Освітяни і лісівники Шепетівщини ділились досвідом на всеукраїнському семінарі-практикумі

Автор Олена Зотова 22 травня 2017, 16:33

На базі навчальних закладів Хмельниччини відбувся всеукраїнський семінар-практикум заступників директорів з навчально-виховної роботи обласних центрів еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, еколого-натуралістичних центрів учнівської молоді і станцій юних натуралістів. Його тема – «Формування ціннісних орієнтирів учнівської молоді у контексті впровадження в навчально-виховний процес сучасних інноваційних педагогічних технологій». Організацію і проведення усіх заходів семінару-практикуму забезпечував  Хмельницький обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді, котрому  незабаром виповниться  65 років.

Метою роботи цього важливого освітянського заходу було розкриття значення використання моделей інноваційного розвитку сучасних закладів освіти, аналіз науково-методичного супроводу розвитку інноваційного простору, презентація досвіду спільних напрацювань освітян і лісівників краю в галузі лісової педагогіки та її навчально-методичному забезпеченні.

Згідно з програмою семінару-практикуму у його роботі взяли участь представники профільних позашкільних закладів з 18 областей, м. Києва – заступник директора з наукової роботи Національного ЕНЦУМ Вікторія Тараненко та методист цього закладу Олена Вербицька, директор департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА Олег Фасоля, ректор Хмельницького ОІППО Віктор Берека та методист цього ж інституту Лілія Мирна, директор Національного природного парку «Мале Полісся» Андрій Сасюк і головний спеціаліст Хмельницького ОУЛМГ Євгеній Клок, від Хмельницького національного університету – кандидат технічних наук, доцент кафедри хімії Алла Ганзюк, колектив лісівників ДП «Шепетівський лісгосп» на чолі з директором Володимиром Сасюком, педагогічні колективи Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ст. Шепетівського району, центру туризму і краєзнавства міста Нетішина, кам’янецькі, шепетівські та хмельницькі педагоги-натуралісти.

Із системою освіти на Хмельниччині гостей ознайомила головний спеціаліст відділу професійної освіти та виховної роботи департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА Ольга Поліщук. Про успішну співпрацю педагогів навчально-виховних закладів та фахівців лісового господарства, котра забезпечується через теоретичні і практичні заняття з основ лісівництва, проведення дослідницької роботи і захистів її результатів на профільних конкурсах, залучення юних лісівників до природоохоронних і лісогосподарських робіт та організацію їх змістовного дозвілля розповів директор Національного природного парку «Мале Полісся» Андрій Сасюк. Вікторія Тараненко інформувала про інноваційні напрямки розвитку освіти та суспільні інтеграційні процеси, які зумовлюють потребу переглянути і реформувати освіту в Україні на всіх рівнях.

Під час виїзду на Кам’янеччину педагоги-натуралісти еколого-натуралістичного відділу Кам’янець-Подільського позашкільного НВО презентували гостям показовий виступ гуртка «Джура», майстер-класи «Вироби зі шкіри», «Декупаж», «Ізонить», «Лозоплетіння», а також контактний зоопарк, міні-зоопарк, кабінет орнітології, зелену світлицю, акваріумну кімнату, теплицю, дендрологічний відділ і музей хліба. Поділились досвідом організації навчання і дослідницької роботи юних природолюбів на базі ботанічного саду та заповідних територій.

Учасники семінару-практикуму відвідали зразкове учнівське лісництво «Пліщинське» Шепетівського району, де керівник учнівського лісництва Микола Зведенюк під час проведення оглядової екскурсії шкільним дендропарком, закладеним на території колишнього панського саду площею 2,5 га,презентував створені учнями ділянки голонасінних рослин, плодового саду, липову та акацієву алеї, кам’янисту гірку, колекційну ділянку, на якій зростають 15 видів кленів-яворів і селекційну ділянку.

Юні лісівники показали розарій та розміщені на території інформаційні щити, аншлаги та альтанки дендропарку, що сьогодні став базою для проведення навчального процесу з природничих дисциплін, пошукової та науково-дослідницької роботи пліщинських школярів.

У Шепетівському МЦЕНТУМ було презентовано створені руками педагогів–натуралістів виставкові зали акваріумістики та орнітології, куточок живої природи, кінологічний майданчик для проведення виставок різного рівня, навчально-дослідна земельна ділянка, дендропарк «Шепетівський», який включено до природно-заповідного фонду Хмельницької області, 3 паспортизованих музеї: народних промислів України, кімнатних рослин та музей писанки. Присутніх ознайомили з діючими соціальними програмами та проектами «Обдарована дитина», комплексна програма «Від екології довкілля – до здоров’я особистості», соціальний проект «Аніматерапія – лікування душі і тіла», програма з елементами лялько терапії «Еколялька», програма «Родинний дім».

Значну увагу учасників заходу привернув досвід екологічної освіти і виховання та формування екологічної культури неповнолітніх, набутий педагогами-позашкільниками Нетішинського центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, директор якого Олена Матус  постійно дбає про забезпечення педагогами інноваційних підходів до реалізації завдань навчально-виховного процесу у закладі, активному використанні для цього ресурсів Хмельницької АЕС, лісництва та природничого відділу міського краєзнавчого музею. Яскравим прикладом цьому стала плідна діяльність Нетішинського учнівського лісництва під керівництвом керівника гуртків Аліни Білої та лісничого Нетішинського лісництва ДП «Славутський лісгосп» Андрія Ткачука, які своєю невтомною працею зробили його одним із кращих в області.

Учасники семінару відвідали Кам’янківське лісництво ДП «Шепетівський лісгосп», директор якого Володимир Сасюк їх гостинно зустрів, подарував кожному книгу «Живі смарагди Шепетівщини» та інформував про підприємство, основні напрямки його діяльності, а також про співпрацю лісогосподарського колективу з навчальними закладами у форматі лісової педагогіки, обладнання лісівниками кабінетів лісознавства в усіх школах і навчальних екологічних стежок, здобутками учнівських лісництв, науково-дослідницької роботи, участі юних лісівників у національних та міжнародних профільних конкурсах і профорієнтації учнівської молоді краю на лісогосподарські професії.

Із зацікавленням педагоги брали участь в оглядовій екскурсії лісництвом, до програми якої увійшло відвідування теплиці, навчального кабінету, декоративного розсаднику та зони відпочинку «Дубки», спілкування з ентузіастами просвітницької роботи у школах – головним лісничим Олександром Заблоцьким, лісничими Михайлом Савчуком і Юрієм Мартинюком, інженером лісових культур Анною Кирильчук, колишнім вихованцем Пліщинського учнівського лісництва Олександром Мнюхом, нині старшим науковим співробітником НПП «Мале Полісся».

Під час інтернет-конференції з директором Національного ЕНЦУМ Володимиром Вербицьким і круглого столу «Формування ціннісних орієнтирів учнівської молоді у контексті впровадження в навчально-виховний процес сучасних інноваційних педагогічних технологій», у якому брав участь директор департаменту освіти і науки ОДА Олег Фасоля, учасники семінару, аналізували свої здобутки, досвід кращих педагогічних систем навчальних закладів.

0
репостів
0
репостів