Ранні овочі і фрукти вже на прилавках. Поради покупцям

Автор 21 квітня 2022, 12:43

Перші в цьому сезоні овочі, фрукти та зелень вже почали з’являтися на прилавках. Мало хто може встояти, щоб не покуштувати першу полуницю, купити пучок зелені. Але купуючи ранні фрукти та овочі слід пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі містити. А це нітрати та пестициди. Держпродспоживслужби зібрала головні поради для покупців.

Зауважимо, що рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 2-3 рази більше нітратів. Згідно з дослідженнями, зі свіжими овочами до організму людини потрапляє від 40 до 80 відсотків добової дози нітратів.

Усі рослинні продукти поділяються на три групи: низько-, середньо- та високонітратні.

До високонітратних рослин (700-2000 мг/кт) належать коренеплоди (буряк, морква, редька, редис) і городня зелень (салат, петрушка, шпинат, селера); до середньонітратних (180-700 мг/кг) – томати, баклажани, картопля, цибуля, часник, огірки, цвітна капуста; до низьконітратних (до 180 мг/кг) – фрукти та ягоди.

І лише проведення необхідних лабораторних досліджень ранніх овочів може визначити вміст нітратів, залишків пестицидів тощо. Тому купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість.

Важливо знати, що під час зберігання та приготування їжі вміст нітратів в овочах може змінюватися. Залежно від режимів і видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті, під час варіння, бланшування, консервування, соління, маринування, квашення, очищення рівень нітратів в овочах зазвичай знижується.

Корисні поради для зниження вмісту нітратів у овочах

Дані поради можна застосовувати до таких овочів як редиска, огірки, листя салату, томати, перець, кріп, петрушка, морква, листя капусти, картопля:

  1. Замочування в чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30 %. Результат буде ще кращим при збільшенні кількості води та продовженні часу вимочування.
  2. Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Одержаний відвар для харчування не використовувати.
  3. Вимочування в 1 % розчині аскорбінової кислоти. Це допоможе зменшити вміст нітратів на 36-58 %.
  4. Соління і квашення овочів. На 4-й день вміст нітратів починає падати, на 18-й день дана сполука майже не відзначається.
  5. Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.
  6. Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

Зверніть увагу! Шкідливі для здоров’я є не самі нітрати, а їх продукти окислення – нітрити, що утворюються, як під дією високих температур (кип’ятіння), так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Нітрити добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина отруєння. Щодо безпечної для людини дози, однозначно відповісти на це запитання важко. Все залежить від індивідуальних особливостей людського організму.

Симптоми отруєння:

  • виражена синюшність шкіри та слизових оболонок;
  • різка загальна слабкість, сонливість; 
  • у дітей – неспокійна поведінка;
  • запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах;
  • задишка;
  • порушення координації рухів;
  • зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
  • у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан;
  • особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому, потрібно стежити за тим, що ви споживаєте та скільки. 

Саме тому Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:

  • купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;
  • не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках;
  • купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
  • під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру;
  • з обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі добрива.
Останнє редагування 21 квітня 2022, 12:50
0
репостів
0
репостів