Керівник «Славутське ЖКО» випив 1,5 літра пива «Сангушко» та втрапив у ДТП

Автор 28 січня 2024, 13:40

24 січня Ізяславський районний суд Хмельницької області виніс вирок керівнику «Славутське ЖКО», якого поліцейські двічі підозрювали у кермуванні автомобілем напідпитку. Перший раз він навіть спричинив ДТП, у другому випадку довести правопорушення не вдалось. Про це ми дізнались з Єдиного реєстру судових рішень.

Суд встановив, що 16 вересня 2023 року о 19 год. 47 хв. гр. чоловік у м. Славута по вул. Соборності, 32 Шепетівського району Хмельницької області керував транспортним засобом автомобілем марки «NISSAN» моделі «PATHFINDER», у стані алкогольного сп`яніння. Огляд на визначення стану алкогольного сп`яніння зі згоди водія проведено із застосуванням технічних засобів відеозапису за допомогою приладу «Драгер» (Алкотест 6820), тест № 2937 - результат 1,58 проміле. 

У судовому засіданні чоловік свою вину у вчиненні даного адміністративного правопорушення не визнав, пояснив, що спиртними напоями не зловживає, оскільки переніс шунтування серця та важко хворіє. 16 вересня 2023 року у вечірню пору він дійсно вживав із своїм сусідом алкогольні напої під час спільної вечері. Разом вони випили близько 1,5 літра пива торгової марки «Сангушко».

У цей час йому зателефонували та повідомили про те, що внаслідок аварії у тепломережі заливає один із будинків. Тому він змушений був на належному йому автомобілі негайно виїхати на місце події і допомогти підпорядкованим працівникам у проведенні ремонту. Після ліквідації наслідків аварії повертався додому та потрапив у незначну дорожньо-транспортну пригоду.

На пропозицію поліцейських, які прибули на місце ДТП, він пройшов огляд на стан алкогольного сп`яніння за допомогою приладу Драгер, із результатами якого погодився, оскільки вживав спиртне. На думку чоловіка, відсутні підстави для притягнення його до адміністративної відповідальності, оскільки він діяв у стані крайньої необхідності.

Крім того, винуватість чоловіка у вчиненні адміністративного правопорушення також підтверджується даними оглянутих у судовому засіданні відеозаписів, де зафіксовано процедуру проходження водієм огляду на стан алкогольного сп`яніння.

Щодо тверджень обвинувачено про вчинення ним адміністративного правопорушення у стані крайньої необхідності, суддя зазначив, що комунальник мав можливість не сідати за кермо, а міг скористатися водієм. 

Також відносно чоловіка складено протокол про адміністративне правопорушення від 6 жовтня 2023 року серії ААД № 302855, відповідно до якого 6 жовтня 2023 року о 19 год. 47 хв. він керував автомобілем марки «HYUNDAI» моделі «TUCSON» у м. Славута по вул. Соборності, 7 у стані алкогольного сп`яніння. Огляд на визначення стану алкогольного сп`яніння проведено на місці зупинки за допомогою газоаналізатора «Драгер 6810», результат огляду позитивний 0,40 проміле, що підтверджується тестом № 4860. Від проходження огляду у медичному закладі у встановленому порядку відмовився, чим порушив вимоги п. 2.9 А Правил дорожнього руху, за що передбачена відповідальність за ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Чоловік у судовому засіданні вину у вчиненні даного адміністративного правопорушення не визнав та пояснив, що спиртних напоїв не вживав, із результатами проведеного працівниками поліції огляду на місці зупинки за допомогою спеціального технічного засобу не був згідний, пройти огляд на стан алкогольного сп`яніння у медичному закладі йому не пропонували.

Із досліджених суддею відеозаписів, які були долучені до даних адміністративних матеріалів, суд встановив, що поліцейські повідомили йому, що він перебуває у стані алкогольного сп`яніння, та відразу розпочали складення щодо нього адміністративних матеріалів про вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП. Пройти огляд на стан сп`яніння у закладі охорони здоров`я обвинуваченому не пропонували.

У зв`язку з не проведенням працівниками поліції огляду на стан сп`яніння у встановленому законом порядку всі сумніви щодо доведеності вини останнього слід тлумачити на його користь.

Таким чином, протокол не може бути підставою для притягнення його до адміністративної відповідальності в зв`язку з недоведеністю складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 ч. 1 КУпАП, оскільки висновок особи, яка склала протокол, не підтверджується сукупністю доказів, а, отже, не відповідає вимозі їхньої достатності, що є підставою для закриття справи за епізодом від 06 жовтня 2023 року.

У підсумку Ізяславський районний суд постановив чоловіка визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 ч. 1 КУпАП, та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 грн, з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 (один) рік.

Провадження у справі в частині притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 ч. 1 КУпАП, за епізодом від 6 жовтня 2023 року, закрити на підставі п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП за відсутністю у його діях складу даного адміністративного правопорушення.

У зв`язку з наявністю у чоловіка інвалідності ІІ групи, він звільняється від сплати судового збору.

Варто зазначити, що це не перший суд по цих епізодах. Спочатку справа потрапила до голови славутського суду Вікторії Зеленської, яка взяла самовідвід, бо Василь Яцюк є членом сім'ї. Далі справа потрапила до судді Мотонок, але її не відвели. Як наслідок, порушник отримав лише 17 тис. грн штрафу.

Апеляція винесла вердикт: славутський суд порушив право Яцюка на справедливий розгляд через незадоволення самовідводу судді Мотонок. Тому справу було повернуто на новий розгляд, на цей раз до Ізяслава.

Останнє редагування 28 січня 2024, 21:21
0
репостів
0
репостів