ДБР повідомило про підозру правоохоронцю з Хмельниччини за переправлення ухилянтів закордон

Автор 28 листопада 2023, 13:12

Працівники ДБР повідомили про підозру правоохоронцю з Хмельниччини, який організував нелегальну схему із перетину кордону чоловіками призовного віку під виглядом волонтерів. Про це повідомили у пресслужбі правоохоронного органу України.

У лютому 2022 року, відразу після повномасштабного вторгнення росії до України, правоохоронець заручився підтримкою трьох колишніх військових. Вони почали пропонувати військовозобов’язаним громадянам переправити їх до Європи під виглядом супроводження гуманітарних вантажів для потреб ЗСУ. За свої послуги ділки просили близько 2 тис. доларів США.

Фігурант особисто складав листи-звернення щодо певних осіб та звертався до керівників військових частин для їх підпису. Ці листи дозволяли так званим волонтерам виїхати з України та нібито «повернутися» разом і гуманітарною допомогою військовим. Насправді усі чоловіки планували залишитися за кордоном.

Завдяки ДБР канал незаконного переправлення було викрито ще до того, як перші «клієнти» виїхали за кордон. Зокрема, було задокументовано кілька фактів отримання коштів від потенційних замовників.

Одного учасника схеми було затримано «на гарячому» під час передачі частини плати у розмірі 600 доларів США.

У вересні 2022 року провадження щодо 3 учасників схеми було направлено до суду, проте оперативна робота тривала.

Правоохоронець намагався всіляко уникнути відповідальності, але його було виявлено в ході розслідування.

Він підозрюється у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, вчинене організованою групою (ч. 3 ст. 332 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 9 років.

Процесуальне керівництво здійснює Хмельницька військова прокуратура у сфері оборони Західного регіону.

0
репостів
0
репостів