У Шепетівці школярів навчали виготовленню оберегів та їх історії

Автор 04 березня 2024, 18:13

Сьогодні в краєзнавчому відділ Музею пропаганди на музейне заняття «Історія українського оберегу» завітали учні 4-А класу Шепетівського НВК "ЗОШ-гімназія". 

"Українська хата — на придане багата” — так коротко та влучно можна охарактеризувати українську домівку. Дім захищав не лише від негоди, але й від зла, беріг чистоту людської душі.

Тобто сама українська хатина вже була оберегом. Звичай прикрашати домівки оберегами походить із сивої давнини. Наші предки виготовляли їх власноруч із природніх матеріалів. Обереги захищали оселю від лихого ока, несли добробут, мир, любов і навіть лікували.

Перед тим, як розпочати творчу частину нашого уроку, наукова співробітниця провела для школярів екскурсію, ознайомила з тематичними експонатами та продемонструвала обереги, які зберігаються в етнографічному відділі музею в експозиції «Селянська хата».

Дізнавшись багато цікавого про українські обереги і методи їх виготовлення, хлопчики та дівчатка охоче створювали обереги з природніх матеріалів для своїх осель. Діти з креативом підійшли до виконання завдань, тому майстер-клас минув у творчій атмосфері та у позитивному настрої.

Музей пропагандни

0
репостів
0
репостів