Біля цукрового комбінату риба плаває пузом догори

Автор 25 жовтня 2019, 18:46
Біля цукрового комбінату риба плаває пузом догори Фото Володимира Королькова

Ще 23 жовтня шепетівчани помітили дивну поведінку риби на ставу поряд з Шепетівським цукровим комбінатом, вона трималась майже під поверхнею води, ніби їй не вистачало кисню. А вже сьогодні вона почала масово гинути. 

Мешканці району переконані, що у масовій загибелі риби винні цукроварники. З початком сезону цукроваріння, жителі району помітили як розпочався скид виробничих відходів у ближню водойму, минуючи відстійники.

На прохання шепетівчан, на водойму приїжджали спеціалісти Шепетівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Вони відбирали воду на хімічний аналіз, заміряли температуру води, попередили правоохоронців про можливий продаж на ринках міста  отруєної риби.

Температура води в ставку була в межах норми. Спеціалісти виявили низький вміст кисню у воді, а також суттєві перевищення вмісту аміаку - 10 мг/л, при нормі - 0,5-1,5 мг/л, тобто рівень аміаку в ставку перевищений у 10 разів.

Ми звернулись до A’SPIK group, яка здійснює оперативне управління груп компаній, куди входить Шепетівський цукровий комбінат, щоб вони прокоментували цю подію. Вони повідомили, що не здійснюють скидів стоків без попереднього очищення у навколишні водойми, тому встановити причини забруднення мають компетентні органи.

Згідно із дозволом на спеціальне водокористування скиди здійснюються на спеціальні поля фільтрації. Також інформуємо, що від часу входження ПрАТ "Шепетівський цукровий комбінат" до групи компаній A'spik Group підприємство не притягали до відповідальності за порушення вимог екологічної безпеки виробництва.

Очільник Шепетівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Віталій Стародубов, повідомив що вони не можу повідомити претензії підприємству, тому що водойма відноситься до технічних.

Так як забруднена вода з технічного ставка потрапляє в річку Гуску, то міська влада готує за результатами аналізу звернення до Хмельницької обласної екологічної інспекції щодо надзвичайної екологічної ситуації.

Останнє редагування 25 жовтня 2019, 20:22

Відео

0
репостів
0
репостів