Живі смарагди Шепетівщини

Автор Олена Зотова 19 серпня 2016, 18:55
Під такою назвою вийшла у світ книга Державного підприємства «Шепетівський лісгосп» за редакцією вчителя хімії Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Шепетівського району Миколи Андрійовича Зведенюка, добре знаного своєю творчою працею в нашому краї і далеко за його межами педагога-новатора, керівника зразкового учнівського лісництва «Пліщинське», ентузіаста юннатівського руху в Україні і лісогосподарської справи та наукової дослідницько-експериментальної роботи юних лісівників Шепетівщини під керівництвом науковців.
Видання цієї цікавої, змістовної і красивої книги-нарисупро дорослих і юних господарів лісу рідного краю дирекція лісогосподарського підприємства та автор ідеї її створення приурочили до 25-ї річниці проголошення незалежності України.

Прочитати «Живі смарагди Шепетівщини» у цифровому форматі можна за посиланням в кінці матеріалу.

До створення книги активно долучались працівники лісгоспу, керівники лісництв, хмельницькі натуралісти і місцеві учителі та керівники усіх восьми шкільних учнівських лісництв, які наполегливо вишукували і надавали М.А.Зведенюку матеріали, що лягли в основу книги.

Науково-методичний супровід проекту і рецензування рукопису здійснювали 3 науковці -доктор педагогічних наук, професор, директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України Вербицький Володимир Валентинович та доктор біологічних наук, професор, академік УАН, завідувач відділу природної флори Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка Національної академії наук України Мельник Віктор Іванович, доктор сільськогосподарських наук, професор, директор Інституту лісового і садово-паркового господарства Національного лісотехнічного університету України (м. Львів)Миклуш Степан Іванович та директор Хмельницького обласного ЕНЦУМКлимчук Василь Васильович з колегами.

У книзі-нарисі «Живі смарагди Шепетівщини» яскраво описано лісові багатства малополіської флори і фауни, окремі аспекти становлення й розвитку виробництва та здобутки лісогосподарської й природоохоронної діяльності лісництв і виробничих підрозділів Державного підприємства «Шепетівське лісове господарство», створення педагогами та лісівниками учнівських лісництв і залучення місцевих школярів до участі в проведенні лісогосподарських заходів, співпрацю з науковцями і результативність виконання юними лісівниками під їх керівництвом учнівських науково-дослідницьких робіт в галузі лісознавства, переможні презентування юними господарями лісів Шепетівщини своїх фахових знань, умінь і навичок на Всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Змістовно розкрито провідну роль фахівців лісгоспу і педагогів-керівників учнівських лісництв у проведенні профорієнтаційної роботи з неповнолітніми та практичній професійній підготовці майбутніх господарів лісу в учнівських лісництвах.

Сторінки книги проілюстровані рядом авторських фото, люб’язно наданих для неї Ігорем Алексюком, Романом Рабчевським, Євгенієм Клоком, Анною Кирильчук, педагогами ХОЕНЦУМ та іншими учасниками проекту. Художнє оформлення і верстку книги забезпечив досвідчений шепетівський поліграфіст Зіновій Юхимович Фрейліхман.

«Живі смарагди Шепетівщини» розраховані на фахівців лісового господарства, педагогів, учнівську молодь, знавців і любителів природи рідного краю та широке коло читачів.

Сподіваємось, що ця книга залишиться яскравою сторінкою в історії діяльності лісівників ДП «Шепетівський лісгосп», непересічних здобутків праці справжніх патріотів і ентузіастів лісу – педагогів та лісогосподарів краю і їх вихованців – юних лісівників шкільних учнівських лісництв.
Останнє редагування 15 вересня 2016, 23:13

Відео

0
репостів
0
репостів