісового господарства Хмельниччини». Його учні – переможці ряду міжнародних і національних лісівничих конкурсів.

Свою змістовну й непересічну літературну та навчально-методичну працю М.А. Зведенюк приурочив 95-річчю юннатівського руху в Україні, який натуралісти готуються незабаром гідно зустріти і святкувати.

Високу оцінку змістовності й актуальності для освітян і системи позашкілля посібника у Передмові до нього дав президент Національної АПН України Василь Григорович Кремень, а у Післямові – директор Національного ЕНЦУМ Володимир Валентинович Вербицький.

Посібник підготовлений автором та хмельницькими педагогами-натуралістами обласного ЕНЦУМ на допомогу освітянам і лісівникам, які співпрацюють у контексті інтеграції позашкільної освіти із загальною середньою освітою для забезпечення учням та гуртківцям глибоких, змістовних і якісних знань про ліс та лісогосподарську справу, організації і проведення з ними наукової дослідницько-експериментальної роботи на лісівничу тематику, практичної реалізації педагогами закладів освіти спільно з лісівниками інноваційних ідей лісової педагогіки та STEM-освіти.

Значну увагу в посібнику приділено тематиці національно-патріотичного виховання неповнолітніх юннатівськими формами роботи у контексті українського патріотизму й збереження природи рідного краю, залученню юних лісівників до активної участі у природоохоронних заходах і навчальній лісогосподарській праці та профорієнтації їх на лісогосподарські професії.

Протягом минулого навчального року посібник, обсяг якого нараховує 752 сторінки, проходив апробацію в закладах освіти України і отримав схвальну оцінку педагогів, які працювали за гуртковою програмою автора та творчо використовували його розробки навчальних занять.

М.А.Зведенюком було враховано їх зауваження, пропозиції і поради, внесені й усі зміни, які пропонували місцеві лісівники, педагоги, методисти й науковці-рецензенти (див. спільну рецензію І.Д.Беха та В.В.Вербицького на рукопис книги за посиланням:https://drive.google.com/file/d/1NdmmLG3nZzpnLX7pNqOjU_hfsXBFcKld/view).

Організаторами цього науково-освітнього проекту запропоновано керівникам органів управління освітою і дирекціям держлісгоспів врахувати кількість шкільних учнівських лісництв і гуртків юних лісівників у всіх областях України та спільно з шефськими лісогосподарськими підприємствами організувати придбання у видавництві й урочисту презентацію примірників навчально-методичного посібника «Юні лісівники – майбутні господарі лісів Батьківщини» в закладах освіти на учнівських лінійках з нагоди початку нового 2019-2020 навчального року та під час лісівничого тижня 9-15 вересня цього року.

Замовлення автора, лісівників та натуралістів на друкування й продаж тиражу книг посібника виконує хмельницьке ТзОВ «ПОЛІГРАФІСТ», у якого лісівники отримують потрібну для закладів освіти регіону кількість примірників за ціною виробника (1 примірник – 268,00 грн., без ПДВ).

Варто відзначити, що лісівники Хмельниччини уже оплатили перші 100 примірників для потреб підшефних шкіл і учнівських лісництв (див. Мережу учнівських лісництв Хмельницької області за посиланням:https://drive.google.com/file/d/1bbrSqGQzglRmOyOPLky6pIuPNxfcKTXy/view ).

Ця книга поповнить екологічні бібліотеки в школах та позашкільних закладах нашої області і займе гідне місце на бібліотечних полицях та в електронній юннатівській бібліотеці поряд з навчальними книгами «Ліси Хмельниччини», «Річки Хмельниччини», «Юннати Хмельниччини», «Риби, земноводні, плазуни та звірі Хмельниччини», «Птахи Хмельниччини»,  «Гриби Хмельниччини», «Флора Хмельниччини», «Історія міст і сіл Хмельниччини», «Натуралісти України», «Хмельниччина» та іншими спільними виданнями натуралістів Хмельницького ОЕНЦУМ, Національної АПН і Національного ЕНЦУМ МОН України з друкарями «ПОЛІГРАФІСТА», котрі користуються попитом в учнів та їх педагогів.

Сподіваємось, що зважаючи на актуальність для шкіл і позашкілля матеріалів, поданих автором у посібнику«Юні лісівники – майбутні господарі лісів Батьківщини», він стане в нагоді педагогам нашої області та інших регіонів України і заслужено посяде важливе місце в науково-педагогічній творчості та еколого-натуралістичній літературі,  буде значною підмогою педагогам і лісівникам у створенні умов для творчої самореалізації, духовного самовдосконалення та професійного самовизначення учнівської молоді, підвищенні ефективності та якості навчання юних лісівників і підготовці в учнівських лісництвах майбутніх господарів лісів Батьківщини – справжніх патріотів України.

0
репостів
0
репостів